Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο ρόλος του χρόνου

Τόσα χρήματα θα πάρουν τα κόμματα από την κρατική επιχορήγηση για το 2019

Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ προσφέρεται για πολιτικά παιχνίδια όταν ένα κόμμα έχει την εξουσία – αλλά η εξίσωση έχει πολλούς αγνώστους: Πώς μπορεί κάποιος να υπολογίσει τι θα τον συμφέρει σε ένα απροσδιόριστο χρονικό διάστημα;

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Για παράδειγμα, στη Νέα Δημοκρατία γνωρίζουν ότι με το σημερινό εκλογικό σύστημα δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα αν γίνονταν εκλογές είτε αυτή την Κυριακή είτε σε κάνα χρόνο. Η κυβέρνηση έχει αποκτήσει ακροατήριο ακόμα και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και αν στήνονταν κάλπες στο προβλεπτό μέλλον, προφανώς θα είχε ακόμα πιο άνετη αυτοδυναμία.

Ποιος μπορεί όμως να γνωρίζει τι θα έχει συμβεί σε τέσσερα χρόνια; Μπορεί η κυβέρνηση να τα έχει φέρει έτσι ώστε να μην υπάρχει άνεργος Ελληνας, ώστε να δανειζόμαστε πιο φθηνά από τη Γερμανία, να εξάγουμε τυποποιημένο λάδι και να σπάμε όλα τα ρεκόρ στον τουρισμό και πάλι το εκλογικό σώμα να μην είναι ικανοποιημένο.

Το «όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος» δεν ισχύει στην πολιτική. Ο Αλέξης Τσίπρας νίκησε με άνεση στις δεύτερες εκλογές του 2015 έχοντας ψηφίσει ένα Μνημόνιο παραμονές Δεκαπενταύγουστου. Σήμερα, είναι προφανές ότι εκείνη τη στιγμή, παρά τη διάψευση, δεν είχε εξαντληθεί η προσδοκία που είχε εκθρέψει σε ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άφησε περιθώρια για πολλά πολλά στη ΔΕΘ: Ξεκαθάρισε ότι θα πάει σε διπλές εκλογές, αφού δεν βρίσκει, ούτε πρόκειται να βρει, τις 200 βουλευτικές ψήφους που απαιτούνται για να αλλάξει μια και καλή την απλή αναλογική που έχει επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εννοείται ότι προηγουμένως θα έχει ψηφίσει τον εκλογικό νόμο της αρεσκείας του – για να ισχύσει στον δεύτερο γύρο των επόμενων εθνικών εκλογών. Και κάπου εδώ αρχίζουν τα σενάρια εκλογομετρίας. Πότε θα αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης να «κάψει» την απλή αναλογική; Στο τέλος της τετραετίας, είπε ο ίδιος. Αλλά στην Ελλάδα ζούμε, τα σενάρια μας τρέφουν. Αμέσως οι μισοί κατάλαβαν ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές όποτε βολεύει τη Ν.Δ.

Ομως, το εκλογικό σύστημα που θα φέρει ο Μητσοτάκης θα δίνει τη διακυβέρνηση στο πρώτο κόμμα – ο δεύτερος και ο τρίτος δεν θα παίζουν ρόλο ούτε θα μπορούν να φτιάξουν κυβέρνηση. Επομένως, ο χρόνος παύει να παίζει ρόλο – εκτός κι αν το ραντεβού με την κάλπη είναι επί θύραις. Που δεν είναι…

Από την έντυπη έκδοση

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Σχέδιο Μάρσαλ

Kon

Η γραμμή Σόιμπλε

Kon

Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, διαχρονικό θέμα

Ανδρέας Ντίνης

Aφωνοι σύμμαχοι

Kon

Πάμε διακοπές

Kon

Κάλπη-κες προβλέψεις

Kon

Παλιές αναλύσεις

Kon

Εμείς και το κράτος

Kon

Ο ιός της αντίφασης

Kon