Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το κάρο και το άλογο στο δρόμο της ανάπτυξης

Τσίπρας: Η κυβέρνηση να ζητήσει επιβολή και επέκταση κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

Στον ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν τη λύση για την ανάπτυξη και μάλιστα σε μία περίοδο κατά την οποία η παγκόσμια οικονομία παρουσιάζει φθίνουσα πορεία.

«Η αύξηση μισθών φέρνει την ανάπτυξη και όχι η ανάπτυξη τους υψηλούς μισθούς» απεφάνθησαν στελέχη της αντιπολίτευσης από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας, εκτός από το Νόμπελ Ειρήνης, και αυτό της οικονομίας.

Αλλωστε επί των ημερών του κ. Τσίπρα η χώρα ξαναγύρισε στην ύφεση. Παρέλαβε την οικονομία με ανάπτυξη 0,8% και τη βύθισε σε ύφεση κατά τη διετία 2015-2016 ενώ μετέπειτα ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ήταν από τους χαμηλότερους στην ευρωζώνη.

Ο ίδιος καθιέρωσε τους μισθούς των 350 ευρώ και η μερική απασχόληση έγινε κυρίαρχη μορφή στις νέες συμβάσεις εργασίας. Ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι βάζοντας το κάρο μπροστά από το άλογο θα φτάσει γρήγορα στον προορισμό του, όπως θεωρούσε ότι το ελατήριο της οικονομίας θα εκτινασσόταν φορτώνοντάς το διαρκώς με φορολογικά βάρη.

Η ανάπτυξη δεν ήταν ποτέ το δυνατό χαρτί του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, για αυτό και οι παραδοξολογίες του σχετικά με τους μισθούς και την αύξηση του ΑΕΠ. Τα πειράματα Τσίπρα τα πληρώσαμε ακριβά, ο λογαριασμός ξεπέρασε τα 100 δισεκατομμύρια στο πρώτο εξάμηνο του 2015.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο θέμα της ανάπτυξης βάζει το άλογο μπροστά από το κάρο. Μειώνει τις φορολογικές επιβαρύνσεις, περιορίζει τη γραφειοκρατία, δίνει κίνητρα στην αγορά ακινήτων, που παραδοσιακά αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος προκειμένου από τη στασιμότητα να περάσουμε στην επενδυτική έκρηξη και στους δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Οι υψηλοί μισθοί θα προέλθουν από τη ζήτηση εργασίας εάν δημιουργηθούν ποιοτικές θέσεις εργασίας με υλοποίηση μικρών ή και μεγάλων επενδυτικών σχεδίων.

Ο κ. Τσίπρας στην περίοδο της διακυβέρνησής του κράτησε χαμηλά την οικονομία με πειραματισμούς που πληρώθηκαν ακριβά. Η νέα κυβέρνηση ακολουθεί την οδό της λογικής στο μέτωπο των επενδύσεων και η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καταλυτική και στην αγορά εργασίας και συνολικά στην οικονομία.

Από την έντυπη έκδοση