Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Όλα για την ανάπτυξη

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια της φετινής ΔΕΘ ως πρωθυπουργού σηματοδοτεί την προσπάθεια της νέας κυβέρνησης να δημιουργήσει συνθήκες για την αναγκαία οικονομική και κοινωνική επανεκκίνηση.

Στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ χάθηκαν μεγάλες ευκαιρίες για την ανάπτυξη, οι πολίτες πλήρωσαν πολύ ακριβά τους αποτυχημένους πειραματισμούς των Τσίπρα – Βαρουφάκη το 2015 και η οικονομία επιβαρύνθηκε με μέτρα δεκάδων δισ. ευρώ και βαριές δεσμεύσεις που εκτείνονται έως το 2060.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πήρε καθαρή εντολή από τον ελληνικό λαό για να σπάσει αυτόν τον φαύλο κύκλο της κρίσης. Ο πρωθυπουργός δείχνει ότι έχει ένα σαφές σχέδιο προκειμένου η Ελλάδα να πετύχει το αναπτυξιακό θαύμα που χρειάζεται και το οποίο θα είχε ξεκινήσει το 2015 εάν δεν μεσολαβούσε η καταστροφική διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Το σχέδιο του Κυρ. Μητσοτάκη περιλαμβάνει τρεις βασικούς άξονες:

Πρώτον, τη μείωση των φορολογικών βαρών. Τα τελευταία χρόνια πολίτες και επιχειρήσεις ζούσαν έναν φορολογικό παραλογισμό. Ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίοι έπρεπε να δίνουν το 80% του εισοδήματός τους σε φόρους και εισφορές, ενώ τα νοικοκυριά πλήρωναν ΦΠΑ 24% ακόμα και για τα τρόφιμα. Επιπλέον, καμία επένδυση δεν μπορούσε να γίνει, όταν οι γειτονικές χώρες προσέφεραν δελεαστικούς φορολογικούς συντελεστές.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει εξαγγείλει γενναίες μειώσεις φόρων, ώστε οι επιχειρήσεις να μένουν εδώ και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, αλλά και τα νοικοκυριά να αυξήσουν το διαθέσιμο εισόδημά τους.

Δεύτερον, το κράτος πρέπει να βελτιώσει τις υπηρεσίες που παρέχει στους πολίτες, οι οποίοι πληρώνουν υψηλούς φόρους χωρίς ανταπόδοση σε βασικούς τομείς της δημόσιας διοίκησης. Γι’ αυτό και η προσπάθεια εκσυγχρονισμού στα πρότυπα της Εσθονίας, όπου όλες οι κρατικές συναλλαγές γίνονται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, θα πρέπει να ευοδωθεί.

Τρίτον, η επένδυση στην Παιδεία αποτελεί βασικό εργαλείο για την έξοδο από την κρίση. Η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος από την Α’ Δημοτικού έως το τέλος του Λυκείου αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης δίνει το στίγμα για όλη την 4ετία και υπάρχει πλέον βάσιμη αισιοδοξία ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πολύ περισσότερα από την καθήλωση στην οποία παρέμενε από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

ΤτΕ: Τα τρία σενάρια για την ελληνική οικονομία – Ισχυρή ανάπτυξη το 2021

Tinad

Βαρύ το τίμημα του κορωνοϊού: Δραματική πρόβλεψη ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία και το χρέος

Tinad

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021

Tinad

ΥΠΟΙΚ: Ύφεση 4,7% φέτος λόγω πανδημίας – Ισχυρή ανάπτυξη 5,1% το 2021

Ανδρέας Ντίνης

Η στρατηγική του ΕΟΤ για την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού

Tinad

Εύσημα στην κυβέρνηση από την ΤτΕ – Βλέπει επιτάχυνση ανάπτυξης και προειδοποιεί για εξωτερικούς κινδύνους

Μιχάλης Μάρδας

Γεωργιάδης: Δεν γίνεται ανάπτυξη στην Ελλάδα χωρίς ενεργό συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ανδρέας Ντίνης

Ολα για την ανάπτυξη

George Michaelides

Στουρνάρας για ανάπτυξη: Αισιοδοξία ότι μπορεί να φτάσει το 2,5% το 2020

Δημήτρης Κατσάκος