Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι δύο μάχες και το κρίσιμο στοίχημα

Μητσοτάκης στον Observer: Αυτή είναι η πρόταση που θα κάνω στον Τζόνσον για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ξεκινά αυτή την εβδομάδα και επίσημα η πρώτη μεγάλη διαπραγμάτευση της νέας κυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί διαδοχικά με τους Μακρόν, Μέρκελ και Ρούτε, βάζοντας στο τραπέζι των συζητήσεων τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος και του νέου μεσοπρόθεσμου στο Εurogroup του Σεπτεμβρίου. Εως τα τέλη του έτους μαζί με την ψήφιση του προϋπολογισμού θα είναι ξεκάθαρο πλέον το μίγμα της πολιτικής που θα εφαρμοστεί σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας.

Η κυβέρνηση έχει ήδη κερδίσει μια πρώτη μάχη ουσίας αλλά και εντυπώσεων για τη φετινή χρονιά. Ενώ τόσο η Κομισιόν όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος προέβλεπαν ότι θα υπήρχε δημοσιονομικό κενό περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ ύστερα από τις προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης Τσίπρα, τελικά αποδέχθηκαν και τη μεγαλύτερη μείωση ΕΝΦΙΑ από φέτος και τις ευνοϊκές αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Και το σημαντικότερο; Πλέον θεωρούν πως επιτυγχάνεται ο στόχος επίτευξης του πρωτογενούς πλεονάσματος.

ΑΥΤΗ η αλλαγή στάσης των δανειστών δεν ήταν τυχαία ούτε γιατί χρστούσαν… χάρη. Εγινε γιατί θεωρούν ότι η νέα κυβέρνηση θα καταφέρει να δώσει πνοή στην πραγματική οικονομία.

Η «επιθετική» τακτική της κυβέρνησης με τις μειώσεις άμεσων και έμμεσων φόρων σε συνδυασμό με τη βούληση για ξεμπλοκάρισμα επενδύσεων και την προώθηση αποκρατικοποιήσεων δημιουργεί ένα εντελώς διαφορετικό οικονομικό σκηνικό στη χώρα από αυτό που υπήρχε έως τις 7 Ιουλίου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας ΣΥΡΙΖΑ η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την ιδεοληπτική… χρονοκαθυστέρηση των επενδύσεων επιδείνωσαν την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας.

ΠΛΕΟΝ είναι απόλυτα λογικό οι δανειστές να αποδεχθούν τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο μίγμα της φορολογικής/οικονομικής πολιτικής. Ετσι κι αλλιώς αποτελούν το μοναδικό σχέδιο για έξοδο από την κρίση. Οι δύο διαπραγματευτικές μάχες για την εφαρμογή φοροελαφρύνσεων και για τη μείωση των πλεονασμάτων θα κερδηθούν,

ΑΥΤΟ που θα μείνει ανοικτό είναι το κρίσιμο στοίχημα της ανάπτυξης. Εκεί θα μετρήσουν πλέον όχι τα λόγια και οι δηλώσεις αλλά οι πράξεις της νέας κυβέρνησης. Το ξεκίνημα του εμβληματικού έργου στο Ελληνικό και η απελευθέρωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας θα δείξουν το δρόμο. Η υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η ηλεκτρονική μάχη κατά της φοροδιαφυγής θα αποτελέσουν το δεύτερο βήμα. Μόνο αν επιτευχθούν ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης θα ξεκολλήσει η χώρα από το βάλτο της στασιμότητας. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα βγούμε από το δεκαετή μνημονιακό κύκλο και θα μπούμε σε μια νέα εποχή για τη χώρα.

Από την έντυπη έκδοση

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Αυτό δεν είναι αντιπολίτευση, είναι… επιθεώρηση

Kon

Πολλά τα λεφτά, μεγάλο το στοίχημα

Kon

Ο ήρωας της διπλανής πόρτας

Kon

Το 2015 θα «στοιχειώνει» για πάντα τον Τσίπρα

Ανδρέας Ντίνης

Τηλεκπαίδευση, μια χαμένη ευκαιρία

Kon

Μόνο με μεταρρυθμίσεις… σοκ θα πάει μπροστά η χώρα

Kon

Προσοχή, επιστρέψαμε στην κανονικότητα!

Kon

Η δεύτερη ζόρικη παρτίδα μόλις ξεκίνησε

Kon

Κάνουν αντιπολίτευση σαν… τρολ του Διαδικτύου

Kon