Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Κάθε μέρα εξετάσεις

Τόσα χρήματα θα πάρουν τα κόμματα από την κρατική επιχορήγηση για το 2019

Newsroom eleftherostypos.gr

Το ερώτημα επανέρχεται με διάφορες μορφές και αρκετή συχνότητα στα δημοσιογραφικά πάνελ: Πότε θα κριθεί από τους πολίτες η επιτυχία ή η αποτυχία της νέας κυβέρνησης; Η απάντηση είναι απλή.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Η κυβέρνηση θα δίνει εξετάσεις και θα κρίνεται κάθε μέρα που περνά. Μετά από 10 χρόνια οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η κοινωνία δεν έχει την όρεξη ούτε την πολυτέλεια να ασχολείται με μακροοικονομικά μεγέθη και μακρόσυρτες πολιτικές αναλύσεις. Αυτά είναι δουλειά άλλων. Ο κόσμος θέλει να δει αποτελέσματα.

Ασφαλώς και είναι πολύ σημαντικά θέματα η αλλαγή του εκλογικού νόμου, η προεδρική εκλογή ή τι θα πράξει η αξιωματική αντιπολίτευση και με πόσες ψήφους θα περνούν τα νομοσχέδια. Ομως ένας άνεργος περιμένει να βρει δουλειά, ένας εργαζόμενος να βελτιώσει τις αποδοχές του, ένας μικρομεσαίος να μην τον πνίγουν οι φόροι, μια οικογένεια να νιώσει πως το παιδί που έστειλε στο πανεπιστήμιο θα είναι ασφαλές. Αυτό είναι το μίνιμουμ που πρέπει να πετύχει η κυβέρνηση. Διότι, παράλληλα, πρέπει να προσπαθήσει να δώσει το «παραπάνω» που τόσα χρόνια στερηθήκαμε. Να επαναφέρει την προοπτική της ελπίδας και της ανάπτυξης στους νέους που έφυγαν για να επιστρέψουν, να στηρίξει τους startupers και τους ήδη υπάρχοντες επιχειρηματίες, να μειώσει τη γραφειοκρατία. Να πάψει η Δημόσια Διοίκηση να ασχολείται με τα αυτονόητα και τη διαχείριση της φτώχειας και των επιδομάτων, να αλλάξουμε επιτέλους αιώνα, όπως είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Η μείωση των φορολογικών συντελεστών σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, μικρομεσαίους, η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, η αξιοκρατία και η αξιολόγηση στο Δημόσιο, οι αυστηροί έλεγχοι στους ιδιωτικούς εργοδότες, η εξέλιξη και ο εκσυγχρονισμός του εκπαιδευτικού συστήματος είναι τα βουνά που πρέπει να ανέβουν οι νέοι υπουργοί. Αλλά θα πρέπει να τα σκαρφαλώσουν με τα μάτια χαμηλά, με μετριοπάθεια, ήθος και χαμηλούς τόνους. Διότι αν κάτι περίσσεψε από τους προηγούμενους -με λιγοστές εξαιρέσεις- ήταν η αμετροέπεια, η αλαζονεία και η απαξίωση του πολιτικού αντιπάλου.

Από την έντυπη έκδοση

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου