Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Αρκεί να μην ξεχάσουμε

Ειδικές οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα πλοία με μακροχρόνιο ελλιμενισμό

Μετά το τραγικό δυστύχημα του «Σάμινα» που παρέσυρε στον υγρό τάφο 81 ζωές, το αρχικό σοκ της κοινωνίας διαδέχθηκε η ενστικτώδης αντίδραση του κόσμου που εκείνη την εποχή ταξίδευε. Ποια ήταν αυτή;

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Όταν οι ταξιδιώτες έμπαιναν στα πλοία, από τις «παντόφλες» για να περάσουν απέναντι στη Σαλαμίνα μέχρι τα μεγάλα επιβατηγά που έφθαναν Κρήτη, κοιτούσαν γύρω τους με προσοχή να εντοπίσουν πού είναι οι λέμβοι, αν υπάρχουν σωσίβια κάτω από τις κουκέτες, ακόμα και αν οι παρκαδόροι άφηναν απόσταση ασφαλείας ανάμεσα στα αυτοκίνητα στο γκαράζ. Αυτό κράτησε κάνα δυο καλοκαίρια και μετά όλα επανήλθαν στους συνήθεις ράθυμους ρυθμούς. Δεν μας νοιάζει καν αν το πλοίο έχει καπετάνιο.

Στην περίπτωση των πυρκαγιών και της τραγωδίας στο Μάτι με τους 102 νεκρούς, το σοκ, ο πόνος και η οργή είναι ακόμα νωπά. Όμως, πέρα από την ατομική εγρήγορση και την κοινή παραδοχή πως ο συντονισμός της επιχείρησης κατάσβεσης υπήρξε άψογος από την πλευρά της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και των συναρμόδιων υπουργείων, υπάρχει αυτή τη φορά και κάτι διαφορετικό: Η αντιμετώπιση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία με συνεχή ρεπορτάζ, μηνύματα και ειδοποιήσεις θυμίζουν αυτό που δεν πρέπει να ξεχάσουμε. Να προσέχουμε εαυτούς και αλλήλους πριν κάνουμε και κάνουν κάποια συνήθη βλακεία, π.χ. οξυγονοκόλληση μέρα μεσημέρι με 40άρι και 7 μποφόρ.

Τα «τρομολάγνα» ΜΜΕ, αυτά που κατηγορούσε πέρσι τον Ιούλιο ο Παύλος Πολάκης ότι «ψάχνουν για θύματα» για να κατηγορήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ευτυχώς που παραμένουν «τρομολάγνα» και φέτος. Οι εφημερίδες με πρωτοσέλιδα και πολυσέλιδα ρεπορτάζ και άρθρα, οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί με πολύωρες ανταποκρίσεις και μεταδόσεις και οι ενημερωτικές ιστοσελίδες με συνεχείς αναρτήσεις μετέδιδαν τις ειδήσεις και τις οδηγίες των ειδικών. Σαν ένα διαφορετικό «112», που μπορεί να μην είναι στοχευμένο και εξειδικευμένο από κάποιον αλγόριθμο, όμως παραμένει δυνατό και κυρίως χρήσιμο. Αρκεί να κινητοποιηθούμε ως κοινωνία, ως μίντια και ως κράτος το ίδιο και τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια, μέχρι να μας γίνει συνήθεια. Μπας και γίνουμε κάποια στιγμή κανονικό κράτος που λειτουργεί προληπτικά, συντονισμένα και με πολίτες κοινωνικά ενεργούς.

Από την έντυπη έκδοση

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Ο πόλεμος των εξαγωγών

Tinad

Καταγγέλλει πιέσεις και εκβιασμό για συγκάλυψη των υπευθύνων

Kon

Αυτοί που έσωσαν τον Κολοκοτρώνη

Kon

ΣΥΡΙΖΑ: Μέχρι εδώ όλα καλά

Kon

Αλιεύοντας στα βαθιά της διπλωματίας

Kon

Μερικά μικρά βήματα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα

Kon

Φωκίωνος Νέγρη και Χάρβαρντ γωνία

Kon

Το ταμείον δεν είναι μείον

Kon

Glamping

Kon