Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Και αν βρεθεί ένας ανόητος;

Πυρκαγιά σε εξέλιξη στο Λαύριο

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται σήμερα και αύριο ο κρατικός μηχανισμός της χώρας, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τους πολύ ισχυρούς ανέμους δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Οι επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας κάνουν λόγο για ένα από τα πιο επικίνδυνα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού, αφού παρόμοιες συνθήκες έχουν να επικρατήσουν από το 2012. Μετά την περσινή τραγωδία στο Μάτι τα αντανακλαστικά των Αρχών έχουν σχεδόν αυτοματοποιηθεί: άμεση απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές, μπλόκα της Αστυνομίας σε ευάλωτα σημεία όπως είσοδοι στα δάση, περιπολίες από αέρος κ.λπ. Ομως ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα βρεθεί ένας ανόητος που θα αποφασίσει να κάψει σήμερα τα χόρτα στην αυλή του; Κανείς.

Η πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική ξεκίνησε από την ανευθυνότητα ενός ατόμου και ολοκληρώθηκε από την ανεπάρκεια του συνόλου. Το ίδιο είχε συμβεί και στη φονική πυρκαγιά της Ηλείας, το 2007. Κανείς δεν αμφισβητεί πως τη βασική ευθύνη προστασίας των πολιτών και των περιουσιών τους φέρουν οι αρμόδιες αρχές (ΓΓΠΠ, Πυροσβεστική, Αστυνομία, περιφέρειες κ.ά.), ωστόσο κανείς δεν μπορεί επίσης να βγάλει τον εαυτό του απέξω.

Στο πόρισμα της επιτροπής που είχε συσταθεί μετά την καταστροφή στο Μάτι σημειώνονταν, μεταξύ άλλων, ότι σε όλο τον κόσμο τα αίτια έναρξης των πυρκαγιών δασών και υπαίθρου διακρίνονται σε φυσικά (κεραυνοί), σε εμπρησμούς, σε αμέλειες και σε άγνωστα. Στην Ελλάδα, όμως, έχουμε και δύο ιδιαίτερες κατηγορίες που κατατάσσονται στην γκρίζα ζώνη μεταξύ αμέλειας και εμπρησμού: την καύση αγρών και τη δημιουργία βοσκοτόπων.

Στην πρώτη περιλαμβάνονται συνήθως αγροτικές εργασίες όπως το κάψιμο υπολειμμάτων γεωργικών καλλιεργειών, η καύση ζιζανίων και ξηρών χόρτων κ.ά. Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται οι «εμπρησμοί» που προκαλούνται παραδοσιακά και εκούσια από τους ποιμένες με σκοπό τη βελτίωση των φυσικών βοσκοτόπων… Στο διά ταύτα: Δυστυχώς δεν έχει εφευρεθεί μέχρι σήμερα κανένα σύστημα ασφαλείας που να μπλοκάρει την ατομική ανευθυνότητα, ανεπάρκεια και αδιαφορία.

Από την έντυπη έκδοση

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Ο πόλεμος των εξαγωγών

Tinad

Καταγγέλλει πιέσεις και εκβιασμό για συγκάλυψη των υπευθύνων

Kon

Αυτοί που έσωσαν τον Κολοκοτρώνη

Kon

ΣΥΡΙΖΑ: Μέχρι εδώ όλα καλά

Kon

Αλιεύοντας στα βαθιά της διπλωματίας

Kon

Μερικά μικρά βήματα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα

Kon

Φωκίωνος Νέγρη και Χάρβαρντ γωνία

Kon

Το ταμείον δεν είναι μείον

Kon

Glamping

Kon