Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ανεξάρτητοι φορείς, αλλά στην πράξη

Φουντώνουν οι κόντρες για το… ξήλωμα Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο για την απομάκρυνση της ηγεσίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει προκαλέσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Κακώς.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016 είχε ψηφίσει φωτογραφική διάταξη για να απομακρύνει από τη θέση του στην ίδια Επιτροπή ένα διακεκριμένο στέλεχος, που είχε την «ατυχία» να είναι σύζυγος της βουλευτού της Ν.Δ. και νυν υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως.

Επρόκειτο για μία καθαρά εκδικητική πράξη, η οποία εγκρίθηκε από την τότε συμπολίτευση, η οποία δεν μπορεί να καταγγέλλει τώρα διώξεις.

Αλλωστε η κατάσταση είναι διαφορετική και δεν χωρούν συμψηφισμοί με το παρελθόν. Η σημερινή πρόεδρος της Επιτροπής είχε επιλεγεί για το ανώτατο δικαστικό αξίωμα το 2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά τη συνταξιοδότησή της (την οποία είχε επιχειρήσει να μεταθέσει χρονικά), τοποθετήθηκε αμισθί προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου του Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ λίγους μήνες πριν από τις προγραμματισμένες ευρωεκλογές ορίσθηκε επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αυτή τη φορά με τις προβλεπόμενες αποδοχές.

Διαδρομή δίπλα σε υπουργούς της κυβέρνησης Τσίπρα είχε και η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, που επίσης δεν θα μπορεί να παραμείνει στη θέση της μετά την ψήφιση της διάταξης που προβλέπει το ασυμβίβαστο της διοίκησης ανεξάρτητων αρχών για όσους στο παρελθόν είχαν θητεύσει σε γραφεία πρωθυπουργού ή υπουργών.

Οι πολίτες πληρώνουν μέσω της φορολογίας τους και ζητούν πραγματικά ανεξάρτητες αρχές, ιδίως σε τομείς που έχουν άμεση σχέση με τη λειτουργία των αγορών και τη διαμόρφωση των τιμών. Η προηγούμενη κυβέρνηση Τσίπρα τοποθέτησε ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού μία δικαστικό, η οποία υπηρετούσε στο Νομικό Γραφείο του πρωθυπουργού και μία δικηγόρο που ενώ κατά το παρελθόν εργαζόταν στη νομική υπηρεσία του ίδιου φορέα, κατά την περίοδο 2015-2017 αποσπάσθηκε στο γραφείο του τότε υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και επέστρεψε στην Επιτροπή ως αντιπρόεδρος.

Η σημερινή κυβέρνηση, που αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να απομακρύνει τη διοίκηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, έχει χρέος να τοποθετήσει πρόσωπα υψηλού κύρους, που θα αποδεικνύουν την ανεξαρτησία τους στην πράξη. Προστατεύοντας τους καταναλωτές από μονοπωλιακά φαινόμενα και άλλες αθέμιτες πρακτικές σε όλους τους κλάδους της αγοράς. Επαναλαμβάνουμε, σε όλους.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Σε εξέλιξη πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας – Πορεία προς τη Βουλή

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο για ΟΤΑ και άσυλο – Δευτέρα ξεκινά στις Επιτροπές

Πολυνομοσχέδιο-σκούπα για… γκάζι στις επενδύσεις

George Michaelides

Στα κάγκελα ΑΠΘ και ΤΕΕ για τις… μηχανορραφίες Γαβρόγλου για τα Πολυτεχνεία

Δημήτρης Κατσάκος

Πολυνομοσχέδιο: Χωριστές φορολογικές δηλώσεις για τους συζύγους από το 2019

George Michaelides

Υπερψηφίστηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με 154 υπέρ και 144 κατά

Χάος στην ψηφοφορία στην Βουλή για τα προαπαιτούμενα λόγω τεχνικού λάθους

Θεοδωράκης στη Βουλή: Ναι στο Σκοπιανό, όχι στο πολυνομοσχέδιο