Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Όταν βρέχει λογική, κάποιοι φορούν κράνος

Μερικές φορές όταν αναζητάς τη λογική, αισθάνεσαι σαν να αναζητάς εφημερίδα σε νησί. Πρέπει να ψάξεις πολύ.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Οταν τη βρεις, τελικά αποζημιώνεσαι, αλλά και πάλι δεν μπορείς παρά να μην αναρωτηθείς γιατί να κάνουμε κάτι τόσο απλό να μοιάζει τόσο δύσκολο. Οταν ανακοινώθηκε η μείωση του ΦΠΑ για την αγορά κράνους από το 24% στο 13%, η πρώτη αντίδραση όσων το άκουσαν ήταν «μπράβο». Ετσι απλά. Και όμως, υπήρξαν κάποιοι επαγγελματίες πολιτικοί και δημοσιολόγοι που προσέθεσαν δίπλα το «αλλά». Και, ως γνωστόν, ό,τι προηγείται του «αλλά», απλά ακυρώνεται.

«Σωστή η απόφαση, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν». «Σωστή η μείωση, αλλά προέχει η αλλαγή νοοτροπίας». «Μπράβο, αλλά αυτό είναι μόνο για τους μοτοσικλετιστές, με τα αυτοκίνητα τι γίνεται;». Υπήρχαν και οι πιο προχωρημένες αντιδράσεις, όπως της τομεάρχου Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ Π. Πέρκα, η οποία μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Μεταφορών και τις ανακοινώσεις για τα πρώτα σχετικά μέτρα, στηλίτευσε ότι… δεν ακούστηκε κουβέντα για «σιδηρόδρομο, για συνδυασμένες μεταφορές, για εφοδιαστική αλυσίδα (logistics)». Ολοι οι διαφωνούντες αγνόησαν συνειδητά ή ασυνείδητα το προφανές: πως πρόκειται για ένα πρακτικό και με άμεσο αντίκτυπο για τους αναβάτες διοικητικό μέτρο από μια Πολιτεία που έχει λογική και ευαισθησία και νοιάζεται για την ασφάλεια των πολιτών της. Ενα αίτημα που δεκαετίες τώρα διεκδικούσαν οι κοινότητες των αναβατών, μια πρόταση που υποστηριζόταν από τους ειδικούς, μια υπόσχεση που όλο δινόταν αλλά ποτέ δεν εφαρμοζόταν.

Ισως κάποιοι να είναι μεγάλοι οραματιστές και ακόμα μεγαλύτεροι επαναστάτες και να μην ικανοποιούνται από τέτοια απλά και καθημερινά. Να προτιμούν παθιασμένες συζητήσεις σε αμφιθέατρα και πλατείες για το πώς θα καταφέρουν να αλλάξουν την Ευρώπη και τον κόσμο, αλλά αν τους πεις να κουνήσουν την καρέκλα που κάθονται, παραλύουν. Είναι εκείνοι που όταν ακούν για τη μείωση του ΦΠΑ (και άρα της τιμής αγοράς) στα κράνη, σου απαντούν με logistics. Οσο για την αλλαγή κουλτούρας και τους ελέγχους στους παραβάτες, προφανώς και πρέπει να ενισχυθούν ώστε να δράσουν συμπληρωματικά του μέτρου. Το καλό είναι πως αυτή η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα ψηφίζει μόνο τους νόμους, αλλά θα τους εφαρμόζει κιόλας. Από τον αντικαπνιστικό μέχρι το νόμο για την κατάργηση του ασύλου της βίας και της ανομίας στα πανεπιστήμια.

Από την έντυπη έκδοση

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Ο πόλεμος των εξαγωγών

Tinad

Καταγγέλλει πιέσεις και εκβιασμό για συγκάλυψη των υπευθύνων

Kon

Αυτοί που έσωσαν τον Κολοκοτρώνη

Kon

ΣΥΡΙΖΑ: Μέχρι εδώ όλα καλά

Kon

Αλιεύοντας στα βαθιά της διπλωματίας

Kon

Μερικά μικρά βήματα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα

Kon

Φωκίωνος Νέγρη και Χάρβαρντ γωνία

Kon

Το ταμείον δεν είναι μείον

Kon

Glamping

Kon