Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πρώτη φορά… κανονικότητα

Κέρδη 13,42% σε μία εβδομάδα για το Χρηματιστήριο - Κάτω από 3% το 10ετές ομόλογο

Και ξαφνικά η τρόικα, οι δανειστές, οι θεσμοί ή όπως αλλιώς επιθυμεί ο καθένας να τους χαρακτηρίσει αφήνουν χώρο για… μπάλα σε μια ελληνική κυβέρνηση. Δίνουν χώρο, μάλιστα, σε μια κυβέρνηση τόσο λίγων ημερών. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πριν καν λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών έχει κερδίσει ήδη την «ψήφο εμπιστοσύνης» των Ευρωπαίων εταίρων και των αγορών.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΤΟ μήνυμα είναι σαφές, η Ελλάδα πρέπει να κάνει στροφή στην ανάπτυξη. Και η προσπάθεια αυτή θα γίνει σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης με μόνο απαράβατο όρο την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων.

ΣΥΝΤΟΜΑ θα νομοθετηθούν σημαντικές φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, οικονομικά ευάλωτους και επαγγελματίες. Η μείωση του πρώτου συντελεστή εισοδήματος από 22% στο 9%, το οριζόντιο κούρεμα του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, η σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος σε συνδυασμό με τη μείωση του ΦΠΑ σε 11% και 22% και του φόρου επιχειρήσεων από το 28% στο 20% δημιουργούν ένα εντελώς καινούργιο φορολογικό τοπίο. Με αυτά τα θετικά μέτρα τα οποία είναι μόνιμα και δεν θυμίζουν σε τίποτα τις παροχές τύπου μερίσματος της κυβέρνησης Τσίπρα, για πρώτη φορά ύστερα από σχεδόν δέκα χρόνια θα αυξηθούν τα πραγματικά εισοδήματα εκατομμυρίων πολιτών.

ΤΟ στοίχημα, βέβαια, για την κυβέρνηση είναι μεγάλο και δύσκολο. Δεν αρκούν μόνο οι φορολογικές ελαφρύνσεις για να μπει η χώρα σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης. Η δημιουργία ενός ψηφιακού κράτους που θα εξυπηρετεί με ταχύτητα μέσω του διαδικτύου τους πολίτες και η απελευθέρωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με προσέλκυση επενδύσεων αποτελούν τους δύο τομείς που θα κριθεί η επόμενη ημέρα όχι μόνον της κυβέρνησης αλλά και της χώρας.

Η ταχύτητα με την οποία θα εφαρμοστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την επιτυχία του κυβερνητικού σχεδίου. Τα πρώτα δείγματα είναι εξαιρετικά θετικά. Ποτέ άλλοτε μια νέα κυβέρνηση δεν παρουσιάστηκε τόσο καλά προετοιμασμένη.

ΑΝ εφαρμοστεί κατά γράμμα ο σχεδιασμός τότε τα αποτελέσματα θα γίνουν εμφανή τόσο για τους πολίτες όσο και για την πραγματική οικονομία. Και τότε θα ανοίξει και η συζήτηση με τους δανειστές για το κατά πόσο μπορεί να χαμηλώσει ο πήχυς των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Από την έντυπη έκδοση

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Το μήνυμα των πολιτών για την επόμενη μέρα

Κώστας Σκαναβής

Δεν είναι καιρός για προβλέψεις ούτε για… προφητείες

Κώστας Σκαναβής

Σε «καραντίνα» ο ΣΥΡΙΖΑ

Κώστας Σκαναβής

Η σημαία και οι «σημαίες»

Κώστας Σκαναβής

«Εξυπνοι, αντιστασιακοί, ψεκασμένοι» και το DNA που μπορεί να αλλάξει

Κώστας Σκαναβής

Μπαζούκα το QE, ατομική βόμβα το φάρμακο

Κώστας Σκαναβής

Η χώρα και ο ηγέτης

Κώστας Σκαναβής

Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο και όταν λήξει ο συναγερμός

Μιχάλης Μάρδας

Τα λουκέτα και το… τσιγκέλι

Μιχάλης Μάρδας