Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

«Φτιάξτε κράτος»

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

Η χθεσινή θεομηνία στη Χαλκιδική, που σημαδεύτηκε από το θάνατο επτά ανθρώπων, αναδεικνύει και πάλι αδυναμίες και αυθαιρεσίες.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι επρόκειτο για ένα ακραίο και πρωτόγνωρο καιρικό φαινόμενο, αντίστοιχο με εκείνα που παρακολουθούμε στις ειδήσεις να εξελίσσονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, είναι γεγονός ότι το κράτος εμφανίζει πολλές ακόμα παθογένειες. Το μήνυμα «φτιάξτε κράτος», που λάμβανε καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου από τους πολίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα πρέπει τώρα να γίνει πράξη.
Το σύστημα της πολιτικής προστασίας από τις φυσικές καταστροφές και τις πάσης φύσεως έκτακτες ανάγκες θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το παραμικρό προς την κατεύθυνση αυτή, παρά την πολύνεκρη τραγωδία από την πυρκαγιά στο Μάτι.

Ο τηλεφωνικός αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 δεν λειτουργεί για την ενημέρωση των πολιτών, το νομοσχέδιο για την πολιτική προστασία παραμένει ακόμα στα χαρτιά και, βέβαια, κανένα από τα μέτρα που εξήγγειλε πέρυσι το καλοκαίρι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εφαρμοστεί.

Η νέα κυβέρνηση, με σοβαρότητα και κυρίως με σχέδιο, πρέπει να αλλάξει άμεσα τα δεδομένα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της κρατικής μηχανής. Γιατί η πολιτική προστασία είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, όταν μάλιστα οι ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούν πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Το κράτος πρέπει να οργανωθεί, μέσω του συστήματος παρακολούθησης και ενημέρωσης των πολιτών και των επισκεπτών, να αντιμετωπιστούν οι αυθαιρεσίες και να υπάρχει καλύτερος συντονισμός μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.

Η κυβέρνηση Τσίπρα απέτυχε παταγωδώς και στον τομέα αυτό, με συνέπεια και οι κρατικές υπηρεσίες να χαλαρώσουν και η αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών να επιδεινωθεί. Και αυτό θα πρέπει να αλλάξει το ταχύτερο δυνατόν.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Σταϊκούρας: Στα 36,6 δισ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα

Tinad

Φτιάξτε επιτέλους Κράτος της προκοπής

George Michaelides

Μικρότερο και καλύτερο κράτος

George Michaelides

Άνθιμος για το deal Τσίπρα-Ιερώνυμου: Εθνική αυτοκτονία η συμφωνία με την κυβέρνηση και δεν θα εγκριθεί

Μιχάλης Μάρδας

Έδωσε εξηγήσεις ο Γαβρόγλου στον Βαρθολομαίο: Θα μεταφέρω τις ανησυχίες του Πατριάρχη

Δημήτρης Κατσάκος

Στις 16 Νοεμβρίου αποφασίζει η Ιερά Σύνοδος για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου

Μιχάλης Μάρδας

Τσίπρας: Εγώ ζήτησα από τον Κοτζιά να πάει στον εισαγγελέα τα δημοσιεύματα για χρηματισμό

Evanthia Karra

Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Μπιλιάρδο στις πλάτες των κληρικών τα περί 10.000 προσλήψεων

Μιχάλης Μάρδας

Βενιζέλος: Δεν έγινε διαχωρισμός Εκκλησίας–Κράτους – Χωρίς αρμοδιότητα Πρωθυπουργός- Αρχιεπίσκοπος

Μιχάλης Μάρδας