Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μικρότερο και καλύτερο κράτος

Προθεσμία 7 ημέρων για τα χαμένα ενοίκια - 12 βήματα για να κατοχυρώσετε την έκπτωση φόρου

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

Μια βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης. «Κυριάκο, φτιάξε κράτος», έλεγαν οι πολίτες στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Γιατί σήμερα είναι γεγονός ότι έχουμε ένα Δημόσιο με χαμηλή παραγωγικότητα, γραφειοκρατικό, που προσφέρει κακής ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες.

Ο νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε χθες ότι βασικός του στόχος είναι να πετύχει στον ψηφιακό ανένδοτο που αρχίζει, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατία και να προχωρήσει στον μετασχηματισμό του κράτους σε έναν οργανισμό που θα διευκολύνει τον πολίτη στις συναλλαγές του με τις δημόσιες υπηρεσίες και θα λειτουργεί υπέρ της οικονομίας.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι οι γενικές γραμματείες των υπουργείων θα μειωθούν από 93 σε 60, ενώ δραστικά μειωμένος θα είναι και ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που θα μπορούν να διορίσουν τα μέλη της κυβέρνησης.

Επιπλέον, σε υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς και ειδικούς γραμματείς θα απαγορευθεί οποιαδήποτε παράλληλη επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς επίσης η πρόσληψη συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού, ενώ δεν θα μπορούν να συνάψουν οποιαδήποτε σύμβαση με το Δημόσιο οι σύζυγοι και τα παιδιά των κυβερνητικών στελεχών.

Λιγότερο κράτος, όχι εξυπηρέτηση του κομματικού στρατού, αλλά των πολιτών. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα που στέλνει η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη για τον εκσυγχρονισμό του κράτους.

Οι απαιτήσεις των πολιτών που συμπυκνώθηκαν στο σύνθημα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκινούν από σήμερα κιόλας να υλοποιούνται από την κυβέρνηση και αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.

Γιατί ούτε η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί αν υπάρχει γραφειοκρατία στο κράτος αλλά ούτε βελτίωση του επιπέδου των δημόσιων υπηρεσιών μπορεί να γίνει αν δεν συνδυαστεί με τις ανάγκες της νέας, ψηφιακής εποχής.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Σταϊκούρας: Στα 36,6 δισ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα

Tinad

Φτιάξτε επιτέλους Κράτος της προκοπής

George Michaelides

«Φτιάξτε κράτος»

George Michaelides

Άνθιμος για το deal Τσίπρα-Ιερώνυμου: Εθνική αυτοκτονία η συμφωνία με την κυβέρνηση και δεν θα εγκριθεί

Μιχάλης Μάρδας

Έδωσε εξηγήσεις ο Γαβρόγλου στον Βαρθολομαίο: Θα μεταφέρω τις ανησυχίες του Πατριάρχη

Δημήτρης Κατσάκος

Στις 16 Νοεμβρίου αποφασίζει η Ιερά Σύνοδος για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου

Μιχάλης Μάρδας

Τσίπρας: Εγώ ζήτησα από τον Κοτζιά να πάει στον εισαγγελέα τα δημοσιεύματα για χρηματισμό

Evanthia Karra

Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Μπιλιάρδο στις πλάτες των κληρικών τα περί 10.000 προσλήψεων

Μιχάλης Μάρδας

Βενιζέλος: Δεν έγινε διαχωρισμός Εκκλησίας–Κράτους – Χωρίς αρμοδιότητα Πρωθυπουργός- Αρχιεπίσκοπος

Μιχάλης Μάρδας