Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Στοίχημα του Μητσοτάκη, το αποτελεσματικότερο κράτος

Μητσοτάκης από την Αρχαία Ολυμπία: Ισχυρή ανάπτυξη, αυτοδύναμη Ελλάδα είναι το σύνθημα μας

Πέρα από τοπίο των fake news που διαδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία βαδίζει με σταθερό βηματισμό προς την ολοκλήρωση του σχεδιασμού της διακυβέρνησης της χώρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να αλλάξει την λειτουργία τόσο της κυβέρνησης όσο και του κράτους.

Γράφει ο Γιῶργος Μιχαηλίδης*

Οι αποκαλύψεις του ίδιου του προέδρου της ΝΔ, θέλουν την κυβέρνηση να είναι ολιγομελής για να είναι πιο ευκίνητη και αποτελεσματική. Την ίδια ώρα οι πληροφορίες μιλούν για συγχωνεύσεις υπουργείων έτσι ώστε ο αριθμός των υπουργών να μην ξεπεράσει τους 14. Παράλληλα αλλαγές αναμένονται να γίνουν και στην λειτουργία του Μεγάρου Μαξίμου με γνώμονα η κυβέρνηση να αντιδρά βάσει προγραμματισμού και να μην σύρεται από τις εξελίξεις.

Η αλήθεια είναι πως η χώρα χρειάζεται μία ριζική επανεκκίνηση, μια αναθεώρηση στεγανών και γκρέμισμα ιδεοληψιών. Η όποια κυβέρνηση προκύψει οφείλει στον εαυτό της και τους πολίτες να αναδιαμορφώσει το σύνολο του κρατικού μηχανισμού με γνώμονα την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Δεν είναι κακό να αναγνωρίζουμε πως οι Έλληνες επιβιώνουμε απέναντι σε ένα «εχθρικό» κράτος. Πολεμάμε καθημερινά με την γραφειοκρατία, την αναποτελεσματικότητα ή την αμεριμνησία των δομών οι οποίοι εν τέλει επιβιώνουν παρασιτικά πάνω στην αυτοθυσία των πολιτών, συγκεκριμένων υπουργών, ή και δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι αναλαμβάνουν δυσανάλογες ευθύνες προκειμένου να ξεπεραστούν εμπόδια που κανείς δεν τόλμησε να πηδήξει.

Κι όμως, δεν είναι δύσκολο να ψηφιοποιηθούν οι περισσότερες συναλλαγές με το δημόσιο. Δεν είναι αναλγησία να λέμε ότι πρέπει να χρειάζονται λιγότερες υπογραφές για να προχωρήσει μία επένδυση. Είναι υποχρέωση τέλος πάντων, να υπάρχει διαφάνεια σε κάθε συναλλαγή και σε κάθε απόφαση, έτσι ώστε οι πολίτες από την Διαύγεια να συνεχίσουν να τα βλέπουν όλα και να καλλιεργηθεί ξανά ένα αίσθημα εμπιστοσύνης προς τις κρατικές δομές.

Την ίδια ώρα ο επόμενος πρωθυπουργός, το οφείλει σε όλους μας να αλλάξει την εικόνα του συνωστισμού στα υπουργικά συμβούλια. Μία χώρα 11 εκατομμυρίων ανθρώπων δεν μπορεί να έχει 50 υπουργούς, την ώρα που άλλες χώρες έχουν φτάσει να λειτουργούν με κυβερνήσεις που μετά βίας φτάνουν σε διψήφιο αριθμό.

Είναι οι αριθμοί πανάκεια; Μα φυσικά όχι. Εάν κάτι μας έμαθε η κρίση, είναι πως δεν χρειάζεται κάποιος να είναι νέος για να είναι αποτελεσματικός, ούτε και χρειάζονται πολλά λεφτά για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι αριθμοί είναι το μέσο και δείχνουν τον δρόμο, δεν αποτελούν τον προορισμό. Έτσι και η λειτουργία του Δημοσίου και του κρατικού μηχανισμού χρειάζεται να ανασχεδιαστεί όχι απαραίτητα για να είναι μικρότερο, αλλά για να είναι ταχύτερο και αποτελεσματικότερο.

Πρέπει να σπάσουμε κάθε ρίζα που μας κρατά στο παρελθόν, να ξαναγίνουμε ένα έθνος τολμηρό και να δούμε πια το αποτέλεσμα.Τότε ίσως έχουμε κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα για να αφήσουμε το παρελθόν εκεί που ανήκει…

*Ο Γιῶργος Μιχαηλίδης είναι ο διευθυντής του EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό του Μπαχρέιν: Στο επίκεντρο οι επενδύσεις και ο τουρισμός

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Οικονόμου: Τι θα ισχύει με τη χρήση μάσκας στις παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ενέργεια και άμυνα στην ατζέντα Μητσοτάκη στο Ριάντ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης: Στοχεύουμε να κινητοποιήσουμε πάνω από 25 δισ. ευρώ σε επενδύσεις στην προσπάθειά μας να πετύχουμε την πράσινη μετάβαση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Διήμερη επίσημη επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Για ψαράκι στο Μοσχάτο Μητσοτάκης-Μαρέβα [εικόνα]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στο Γαλάτσι ο Μητσοτάκης: Μέρα γιορτής για τη Νέα Δημοκρατία οι εσωκομματικές εκλογές

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνδιαμορφωτής της ευρωπαϊκής ατζέντας, εγγυητής της ελληνικής σταθερότητας ο πρωθυπουργός

Ελεύθερος Τύπος Newsroom