Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ιστορίες απομάχων

Απίστευτη καταγγελία Λαφαζάνη για τα ΜΑΤ: Έβαλαν στη διαπασών Σφακιανάκη ενώ μιλούσε

Εχουν πάντοτε ενδιαφέρον οι διηγήσεις των απόμαχων – ειδικά όταν πια έχουν ξεπεράσει το στάδιο της σκοπιμότητας και της επιλεκτικής μνήμης. Μία τέτοια περίπτωση είναι ο κ. Παν. Λαφαζάνης, μεγαλοϋπουργός στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Οταν έληξε εκείνη η πρώτη περίοδος – όταν τελείωσαν οι χοροί στην πλατεία Συντάγματος και το «όχι» του δημοψηφίσματος έγινε «ναι», ο κ. Λαφαζάνης έστησε τη ΛΑΕ του, με την προσδοκία ότι θα μπορούσε να αποτελέσει το αριστερό ανάχωμα στον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα.

Απέτυχε. Και μετά τις τελευταίες ευρωεκλογές -με το κόμμα του να πέφτει σε ποσοστά χαμηλότερα της μονάδας- παραιτήθηκε. Ομως, ένα πρόσωπο που έχει ζήσει τέτοιες εμπειρίες -αρκεί να θυμηθούμε ότι υπήρξε εκείνους τους μήνες ο βασικός υποστηρικτής της γραμμής «θα μας βοηθήσει η Ρωσία», όπως και ο εμπνευστής της εφόδου στο Νομισματοκοπείο- δεν φεύγει έτσι από τη δημοσιότητα.

Ο κ. Λαφαζάνης άρχισε λοιπόν να μιλά για εκείνη την περίοδο – και αυτά που λέει έχουν ενδιαφέρον, αν μη τι άλλο, ιστορικό. Γιατί; Επειδή, στην πραγματικότητα είναι η πρώτη φορά που κάποιος λέει κάτι για εκείνη την -μάλλον σκοτεινή- φάση της πολιτικής μας ζωής.

Να, για παράδειγμα, εκείνη η Κεντρική Επιτροπή που συνεδρίασε -όπως λέει ο κ. Λαφαζάνης- για να δώσει το πράσινο φως στη δανειακή σύμβαση των Σαμαρά – Βενιζέλου, με την περήφανη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη σε εξέλιξη. Αν όλα έγιναν έτσι όπως τα διηγείται, ο Αλέξης Τσίπρας εξασφάλισε με χίλια βάσανα μία μικρή πλειοψηφία. Τι θα είχε γίνει αν δεν την είχε πάρει ο πρωθυπουργός; Ισως κάποτε το μάθουμε κι αυτό…

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε πολλά ακόμα να μάθουμε για εκείνο το εξάμηνο. Πώς φτάσαμε στο δημοψήφισμα; Εκείνη την Παρασκευή, ο κ. Γ. Χουλιαράκης είχε φτάσει στο παρά ένα μιας συμφωνίας με τους δανειστές, στις Βρυξέλλες. Ο κ. Τσίπρας επέστρεψε στην Αθήνα, άρχισαν οι διαρροές ότι «δεν θα υποκύψουμε στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών» και τα μεσάνυχτα ανακοινώθηκε δημοψήφισμα. Τι μεσολάβησε; Αν ο κ. Χουλιαράκης είχε ανακοινώσει συμφωνία, θα είχαμε υποκύψει χωρίς δημοψήφισμα; Ή απλώς θα κατάπινε τη συμφωνία; Ισως κάποτε μάθουμε – αλλά για να μάθουμε, χρειαζόμαστε σίγουρα περισσότερους απόμαχους…

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Τζανάκης: Πάνω από 3.000 θάνατοι έως τις γιορτές αν δεν περάσουμε το 65% εμβολιασμών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σοκάρει ο Τζανάκης: 400.000-600.000 ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν στο 4ο κύμα

Το στοίχημα της ανάκαμψης

Kon

Οι δρόμοι των γκάλοπ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φάρμακα από τον Λευκό Οίκο

Kon

Καλύτερες μέρες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αστυνομεύοντας τους εαυτούς μας

Kon

Ο ιός των γκάλοπ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μέτρα σε δόσεις

Kon