Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Αλέξη, δως τα όλα, τσάμπα είναι

Αλέξη, δως τα όλα, τσάμπα είναι

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, πήγε, επιτέλους, το απόγευμα της Δευτέρας στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, να ζητήσει εκλογές με καθυστέρηση περίπου 10 ημερών. Αμέσως μετά μοίρασε ευρώ, δουλειές και αυταπάτες.

Γράφει ο Γιῶργος Μιχαηλίδης*

Ο Αλέξης Τσίπρας με μία φιέστα στο Μέγαρο Μουσικής, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να δώσει το στίγμα της επόμενης τετραετίας στο ενδεχόμενο που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές. Η αλαζονική αυτή εκδήλωση έρχεται σε συνέχεια του αφηγήματος που έχουν χρησιμοποιήσει πολλά κυβερνητικά στελέχη το τελευταίο διάστημα, πως δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κυβερνά 4 χρόνια, αλλά μόλις 9 μήνες, από τον Αύγουστο δηλαδή.

Έτσι, ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο, συνεχίζουν την πολιτική του ταξίματος προσπαθώντας έτσι να πείσουν πως όλα όσα έδωσαν μία ανάσα πριν από τις ευρωεκλογές δεν ήταν παροχολογία, αλλά «κοστολογημένο πρόγραμμα». Το γεγονός πως προκαλεί απορία, το γιατί να συνεχίζεις μία τακτική η οποία έφερε την συντριβή, είναι ένα άλλοι θέμα για άλλο κείμενο.

Ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί που πήραν το λόγο έδωσαν νέα διάσταση στη φράση «υποσχέθηκαν τα πάντα στους πάντες». Νέες αυξήσεις σε μισθούς και επιδόματα, νέες προσλήψεις, νέοι διορισμοί στο Δημόσιο ήταν ανάμεσα στις πενήντα νέες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, με την υποσημείωση ότι «έχουν κοστολογηθεί και δεν επιβαρύνουν περαιτέρω τα δημοσιονομικά μεγέθη. Από εκεί και έπειτα, όμως, ο πρωθυπουργός, ανάμεσα στα όλα όσα μοίρασε έκρυψε κάτι: Υποσχέθηκε όλα όσα κατήργησε την περασμένη Βουλή…

Τι εννοούμε; Τα «αντίμετρα» υπέρ της μεσαίας τάξης που κατήργησε με την ψήφιση της τροπολογίας για τη μη μείωση του αφορολογήτου τα υποσχέθηκε χθες για την τετραετία 2019-2023. Η σταδιακή μείωση του πρώτου κλιμακίου του φόρου εισοδήματος στο 20%, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ και σταδιακή μείωση για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ και η μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 30% το 2020 ήταν «αντίμετρα» υπέρ της μεσαίας τάξης που η κυβέρνηση είχε ψηφίσει μαζί με τη μείωση του αφορολογήτου, τα «θυσίασε» για προεκλογικούς λόγους την περασμένη Παρασκευή. Γιατί το είχε κάνει αυτό; Μα επειδή ήθελε να προλάβει να «πουλήσει» την τροπολογία για τη μη μείωση του αφορολογήτου και εν συνεχεία να τα φέρει ως κάτι καινούργιο που έχει σκοπό να εφαρμόσει την επόμενη τετραετία!

Τώρα αν σε αυτά βάλεις και την δήλωσή του σε πρότερο χρόνο πως «δεν πρέπει να καταργηθούν όσα κάναμε για τους ανθρώπους κάτω από το όριο της φτώχειας, τους αδύναμους, τους πολλούς στο όνομα της όποιας ελάφρυνσης φόρων», καταλαβαίνεις πως δεν μπορείς να προσάψεις κάτι στον πρωθυπουργό.

Εκλογές έχουμε και υπόσχεται. Τσάμπα είναι.

*Ο Γιῶργος Μιχαηλίδης είναι ο διευθυντής του EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Οχι άλλη «αλλαγή» από Τσίπρα και Παπανδρέου

Kon

Φώφη Γεννηματά-Αλέξης Τσίπρας: Η απώλειά της αφήνει πιο φτωχή την πολιτική ζωή της χώρας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο Παπανδρέου κάνει άνω-κάτω ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ: Το μπάχαλο στην κεντροαριστερή πολυκατοικία και τα κέρδη για τη ΝΔ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εκλειψη «ηλίου» για τον ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Ελπίδα για σοβαρότερη αντιπολίτευση

Kon

Οταν το 12 υπερτερεί του 88…

Kon

Τσίπρας: Squid Game η οχύρωση της χώρας στον ιό – Η Δεξιά βλέπει τους νέους ως στρατηγικό εχθρό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο πανικός του κ. Τσίπρα

Kon

Εντελώς «ξεστοκαρισμένος»…

Kon