Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ήταν κάποτε το ηθικό πλεονέκτημα

Αδιόρθωτος και «κουρασμένος» ο Τσίπρας στη Βουλή: Μόνο με ύβρεις προσπάθησε να απαντήσει στον Μητσοτάκη

Η εξουσία φθείρει – πρόκειται για μία αλήθεια αυτονόητη. Σαν να λέμε, η ζωή σκοτώνει – αφού είναι δεδομένο ότι όλοι κάποια στιγμή θα εγκαταλείψουμε τον μάταιο τούτο κόσμο.

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Τα αυτονόητα, ωστόσο, δεν ήταν – τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα – στο ρεπερτόριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκινώντας από τα «ματωμένα πλεονάσματα», που έγιναν στην πορεία το κύριο μέσο αναδιανομής, όπως την εννοεί η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος – επιδόματα, 13η σύνταξη που δεν είναι 13η σύνταξη και όλα τα σχετικά.

Αλλά κι αυτό δεν είναι τίποτα, μπροστά στο περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα»: μπορεί χθες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να χειροκρότησαν ιπποτικά τον Βαγγέλη Βενιζέλο, αλλά όταν ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδιωχνε την τρόικα από το γραφείο του, μιλούσαν για θέατρο και στημένο καυγά. Και όταν ανέλαβαν την εξουσία μετά από τις εκλογές του 2015, έστησαν τον καμβά: οι προηγούμενοι δεν διαπραγματεύονταν καν, υπέγραφαν ό,τι τους πάσαραν οι δανειστές και οι ντόπιοι εκπρόσωποί τους – ενώ εμείς θα πάμε σκληρά τη διαπραγμάτευση μέχρι τέλους…

Πίσω από όλα, ήταν η βαθιά πεποίθηση ότι οι ίδιοι ήταν καλύτεροι από τους άλλους, σε όλα τα επίπεδα. Από το πολιτικό ως το ηθικό. Αλλά δεν είχαν ξανακυβερνήσει – και δεν φαντάζονταν ότι η εξουσία φθείρει, ανεξαρτήτως της γνώμης που έχει κάθε πρωθυπουργός και κάθε υπουργός για τον εαυτό του.

Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο: αρνούμενοι ότι είχαν την παραμικρή σχέση με τα άλλα κόμματα εξουσίας, θεώρησαν – στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές – ότι δεν θα ίσχυε γι’ αυτούς ο νόμος της φθοράς. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε δημοσίως ότι δεν υπήρχε ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να χάσει από τον κ. Μητσοτάκη – δεν έπαιζε καλύτερα ένα τζόκερ;

Οταν έχασαν στις ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός χρειάστηκε μία εβδομάδα και κάποιες χαμένες περιφέρειες για να πει κάτι αυτονόητο – ότι στη ζωή πρέπει να μάθεις και να χάνεις. Και μετά, αναζήτησε δικαιολογίες για να «τραβήξει» καμιά εβδομάδα την περίοδο της διακυβέρνησής του.

Κάπου εκεί, ήλθε η υπόθεση των μετατάξεων και των προσλήψεων στη Βουλή. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πια οι εκπομπές με τις αναζητήσεις του Ερυθρού Σταυρού – για να μπορέσουν οι του ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσουν το χαμένο ηθικό τους πλεονέκτημα.

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Τζανάκης: Πάνω από 3.000 θάνατοι έως τις γιορτές αν δεν περάσουμε το 65% εμβολιασμών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σοκάρει ο Τζανάκης: 400.000-600.000 ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν στο 4ο κύμα

Το στοίχημα της ανάκαμψης

Kon

Οι δρόμοι των γκάλοπ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φάρμακα από τον Λευκό Οίκο

Kon

Καλύτερες μέρες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αστυνομεύοντας τους εαυτούς μας

Kon

Ο ιός των γκάλοπ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μέτρα σε δόσεις

Kon