Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι ΣΥΡΙΖΑίοι απέτυχαν να πείσουν και το κοινό τους

Οι ΣΥΡΙΖΑίοι απέτυχαν να πείσουν και το κοινό τους

Από πού να το ξεκινήσεις και πού να το τελειώσεις με αυτήν την ακαταλαβίστικη ανακοίνωση πηγών από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και την αποχή. Ας κάνουμε, όμως, μία προσπάθεια…

Γράφει ο Γιῶργος Μιχαηλίδης*

Στο non paper που κυκλοφόρησε διαβάσαμε πως από την μία η μεγάλη αποχή δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, από την άλλη όμως, τονίζεται πως τόσο ο Νάσος Ηλιόπουλος, όσο και η Ρένα Δούρου αύξησαν τα ποσοστά τους. Άντε βγάλε συμπέρασμα…

Είναι ωραίο να κάνουμε δηλώσεις για να μας ακούσει ο κόσμος, ωραίο, όμως, και το να καταρρίπτονται αυτές οι δηλώσεις γιατί ο κόσμος δεν είναι χαζός, όσο κι αν κάποιος θέλει να τον αντιμετωπίζει ως τέτοιο. Ας ξεκινήσουμε με την Ρένα Δούρου.

Η τέως, πλέον, περιφερειάρχης, απέτυχε παταγωδώς σε αυτές τις εκλογές. Τους λόγους τους ξέρουμε, τους ζήσαμε στο πετσί μας τα τελευταία χρόνια. Η αποχή ήταν μέρος της καταδίκης της. Ας δούμε τις εκλογές με απόλυτους αριθμούς.

Η Ρένα Δούρου στον πρώτο γύρο πήρε 314.320 ψήφους, ενώ στον δεύτερο, 378.571. Αν ταξιδέψουμε στις εκλογές του 2014, θα δούμε πως η Ρένα Δούρου την α’ Κυριακή είχε πάρει 386.383 ψήφους ενώ στον β’ γύρο 794.231. Αυτή η άνοδος των 50.000 ψήφων δηλαδή φέτος μεταξύ των δύο γύρων, είναι αστεία αν αναλογιστούμε πως κατά κανόνα στις 1-1 αναμετρήσεις οι ψήφοι των «μονομάχων» αυξάνονται κατακόρυφα.

Αν δούμε τώρα τον Γιώργο Πατούλη, αυτός έσπασε όλα τα ρεκόρ για α’ γύρο λαμβάνοντας 600.041 ψήφους, ενώ στην β’ Κυριακή πήρε 728.118 ψήφους.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν πως η αποχή ήταν μέρος της καταδίκης της Ρένας Δούρου για την ανεπάρκειά της ως Περιφερειάρχης, την ώρα που το εκλογικό σώμα αντάμειψε τον Γιώργο Πατούλη ο οποίος κέρδισε δικαιωματικά δίχως να μειώσει τον αριθμό των σταυρών που έπαιρναν οι υποψήφιοι στην συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση.

Για του λόγου το αληθές μάλιστα, πρέπει να φτάσουμε στις αυτοδιοικητικές του 2010 για να δούμε ότι με παρόμοια αποχή, της τάξεως του 41% έως 46%, για να δούμε πως ο νικητής Γιώργος Σγουρός είχε πάρει 343.792 και 522.838 αντίστοιχα, ενώ ο Βασίλης Κικίλιας που τερμάτισε δεύτερος είχε λάβει 292.391 και 466.134!

Αποτέλεσμα; Η Δούρου είχε ένα κοινό-μπετόν αρμέ το οποίο θα την ψήφιζε ούτως ή άλλως. Οι υπόλοιποι επέλεξαν τον Γιώργο Πατούλη, ενώ άλλοι δεν πήγαν να την ψηφίσουν…

Ο Νάσος Ηλιόπουλος, τώρα μάθαμε πως αύξησε τα ποσοστά του, αφού στον πρώτο γύρο πήρε 16,98% και στον δεύτερο 34,75%. Σε απόλυτους αριθμούς, όμως, ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε ιστορικό χαμηλό για ηττημένο εκλογών στον β’ γύρο για τον δήμο Αθηναίων, με τις 51.487 ψήφους.

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης το 2014 στον β’ γύρο πάντα, είχε λάβει 104.876, με τον νικητή Γιώργο Καμίνη να παίρνει 110.876, ενώ ο Νικήτας Κακλαμάνης το 2010, έλαβε 71.366, έναντι 77.165 του Γιώργου Καμίνη, ενώ το 2006, ο Κώστας Σκανδαλίδης είχε λάβει 79.463 έναντι 126.877 του Νικήτα Κακλαμάνη.

Ναι η αποχή ήταν μεγάλη, ωστόσο σε απόλυτους αριθμούς βλέπουμε πως Κώστας Μπακογιάννης και Γιώργος Πατούλης δεν επηρεάστηκαν αφού συγκέντρωσαν υψηλό αριθμό ψήφων, την ώρα που οι εκλεκτοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφεραν να πείσουν το κοινό τους.

Δεν φταίει οι καιρός, αλλά οι ίδιοι…

*Ο Γιῶργος Μιχαηλίδης είναι ο διευθυντής του EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Έντονη κινητικότητα: Σύσκεψη στο Μαξίμου με Μητσοτάκη, Δένδια και Παναγιωτόπουλο

Tinad

Το μέσον και το μήνυμα

Kon

Μίνι ανασχηματισμός: Στις 12:00 οι ανακοινώσεις – Οι «διορθωτικές κινήσεις» που επεξεργάστηκε το Μαξίμου

Tinad

Στον εισαγγελέα τα μέλη του Ρουβίκωνα που πέταξαν τρικάκια έξω από το Μαξίμου

Evanthia Karra

Μέλη του Ρουβίκωνα με μηχανές πέταξαν τρικάκια έξω από το Μέγαρο Μαξίμου και εξαφανίστηκαν

Μιχάλης Μάρδας

Ο πειρασμός της κάλπης και το πολιτικό κεφάλαιο του Κυριάκου

Kon

Χειραψίες τέλος και στο Μαξίμου λόγω κορωνοϊού – Με… γροθιές και αγκώνες ο χαιρετισμός

Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Μητσοτάκη για τον κορωνοϊό: Τι αποφασίστηκε

Συνάντηση Μητσοτάκη-ΚΕΔΕ στο Μέγαρο Μαξίμου

Δημήτρης Κατσάκος