Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Βασικό ένστικτο

Ιερή οργή για τον Βελόπουλο: Η Ιεραρχία στα… κάγκελα για τις επιστολές του Ιησού

Περίπου 235.000 πολίτες έριξαν Βελόπουλο στην κάλπη, δηλαδή τριπλάσιοι από εκείνους που προτίμησαν να ψηφίσουν Θεοδωράκη. Ανευ σχολίου, προχωράμε στο επόμενο.


Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Είναι δύσκολο έως αδύνατο να γνωρίζουμε πόσοι από αυτούς έχουν διαβάσει το 300 σελίδων αναλυτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Λύσης ή αν περιορίστηκαν σε fast track εκμάθηση των 12 σημείων. Οσοι μελέτησαν προσεκτικά πάντως, έμαθαν πως το μύρτιλο ή μπλούμπερι είναι ένας ψηλός θάμνος που φθάνει σε ύψος τα 150-180 εκατοστά και προέρχεται από τη Σιβηρία, πως ελάχιστος χρόνος μάς απομένει μέχρι να αρπάξουν τα σπίτια μας για να τα δώσουν στους παράνομους μετανάστες που σκορπάνε τύφο και χολέρα στα χωριά μας και πως μια εξειδικευμένη ομάδα έχει ήδη αναλάβει την εκπόνηση plan B για τη δημιουργία ενός παράλληλου φορολογικού νομίσματος -για ώρα ανάγκης- και ενός ιδιωτικού νομίσματος – για άμεση υιοθέτηση.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ του Κυριάκου Βελόπουλου έχει έτοιμη πρόταση για τα πάντα. Από τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας μέχρι τι θα παίζουν τα κανάλια (υποχρεωτικά τις μισές ώρες θα εκπέμπουν ελληνικό πρόγραμμα, άρα γιοκ στα τούρκικα). Ομως, παρά το εύρος και τη διαφαινόμενη ποικιλία των προγραμματικών θέσεών του, ουσιαστικά όλα περιστρέφονται γύρω από έναν συγκεκριμένο άξονα: μεταναστευτικό, Μακεδονία και ο Θεός, ο δικός μας, βοηθός. Ο Βελόπουλος δηλώνει ετοιμοπόλεμος και αν χρειαστεί, στέλνει ένα άρμα μάχης σε 10 λεπτά στην Ξάνθη, όταν ο Καμμένος χρειαζόταν 20 λεπτά για τα Σκόπια. Στόχος, μια χριστιανική Ελλάδα σε μια χριστιανική Ευρώπη.

Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ, πολιτικός, δημοσιογράφος, τηλεπωλητής, ευρωβουλευτής και με βλέψεις και για βουλευτής Κυριάκος Βελόπουλος, που είχε πολιτευτεί με τον ΛΑΟΣ και είχε κάνει ένα πέρασμα από τη Ν.Δ., έχει συγκεκριμένη ατζέντα και δεν την κρύβει. Αντιθέτως, τη διαλαλεί. Οσο για το αν κάποιες θέσεις του, όπως ο τοίχος 6 μέτρων και το ναρκοπέδιο στον Εβρο, κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν το ίδιο ακραίες και τρομακτικές όπως της Χρυσής Αυγής, δηλώνει πως δεν τον ενοχλεί. Αλλωστε, μην ξεχνάμε πως κατάφερε να προσελκύσει το 12% των ψηφοφόρων που στις προηγούμενες εκλογές ήθελαν Μιχαλολιάκο. Ωστόσο, τραβά και μια κόκκινη γραμμή στον ναζισμό. «Οι ναζιστές είναι παράσιτα», λέει για να καθησυχάσει και δηλώνει πως ο ίδιος συνεργάζεται μόνο με τον Θεό.

ΠΡΙΝ ΒΙΑΣΤΟΥΜΕ να αποδώσουμε χαρακτηρισμούς για ψεκασμένες ή γραφικές ιδέες, καλό θα ήταν να το ξανασκεφτούμε. Η Ελληνική Λύση είναι ένα εθνικιστικό λαϊκίστικο κόμμα με ξενοφοβικές θέσεις, που ανήκει στην οικογένεια του Ορμπαν και του Σαλβίνι. Δεν είναι αστείο ούτε ανώδυνο, δεν θεραπεύεται με αλοιφές ούτε λυτρώνεται με επιστολές του Ιησού. Τα κόμματα αυτά, που αλλάζουν πρόσωπα και ονόματα, που εμφανίζονται και εξαφανίζονται για να δώσουν τη θέση τους στο επόμενο, εστιάζουν στο πρωτόγονο, βασικό ένστικτο των ανθρώπων, που είναι ο φόβος για το διαφορετικό. Ακροδεξιοί εθνικιστές υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη, συνασπίζονται, βγάζουν κυβερνήσεις και μπορεί να μην πέτυχαν θεαματική άνοδο στις ευρωεκλογές, αλλά αντέχουν και μάλιστα γερά. Τέσσερα από τα πέντε πολιτικά κόμματα με τη μεγαλύτερη δύναμη στο νέο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτή τη στιγμή είναι αντιευρωπαϊκά.

ΠΡΙΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΟΥΜΕ εντελώς όμως, ας κρατήσουμε την εξής παρατήρηση του Ιvan Krastev, προέδρου του Κέντρου Φιλελεύθερων Στρατηγικών της Σόφιας («New York Times»/αναδημοσίευση ΑΠΕ): «Αυτοί λοιπόν είναι οι νικητές: οι φιλελεύθεροι οικολόγοι που θέλουν να προστατεύσουν τη ζωή στον πλανήτη και οι εθνικολαϊκιστές που θέλουν να προστατεύσουν τον δικό τους τρόπο ζωής. Το κοινό τους σημείο είναι η αίσθηση ότι η σημερινή πορεία των πραγμάτων δεν μπορεί να συνεχιστεί. Και οι δύο προσφέρουν αλλαγή. Και η αλλαγή είναι αυτό που ζητούσαν οι ψηφοφόροι».

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Προτεινόμενα για εσάς

Ο πόλεμος των εξαγωγών

Tinad

Καταγγέλλει πιέσεις και εκβιασμό για συγκάλυψη των υπευθύνων

Kon

Αυτοί που έσωσαν τον Κολοκοτρώνη

Kon

ΣΥΡΙΖΑ: Μέχρι εδώ όλα καλά

Kon

Αλιεύοντας στα βαθιά της διπλωματίας

Kon

Μερικά μικρά βήματα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα

Kon

Φωκίωνος Νέγρη και Χάρβαρντ γωνία

Kon

Το ταμείον δεν είναι μείον

Kon

Glamping

Kon