Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Τσίπρας σβήνει «κάθε λέξη του Συντάγματος»

Τσίπρας: Ο λαός μας διαθέτει τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να αντισταθεί σε κάθε είδους οπισθοδρόμηση

Eίναι βέβαιο πως ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ήττα των 10 μονάδων στις ευρωεκλογές βρίσκεται σε βέρτιγκο. Ο εμφύλιος μόλις ξεκίνησε. Και δεν είναι μια μάχη που θα καταλήξει απλά σε καταμερισμό ευθυνών.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Θα έχει και… τρόπαια για τους νικητές. Από τους σχεδόν 150 βουλευτές, «καθαρόαιμους» ή συνεργαζόμενους με τον ΣΥΡΙΖΑ, μόλις 65 έως 70 θα εκλεγούν και πάλι στη Βουλή. Παράλληλα, οι «κορυφαίοι» παίρνουν θέση για την επόμενη ημέρα σε σχέση με τις νέες εσωκομματικές ισορροπίες.

ΜΕΣΑ σε όλο αυτό το χαμό, το Μαξίμου δεν ξεχνάει τις «μπίζνες» που ήθελε να ολοκληρώσει πριν από τις εθνικές εκλογές, που αρχικά σχεδιάζονταν για το φθινόπωρο. Και αφού… χάθηκαν οι επεκτάσεις συμβάσεων, οι προκηρύξεις δημοσίων έργων και ο ορισμός του νέου επιτρόπου της χώρας στην Ε.Ε., το μόνο που απέμεινε είναι η επιλογή επικεφαλής στον Άρειο Πάγο.

ΚΑΙ εδώ αρχίζουν τα θεσμικά παρατράγουδα. Πώς το είχε πει πριν από λίγα χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας; «Θα είμαστε η κάθε λέξη του Συντάγματος» ή κάπως έτσι!

ΕΙΝΑΙ τραγικό και συγχρόνως προκλητικό. Παρά την ήττα των 10 μονάδων, ο πρωθυπουργός και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να προσβάλλουν τη νοημοσύνη των πολιτών και να θεωρούν πως μπορούν να πουλάνε… σανό έως την τελευταία ημέρα που θα βρίσκονται στο Μαξίμου.

ΑΣ γυρίσουμε για λίγο στο βράδυ της περασμένης Κυριακής και στο τι ακριβώς δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας: «Δεν θα αγνοήσω το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα ζητήσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών».

ΕΠΕΙΔΗ έχει χαθεί πια κάθε ίχνος λογικής, ας δούμε τι σημαίνει αυτή η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα. Απευθυνόμενος στους Ελληνες, ομολόγησε ότι η κυβέρνησή του δεν διαθέτει πια λαϊκή νομιμοποίηση και προκήρυξε με ουσιαστικό τρόπο πρόωρες εθνικές κάλπες. Απλά σημείωσε ότι λόγω του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών, η τυπική προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών θα γίνει τη Δευτέρα 3 Ιουνίου.

ΤΑ πράγματα είναι απλά τόσο με βάση το Σύνταγμα όσο και με βάση τους κώδικες της ηθικής και της λογικής. Από την ώρα της δήλωσης του πρωθυπουργού η κυβέρνηση σταματάει να παράγει οποιοδήποτε έργο και μόνη της αποστολή είναι η διενέργεια των εθνικών εκλογών.

ΚΑΙ ας αφήσουμε στην άκρη πως επειδή δεν συντρέχει κάποιος «εθνικός λόγος», αλλά η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών έχει ως μοναδική αιτία την εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις 26 Μαΐου, θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο και να έχει ορκισθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση.

ΓΙΑΤΙ συμβαίνει κάτι που οδηγεί σε «πραξικόπημα» κατά του Συντάγματος και των θεσμών της χώρας. Βγαίνει ο κάθε τυχάρπαστος υπουργός και ισχυρίζεται πως η κυβέρνηση έχει τη νομιμοποίηση να εκτελεί κανονικά τα καθήκοντά της μέχρι την τυπική προκήρυξη των εκλογών. Κάνουν «λάστιχο» κάθε έννοια νομιμότητας και με αστείες δικαιολογίες λένε όχι μόνο ότι οι εκλογές θα προκηρυχθούν στις 10 Ιουνίου και θα πραγματοποιηθούν στις 7 Ιουλίου, αλλά και ότι έως τότε θα διορίσουν τις νέες ηγεσίες στον Αρειο Πάγο.

Ο Αλέξης Τσίπρας μέσα σε λίγες ώρες πήρε πίσω όσα είπε, παίζει μικροκομματικά παιχνίδια και δείχνει έτοιμος να παραβεί «κάθε λέξη του Συντάγματος» στις 38 ημέρες που απομένουν μέχρι να εγκαταλείψει το Μαξίμου!

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Οι υποσχέσεις και η πραγματικότητα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οταν οι δάσκαλοι απαξιώνουν το σχολείο

Kon

Ο πανικός του κ. Τσίπρα

Kon

Η μελλοντολογική συζήτηση για τον Δακτύλιο

Kon

Η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ φοβίζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Ας ξεκινήσουμε από τα φρεάτια

Kon

Ενα απέραντο… αυθαίρετο!

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Από τη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Kon

Το brain gain και το νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom