Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Όσο προλαβαίνετε παιδιά…

Φθηνή κριτική από ΣΥΡΙΖΑ σε κρίσιμες ώρες για το μεταναστευτικό

Ο Αλέξης Τσίπρας και όλοι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καταλάβει κάτι. Έχουν χάσει την εμπιστοσύνη του λαού και κατ’ επέκταση δεν νομιμοποιούνται να λάβουν καμμία απόφαση πέραν του βίου αυτής της κυβέρνησης.

Γράφει ο Γιῶργος Μιχαηλίδης*

Το 2014 ο Αλέξης Τσίπρας είχε μεταβεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας με «όπλο» του την νίκη του με μόλις 3+% ζητώντας εκλογές καθώς η κοινοβουλευτική ισχύς της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου δεν αντιπροσώπευε τους συσχετισμούς στην κοινωνία. Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, ο ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό χαμηλότερο από εκείνης της αναμέτρησης, με 12% πιο κάτω από τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και με την ΝΔ κυρίαρχη εκλογικά, προσπαθεί να αλλοιώσει το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος και να διορίσει επικεφαλής στην Δικαιοσύνη.

Συνεχίζουν την αλαζονεία τους και την καθεστωτική αντίληψη για την άσκηση της εξουσίας, αφού νομίζουν πως μπορούν να τα κάνουν όλα, ακόμα κι αν μόλις πριν λίγα 24ωρα ο λαός τους είπε ένα υπερήφανο «όχι».

Η ερμηνεία του Συντάγματος θέλει την εκάστοτε κυβέρνηση να επιλέγει την ηγεσία της Δικαιοσύνης προκειμένου να υπάρχει ένας «ομφάλιος λώρος» των λειτουργιών του κράτους με την λαϊκή κυριαρχία. Στην παρούσα φάση, όμως, ο λαός έδειξε ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση της χώρας. Κατ επέκταση ο Αλέξης Τσίπρας, δεν μπορεί να υπογράψει τίποτα που να εκτείνεται πέραν του βίου της κυβέρνησής του.

Θα μπορούσε να πάει σε εκλογές στις 30/06 και να αφήσει την επόμενη Βουλή να λάβει τις αποφάσεις για την Δικαιοσύνη. Όμως, όχι, επιλέγει την 7η Ιουλίου με την δικαιολογία των Πανελλαδικών (αστείο, αφού τότε θα εξετάζονται τα ειδικά μαθήματα, ήτοι περίπου 200 μαθητές), αλλά στο βάθος το κάνει μόνο και μόνο για να ορίσει αυτός την Δικαιοσύνη.

Πρόκειται για μία λατινοαμερικάνικη, τύπου Μαδούρο, αντίληψη της Δημοκρατίας και καταδολίευσης των εξουσιών, αφού όπως λένε και έγκριτοι συνταγματολόγοι, κάτι τέτοιο δεν συναντά κανείς εύκολα στην ελληνική κοινοβουλευτική ιστορία.

Ο κορυφαίος συνταγματολόγος Αντώνης Μανιτάκης, προσπάθησε να εξηγήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται σημειώνοντας σε άρθρο του στην Καθημερινή πως «μπορεί η χώρα να μην μπήκε επίσημα στην προεκλογική περίοδο, ουσιαστικά όμως αυτή έχει αρχίσει. Έχει χάσει δηλαδή η κυβέρνηση, τη δημοκρατική και συνταγματική της νομιμοποίηση να παίρνει αποφάσεις που δεν είναι τρέχουσας φύσεως, ούτε έχουν επείγοντα χαρακτήρα».

Πολλοί έσπευσαν να συγχαρούν τον Αλέξη Τσίπρα για την «τιμιότητά» του να προκηρύξει εκλογές μετά την ήττα. Σήμερα, βλέπουμε πως κάθε του κίνηση δεν γίνεται με σεβασμό στον πολίτη, αλλά κυρίως για να διατηρηθούν συγκεκριμένες πολιτικές ισορροπίες και να εξυπηρετηθούν συμφέροντα της παρούσας κυβέρνησης.

Όσο προλαβαίνετε παιδιά…

*Ο Γιῶργος Μιχαηλίδης είναι ο διευθυντής του EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Λίβανος: Διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις 27 Μαρτίου

Μαρίνα Μπενέκου

Γερμανία- Μπέρμποκ: Στο τέλος της εβδομάδας οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού «φανάρι»

Μαρίνα Μπενέκου

Γερμανία: «Στα μαχαίρια» Πράσινοι και FDP για το υπουργείο Οικονομικών

Μαρίνα Μπενέκου

Γερμανία: Κοντά στην εύρεση κοινής διαπραγματευτικής βάσης οι εκπρόσωποι του «φαναριού»

Μαρίνα Μπενέκου

Αιθιοπία: Μάχη μεταξύ των δυνάμεων του Τιγκράι και της κυβέρνησης σε πολλά μέτωπα

Μαρίνα Μπενέκου

Γερμανία: Νέες διερευνητικές για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Μαρίνα Μπενέκου

Ταλιμπάν: Οι ΗΠΑ θα παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν

Μαρίνα Μπενέκου

Κυβέρνηση: Ετοιμη να στηρίξει ξανά επιχειρήσεις και νοικοκυριά απέναντι στην ακρίβεια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ενισχυμένη η κυβέρνηση από την ιστορική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom