Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πολακισμοί στη ΝΔ δεν χωρούν

«Στις 26 Μαΐου ψηφίζουμε, στις 27 γυρίζουμε σελίδα» - Μήνυμα Μητσοτάκη από το Περιστέρι για τις Ευρωεκλογές

Κακά τα ψέματα. Το διακύβευμα των εκλογών είναι πάντα η οικονομία και η καθημερινότητα.


Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Κανείς δεν αμφιβάλλει πως η εντυπωσιακή νίκη που κατέγραψε η Νέα Δημοκρατία οφείλεται κυρίως στο πρόγραμμα που παρουσίασε στους πολίτες, το οποίο εν πολλοίς συνοψίζεται στο τρίπτυχο λιγότεροι φόροι-νέες δουλειές-περισσότερη ασφάλεια. Ομως υπάρχει και κάτι άλλο που βάρυνε στην τελική επιλογή: Το πολιτικό ήθος και η μετριοπάθεια. Αυτό που καταδικάστηκε στη μεγάλη κάλπη της Κυριακής ήταν ο λαϊκισμός, η δημαγωγία, ο στιγματισμός αντιπάλων, η αλαζονεία και η αμετροέπεια.

Από την εποχή που η Ελλάδα μπήκε στα Μνημόνια, αλλά κυρίως από το 2012 και μετά, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυσσε γοργά δυνάμεις εκμεταλλευόμενος την οργή και το σοκ των πολιτών, ο δημόσιος λόγος ήταν διχαστικός, ακραίος και πολωτικός. Η επιθετική ρητορική αποτέλεσε στρατηγική επιλογή τόσο του κυβερνώντος κόμματος όσο και των ΑΝΕΛ, με αποτέλεσμα να περισσεύουν οι κραυγές, οι χυδαιότητες και οι χαρακτηρισμοί για προδότες, γερμανοτσολιάδες, ελίτ και διεφθαρμένους. Και αν υπήρξαν κάποιες φωνές ψύχραιμες και συγκρατημένες, σκεπάστηκαν από τον θόρυβο των μονίμως οργισμένων υπουργών. Ακόμα και όταν η χώρα βγήκε τυπικά από τα Μνημόνια, εκεί που είχε μια ευκαιρία ο Αλέξης Τσίπρας να φανεί ενωτικός, εκείνος επέλεξε να μετατρέψει το απάνεμο λιμάνι της Ιθάκης σε εμπόλεμη Τροία. «Δεν ξεχνούμε», έλεγε και ξανάλεγε χτυπώντας τα τύμπανα του πολέμου.

Αντίθετα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Κυριακής επέλεξε να απευθυνθεί δύο φορές –και όχι τυχαία– σε όλους τους πολίτες, χωρίς να τους διαχωρίζει σε λίγους και πολλούς, χωρίς να τραβά γραμμές ανάμεσα σε εκείνους που τον ψήφισαν και εκείνους που έκαναν άλλες επιλογές. Είπε πως τους σέβεται, πως θα προσπαθήσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους και δεσμεύθηκε να εργαστεί για να ενώσει και όχι να διχάσει. Είπε όμως και κάτι άλλο, απευθυνόμενος στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας: Να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίσουν τη νίκη αλλά και την επόμενη ημέρα με σεμνότητα. Και, πριν περάσουν λίγες ώρες, απέδειξε ότι το εννοούσε. Διέγραψε με συνοπτικές διαδικασίες τον συντονιστή ετεροδημοτών της Νέας Δημοκρατίας που τόλμησε να χλευάσει την ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα. Το μήνυμα είναι σαφές: Πολακισμοί στη Νέα Δημοκρατία δεν χωρούν.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Μερικά μικρά βήματα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα

Kon

Φωκίωνος Νέγρη και Χάρβαρντ γωνία

Kon

Το ταμείον δεν είναι μείον

Kon

Glamping

Kon

Ο Ανταμ Σμιθ ολόκληρος και ο Κέινς χορτάτος

Kon

Αποστειρώσεις

Kon

Ζωή ποδήλατο

Kon

Whatever it takes

Kon

Οι νεκροί δεν κρύβονται

Kon