Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η υπόσχεση που τήρησε ο Μητσοτάκης

Με θέρμη υποδέχθηκαν τον Μητσοτάκη στο Μέτσοβο – Τι του ζήτησε ένας ηλικιωμένος

Οταν ο Κυριάκος είχε πρωτοεκλεγεί στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, είχε θέσει ως βασικό στόχο να πείσει με συγκεκριμένες προτάσεις τους οικονομικά ασθενέστερους. «Θέλω οι άνθρωποι του μόχθου που δεν μας ψήφισαν το 2015 να ξαναδούν τη Ν.Δ.», είχε πει σε ανύποπτο χρόνο.

Πάνος ΑμυράςΓράφει ο Πάνος Αμυράς

Αναλαμβάνοντας τα ηνία ενός μεγάλου λαϊκού κόμματος, το οποίο όμως ήταν τραυματισμένο από τις εκλογικές ήττες του 2015, γνώριζε ότι το μεγάλο του στοίχημα ήταν να κερδίσει τη στήριξη των πολιτών που δίνουν καθημερινώς τον αγώνα της βιοπάλης.

Η Ν.Δ. δεν είναι το κόμμα των «λίγων», όπως υποστηρίζουν τα στελέχη του Μαξίμου, πάντα εκπροσωπούσε τα συμφέροντα των πολλών και για αυτό ποτέ δεν έχασε τη εκλογική βάση, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές της κρίσης.
Σε συμβολικό επίπεδο ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος στα δυτικά προάστια και σε αυτά τα τρία χρόνια που βρίσκεται στην προεδρία της Ν.Δ. έχει κάνει περισσότερες περιοδείες «πίσω από το ποτάμι» σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μέρος της χώρας.

Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές γιατί σε μεγάλο βαθμό έπεισε τους οικονομικά ασθενέστερους (αλλά και ένα μέρος της μεσαίας τάξης που περίμενε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ) ότι με την πολιτική του θα τους στηρίξει. Στην πράξη έκανε το αντίθετο, συνέτριψε τη μεσαία τάξη, ενώ έκανε τους φτωχούς φτωχότερους και περισσότερους. Ο ΕΝΦΙΑ μονιμοποιήθηκε, οι συντάξεις κόπηκαν, το ΕΚΑΣ καταργήθηκε, ο ιδιωτικός τομέας διαλύθηκε από την υπερφορολόγηση, τα νοικοκυριά των δυτικών προαστίων όπως και τα υπόλοιπα πλήρωναν ΦΠΑ 24% για τα τρόφιμα και την τυρόπιτα, η έμμεση φορολογία έγινε επαχθέστερη στα χρόνια του Τσίπρα.

Από την άλλη πλευρά ο Μητσοτάκης με το πρόγραμμά του επέμεινε στη μείωση των φόρων και στην εξοικονόμηση δαπανών μέσω της περιστολής κρατικής δαπάνης. Δεσμεύθηκε για την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και τη λειτουργία πρότυπων σχολείων σε όλους τους νομούς με έναρξη από τη δυτική Αθήνα. Εθεσε ως προτεραιότητα την υλοποίηση των επενδύσεων που θα δημιουργήσουν δουλειές και θα κρατήσουν τους νέους στην πατρίδα.

Οι φτωχότεροι δεν πρόκειται να λύσουν τα προβλήματά τους με τα προεκλογικά επιδόματα του Τσίπρα, ο Μητσοτάκης θέλει να βελτιώσει τα οικογενειακά εισοδήματα μέσα από τις δουλειές και την εκπαίδευση.

Το εάν θα τα καταφέρει ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα φανεί στην πράξη και θα κριθεί αυστηρά, το σίγουρο είναι ότι ο σημερινός πρωθυπουργός απέτυχε οικτρά στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων.

«Η νίκη ξεκινά από τα δυτικά», ήταν το σύνθημα που ακούστηκε στην προχθεσινή συγκέντρωση του Μητσοτάκη στο Περιστέρι. Στην κεντρική συγκέντρωση της Ν.Δ. στην Αθήνα, που δεν έγινε στο Σύνταγμα, αλλά στα δυτικά προάστια. Εκεί δηλαδή που ο πρόεδρος της Ν.Δ. θέλει να λάβει τη σημαντικότερη για αυτόν ψήφο εμπιστοσύνης.

Σαν τους ξεχασμένους πολεμιστές

Είναι λογικό ακόμη και την τελευταία στιγμή οι πολιτικοί που χάνουν να μην μπορούν να παραδεχθούν την ήττα τους. Ομως η προπαγάνδα του Μαξίμου και τα ηρωικά αναγνώσματα για το ντέρμπι και τους «χαμένους της Ν.Δ.» φτάνουν πια στα όρια της φαιδρότητας.

Ορισμένοι «Συριζοφρουροί» συμπεριφέρονται σαν κάτι Ιάπωνες πολεμιστές που ξεχασμένοι στις ζούγκλες του Βόρνεο πίστευαν ότι ο πόλεμος δεν είχε τελειώσει και κρυβόντουσαν στις φυλλωσιές περιμένοντας τους Αμερικανούς μέχρι τη δεκαετία του ’70. Ας καταλάβουν όλοι ότι η εξουσία δεν είναι μόνιμη, η πολιτική κάνει διαρκώς γύρους. Πάντα υπάρχει η ελπίδα της ανάκαμψης αλλά στη ζωή και στις δημοκρατίες υπάρχουν και οι ήττες. Επί τη ευκαιρία και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει τελειώσει εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Μία ακόμη πρωτοβουλία για να σηκώσουν μανίκια οι ανεμβολίαστοι

Kon

Γιατί ο Τσίπρας ανησυχεί με το ΚΙΝΑΛ

Kon

Η ευκαιρία της ΔΕΗ

Kon

Ανεμβολίαστε φίλε!

Kon

Το πέταγμα της πεταλούδας στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Kon

Οι επιτυχίες της «Μικρής Ελλάδας»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι συμμαχίες με τη Δύση και η στείρα άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο Καραμανλής και η απόγνωση του Τσίπρα

Kon

Οι ζυμώσεις στο ΚΙΝ.ΑΛ. αποκτούν ευρύτερο ενδιαφέρον

Ελεύθερος Τύπος Newsroom