Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι «γραμμένα» όλα τα μέτρα και τα ψέματα του Τσίπρα

Γερμανικά ΜΜΕ: Αγαθοεργία ή τέχνασμα τα προεκλογικά δώρα Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για το «Νόμπελ Λαϊκισμού». Χωρίς καμία ντροπή, ενώ βλέπει ότι δεν μπορεί να αποφύγει μια βαριά ήττα στις κάλπες της Κυριακής, ξεπερνάει κάθε όριο παροχολογίας.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΤΟ σκίσιμο των Μνημονίων και το περιβόητο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης μοιάζουν πολύ… λίγα μπροστά σε όσα υπόσχεται ο πρωθυπουργός για να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται από τα εκλογικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΙΠΕ κάτι που δεν έχει ειπωθεί ξανά από κανέναν πολιτικό αρχηγό, τουλάχιστον στα χρόνια της Μεταπολίτευσης: «Ξέρει ο συνταξιούχος ότι η σύνταξή του θα είναι στο ψηφοδέλτιο που θα πάρει την Κυριακή και θα βάλει στην κάλπη». Πώς να το πει πιο ωμά ο άνθρωπος; Σας έδωσα «δώρο… κάλπης» πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές… ψηφίστε με! Και αν με ψηφίσετε, θα δώσω κι άλλα… ψίχουλα.

ΤΩΡΑ υποδύεται τον προστάτη των συνταξιούχων, ειδικά όσων έχουν χαμηλές αποδοχές. Ηταν εκείνος όμως που, «πατώντας» στις προηγούμενες μνημονιακές περικοπές συντάξεων, όχι μόνο δεν στήριξε τους συνταξιούχους, αλλά μείωσε κι άλλο τις αποδοχές τους.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε μόνιμα μέτρα που είναι ιδιαίτερα επώδυνα για τους συνταξιούχους. Κατήργησε το μηνιαίο βοήθημα ΕΚΑΣ ύψους 230 ευρώ για όσους χαμηλοσυνταξιούχους είχαν αποδοχές κάτω των 700 ευρώ. Επέβαλε και αύξησε την εισφορά ασθενείας σε κύριες και επικουρικές. Κούρεψε και άλλη μια φορά τις επικουρικές μέσω του επανυπολογισμού. Ψήφισε τον τερατώδη νόμο Κατρούγκαλου, που φέρνει χαμηλότερες συντάξεις έως και 38% για όσους συνταξιοδοτούνται από τον Μάιο του 2016 και μετά. Ενώ, τέλος, μέσω του συνολικού επανυπολογισμού των κύριων συντάξεων θεσμοθέτησε την «προσωπική διαφορά», η οποία πλέον θα βρίσκεται για πάντα στον… αέρα και στη διακριτική ευχέρεια των μελλοντικών κυβερνήσεων.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, μείωσε περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα των συνταξιούχων μέσω της υπέρμετρης αύξησης των έμμεσων φόρων. Τόσο με τις αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ όσο και με την επιβολή μιας σειράς νέων ειδικών φόρων κατανάλωσης που δεν υπήρχαν έως την ημέρα που η «πρώτη φορά Αριστερά» ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.

ΚΑΙ ξαφνικά, λίγες ημέρες πριν από τις κάλπες, λίγες ημέρες πριν από τη διαφαινόμενη εκλογική ήττα, ο Αλέξης Τσίπρας λαϊκίζει και πάλι χωρίς όριο.

ΞΕΧΝΑΕΙ κάτι σημαντικό. Πως οι πολίτες δεν ξεχνούν. Στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι γραμμένο το τρίτο αχρείαστο Μνημόνιο και όλα τα επώδυνα μέτρα που νομοθέτησε η κυβέρνηση εν μέσω «πανηγυρισμών» κάθε φορά που ολοκλήρωνε τις αξιολογήσεις. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε από τις τσέπες των πολιτών ό,τι τους είχε απομείνει από τα επώδυνα μέτρα των δύο πρώτων Μνημονίων. Και όλα τα ψευδοαφηγήματα έχουν καταρρεύσει. Γι’ αυτό και το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή, αντί για την κάλπη, θα καταλήξει στην πλαστική σακούλα απορριμμάτων που βρίσκεται στο εκλογικό παραβάν.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Ας διαλέξουμε lockdown… για ανεμβολίαστους ή για όλους;

Kon

Οι υποσχέσεις και η πραγματικότητα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οταν οι δάσκαλοι απαξιώνουν το σχολείο

Kon

Ο πανικός του κ. Τσίπρα

Kon

Η μελλοντολογική συζήτηση για τον Δακτύλιο

Kon

Η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ φοβίζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Ας ξεκινήσουμε από τα φρεάτια

Kon

Ενα απέραντο… αυθαίρετο!

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Από τη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Kon