Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Χάσαμε τον Πολάκη. Στοπ

Παύλος Πολάκης, Αλέξης Τσίπρας

ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ που εξακολουθούν και εμφανίζονται ξαφνικά και πιο γρήγορα από το κανονικό τα επιδόματα ένα-ένα, μια εξαφάνιση εντυπωσιάζει. Χθες η κ. Φωτίου ανακοίνωσε ότι η δεύτερη δόση για το επίδομα ενοικίου θα δοθεί έως την Παρασκευή.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Πριν από τις εκλογές κι αυτό. Είναι εντελώς αμφίβολο, όμως, αν έως τις εκλογές θα εμφανιστεί ο εξαφανισμένος Π. Πολάκης. Τα επιδόματάκια, συνεχίζει να εκτιμά το Μ. Μαξίμου, μπορούν να φέρουν κάποιες ψήφους. Αντιθέτως, θεωρεί εντελώς βέβαιο ότι η παρουσία του «αψύ Σφακιανού» στο προσκήνιο διώχνει ψήφους. Και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ «τα δίνει όλα» για να κερδίσει μερίδιο από τους αναποφάσιστους.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ να «κρυφτεί» ο Πολάκης είναι πολιτική και την έχει πάρει ο ίδιος ο Α. Τσίπρας. Και την ενεργοποίησε αμέσως μετά τη σθεναρή στήριξη που του παρείχε κατά το τριήμερο ντιμπέιτ στην Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Το γιατί αποφασίστηκε να «κρυφτεί» και να μπει στον «πάγο» ο Π. Πολάκης, είναι προφανές. Ο Π. Πολάκης με την άθλια επίθεση του στον Στ. Κυμπουρόπουλο ολοκλήρωσε την αποκάλυψη του πραγματικού προσώπου, όχι τόσο του ιδίου, όσο του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού. Ο «αψύς» είναι από τα εμβληματικά πρόσωπα της 4ετίας ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μεταξύ των προσώπων που έδωσαν τον τόνο και το στίγμα της «αριστερής διακυβέρνησης».

ΕΙΝΑΙ το πρόσωπο που αποκάλυψε την εκδικητικότητα και την πολιτική μοχθηρία του κυβερνώντος κόμματος. Είναι αυτός που έκανε σημαία και φλάμπουρο την ταξικότητα, αλλά και την τοξικότητα-ως στοιχείο… εξυγίανσης στον δημόσιο βίο. Είναι εκείνος που εξέφρασε με τον πιο ωμό τρόπο τον καθεστωτισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο άνθρωπος που ζήτησε και την εξουσία, εκτός από την κυβέρνηση. Και εκείνος που πρωταγωνίστησε στην εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης, αλλά και που είπε αδίστακτα ότι «αν θέλουμε να κερδίσουμε τις εκλογές, πρέπει να βάλουμε κάποιον μέσα».

ΕΙΝΑΙ το πολιτικό alter ego του Α. Τσίπρα που έλεγε όσα δεν έπρεπε να πει ο πρωθυπουργός. Και είναι εκείνος που έκανε «άποψη» και «στυλ» την ασέβεια στους θεσμούς και στους κανόνες της ευπρέπειας. Είναι απ’ αυτούς που επέδειξαν τη μεγαλύτερη ασέβεια στη διάρκεια της τραγωδίας στο Μάτι, λέγοντας το αμίμητο ότι οι νεκροί «θόλωσαν την εικόνα της κυβέρνησης». Είναι ο πολιτικός που θέλησε να κάνει «μαγκιά» την άξεστη συμπεριφορά και να επιβάλλει τον πεζοδρομιακό λόγο στη δημόσια σφαίρα. Κι είναι αυτός, που όντας όλα αυτά, απέδειξε και τη διαχειριστική ανικανότητα των «τυχαίων» που έγιναν υπουργοί. Τα νοσοκομεία επί των ημερών του ζουν τις χειρότερες μέρες τους, μαζί τους και οι ασθενείς.

ΕΙΝΑΙ ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή. Αυτός δηλαδή που «κρύβει» τώρα ο Α. Τσίπρας. Στην προσπάθειά του να φανεί ότι έγινε κάποιος άλλος, προκειμένου να συσπειρώσει αναποφάσιστους και απογοητευμένους ψηφοφόρους του 2015. Αλλά εδώ ακριβώς βρίσκεται η αντίφαση και ο γόρδιος δεσμός, που δεν μπορεί πλέον να κόψει ο πρωθυπουργός. Οι περισσότεροι εξ αυτών γοητεύτηκαν από τον Πολάκη, αλλά στη συνέχεια αποστράφηκαν τον πολακισμό. Γι’ αυτό δεν αρκεί το «κρύψιμο» του Πολάκη, όταν ο πολακισμός παραμένει διάχυτος στην καθημερινότητα της κυβέρνησης. Ακόμα κι αυτές τις τελευταίες και κρίσιμες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές.

Ντρόπιασαν και το σπίτι της Δημοκρατίας

Η ιστοσελίδα tovima.gr είχε αποκαλύψει από τις 13 Μαΐου 2019 το εσωτερικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ., στο οποίο υπήρχε η προειδοποίηση για ενδεχόμενο «χτύπημα» στη Βουλή, αλλά και η υπογράμμιση της ανάγκης για αυξημένα μέτρα προστασίας του κοινοβουλίου και επαγρύπνηση. Κι όμως, μόλις 8 μέρες μετά την προειδοποίηση και μόλις 4 μέρες πριν από τις ευρωεκλογές ο Ρουβίκωνας μπόρεσε να επιτεθεί στην Βουλή. Αυτή τη φορά όχι με τρυκάκια, ούτως ώστε ο Πρόεδρος της Βουλής να μεριμνήσει για την ασφαλή μεταφορά τους με περιπολικά-ταξί. Αλλά με κόκκινες μπογιές και καπνογόνα. Κι όλα αυτά στο πλαίσιο του «αγώνα» συμπαράστασης στον αρχιδολοφόνο Κουφοντίνα. Ο συμβολισμός προκύπτει αβίαστα: Επιτέθηκαν στο σπίτι της Δημοκρατίας, υπερασπιζόμενοι κάποιον που δολοφονούσε συστηματικά, για να καταλύσει τη Δημοκρατία. Οι έκπληκτοι τουρίστες που φωτογράφιζαν αυτό που συνέβαινε μπροστά στα μάτια τους κατά πάσα πιθανότητα δεν ήξεραν τις «λεπτομέρειες» και τον συμβολισμό της επίθεσης. Αντιλαμβανόντουσαν μόνο αυτό που έβλεπαν. Κι αργότερα είδε όλος ο κόσμος: Ενα κράτος να μην μπορεί να προστατεύσει τον ναό της Δημοκρατίας από 20 μπαχαλάκηδες, που υποδύονται τους ιδεολόγους για να υπερασπιστούν έναν δολοφόνο.

Η επίσκεψη του δημοσκόπου

Ο μέγας επικοινωνιολόγος και δημοσκόπος Χρ. Βερναρδάκης βρίσκεται εδώ και καιρό εντός Μαξίμου, αλλά στο «περιθώριο». Και ο λόγος είναι απλός: Εδώ και καιρό με τις προβλέψεις του έχει στείλει τον πρωθυπουργό πολλές φορές στον «κουβά». Το αποτέλεσμα είναι ότι ο Α. Τσίπρας το τελευταίο διάστημα έχει στραφεί και πάλι σε παλιό και γνωστό επιστήμονα με ειδικότητα στις δημοσκοπήσεις, ο οποίος έχει μεγάλο και λαμπρό παρελθόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, στην τελευταία του επίσκεψη στο Μαξίμου προ ελάχιστων ημερών δεν είχε καλά νέα για τον πρωθυπουργό. Η εκτίμησή του ήταν ότι η διαφορά θα είναι μεγαλύτερη του 5%. Δεν προσδιόρισε ακριβώς μέχρι πού μπορεί να φτάσει προς τα πάνω, αλλά ως προς το «πάτωμα» φέρεται να ήταν σίγουρος…

Οι άδειες πλατείες

Δεν φτάνουν οι δημοσκοπήσεις, που έχουν κάνει το Μ. Μαξίμου να χάνει τον ύπνο του, ήρθε και το «σύνδρομο των άδειων πλατειών» να εντείνει τον εφιάλτη των τελευταίων ημερών. Μετά την Κοζάνη, την Πάτρα, τον Πειραιά και το Αγρίνιο, όπου ο πρωθυπουργός μίλησε σε μισοάδειες πλατείες, στις οποίες κυριαρχούσαν οι μεταφερόμενοι κλακαδόροι και οι αστυνομικοί με πολιτικά, οι επικοινωνιολόγοι του Μ. Μαξίμου δοκίμασαν χθες στη Λάρισα μια νέα μέθοδο. Εστησαν στην εξέδρα περίπου στη μέση της κεντρικής πλατείας της Λάρισας, ώστε να μείνει «αναξιοποίητο» ένα μεγάλο κομμάτι της πλατείας, που βρισκόταν στην «πλάτη» της εξέδρας. «Πενία τέχνες κατεργάζεται». Ανέκαθεν.

Χαλκεύοντας τον Δ. Αβραμόπουλο

Είναι το τελευταίο καταφύγιο του κάθε πολιτικά απελπισμένου. Η σκόπιμη διαστρέβλωση και τα fake news. Και μάλιστα με στόχο όχι να ωραιοποιήσουν την δική τους κατάσταση, αλλά να δημιουργήσουν «πρόβλημα» στον αντίπαλο. Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο απ’ ό,τι φαίνεται κρούσμα είναι η συντονισμένη -από τα υπόγεια του Μ. Μαξίμου- προσπάθεια να διαστρεβλωθούν οι δηλώσεις του Δ. Αβραμόπουλου στον ALPHA. Ο επίτροπος δήλωσε ότι ανήκει στη Ν.Δ. και ότι στηρίζει τον Κ. Μητσοτάκη, που αυτή την ώρα μπορεί να ανοίξει δρόμο και προοπτική για τη χώρα. Το «αυτή την ώρα»… ερμηνεύτηκε μάλλον ως… στιγμιαία στήριξη στον πρόεδρο της Ν.Δ., αλλά και… προεγγραφή για τη μετεκλογική αμφισβήτησή του. Σύνηθες για τον πεινασμένο, τα όνειρα με καρβέλια. Αλλά, όπως φαίνεται, επιβεβαιώνεται ότι για κάποιους τουλάχιστον πρώτα φεύγει η ψυχή και μετά το χούι…

Απορίες

1. Αν έγινε σωστά αντιληπτό, ο Παππάς είπε στην Le Monde ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 κέρδισε μια ηθική νίκη και έσωσε τη χώρα από πραξικόπημα;

2. Γιατί χθες στήθηκε στη μέση της πλατείας της Λάρισας η εξέδρα; Είχε ρεπό η μετακλητή με ειδικότητα τα φώτοσοπ;

Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Βρε Φώφη…

Kon

Ελπίδα για σοβαρότερη αντιπολίτευση

Kon

Εντελώς «ξεστοκαρισμένος»…

Kon

Διά γυμνού οφθαλμού, χωρίς χρήση VAR

Kon

Το «παράδοξο» του ΓΑΠ, οι «αλλαγές» και ο φόβος της διάσπασης

Kon

Το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» και η εκλογή αρχηγού στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αυτοκαταστροφή ο «Μπάλλος του ΣΥΡΙΖΑ»…

Kon

Η αξιολόγηση μπορεί να τελειώσει και τον συνδικαλιστικό αναχρονισμό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εξεταστική για τη VOX POP και «ΣΙΑ»…

Kon