Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα δημοσκοπικά… ψέματα του Τσίπρα

Δείτε live την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα από το Ηράκλειο της Κρήτης

Ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνει σε κάθε συνέντευξη και σε κάθε ομιλία την ίδια και την ίδια ατάκα: «Έχω συνηθίσει να χάνω στις δημοσκοπήσεις και να κερδίζω στις κάλπες». Αυτή η επιμονή του πρωθυπουργού δεν είναι τυχαία. Αποτελεί μέρος της κυβερνητικής προπαγάνδας κατά των δημοσκοπήσεων και των μέσων ενημέρωσης και της προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει πως βάλλεται από τα «συμφέροντα» και την ελίτ.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΑΛΛΑ ας γυρίσουμε στο 2015. Τα γκάλοπ λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου έδειχναν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά από 3 έως 6 μονάδες και τελικά κέρδισε τις εκλογές με 8,5 μονάδες διαφορά. Το διάστημα πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ψαλίδα από 1 έως 4 μονάδες και τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε με 7,3 μονάδες. Μπορεί τα γκάλοπ να μην πέτυχαν με ακρίβεια τη διαφορά του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά όλα επιβεβαιώθηκαν σε σχέση με την πρόβλεψή τους για καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΚΕΙ που έπεσαν έξω οι δημοσκόποι ήταν στην πρόβλεψη του αποτελέσματος για το δημοψήφισμα. Αλλά εκεί υπήρχαν «ειδικές συνθήκες». Από την προκήρυξη έως την κάλπη μεσολάβησαν μόλις εννέα ημέρες. Το σκηνικό ήταν εντελώς ρευστό. Και γι’ αυτό, μάλιστα, οι εταιρίες δημοσκοπήσεων απέφυγαν να διοργανώσουν exit poll. Αλλά ο Αλέξης Τσίπρας κανονικά δεν θα έπρεπε να αναφέρεται στην ανατροπή των προβλέψεων για το δημοψήφισμα, αλλά στην «κωλοτούμπα» που έκανε το βράδυ της 5ης Ιουλίου, ενώ οι «χορευτές» του Συντάγματος… πανηγύριζαν το σκίσιμο των Μνημονίων. Και, παρά τη νίκη του «όχι» με 61%, εφάρμοσε τελικά το «ναι» του 38%.

ΤΑ γκάλοπ δείχνουν τάσεις. Και η τάση που θα επαληθευτεί σε μόλις τέσσερις ημέρες είναι μια καθαρή εκλογική νίκη της Ν.Δ. Μόνο το γεγονός ότι οι μηχανισμοί του ΣΥΡΙΖΑ ασχολούνται με την τηλεθέαση των συνεντεύξεων Τσίπρα και Μητσοτάκη δείχνει τον πανικό του κυβερνώντος κόμματος. Αν ο πρωθυπουργός έβγαινε σύμφωνα με τις μετρήσεις της AGB, τότε νικητής θα ήταν ο Ντάνος του «Survivor» ή οι ηθοποιοί της «Μουρμούρας».

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αρκείται στο να παρουσιάζει μια εικονική πραγματικότητα για την οικονομία και τα όσα συμβαίνουν στη χώρα. Ψεύδεται διαρκώς υποστηρίζοντας ότι πάντα έχανε στις δημοσκοπήσεις. Απλώς για να προσπαθήσει να κρύψει την επερχόμενη ήττα. Μόνο που την Κυριακή το βράδυ τα ψέματα τελειώνουν. Η ήττα θα είναι συντριπτική.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Οι υποσχέσεις και η πραγματικότητα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οταν οι δάσκαλοι απαξιώνουν το σχολείο

Kon

Ο πανικός του κ. Τσίπρα

Kon

Η μελλοντολογική συζήτηση για τον Δακτύλιο

Kon

Η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ φοβίζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Ας ξεκινήσουμε από τα φρεάτια

Kon

Ενα απέραντο… αυθαίρετο!

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Από τη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Kon

Το brain gain και το νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom