Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι Μενουμευρωπαίοι του Φάρατζ α λα ΣΥΡΙΖΑ

Αναγνωρίστηκε επίσημα το νέο «Κόμμα για το Brexit» που υποστηρίζει ο Φάρατζ

«Οι Εργατικοί ήταν το κόμμα της εργατικής τάξης. Τώρα είναι το κόμμα του Μένουμε (Ευρώπη)». Ετσι καταλήγει ένα από τα προεκλογικά βίντεο του Φάρατζ που κορυφώνει την προεκλογική εκστρατεία του εν όψει των ευρωεκλογών της Πέμπτης στη Μ. Βρετανία.


Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Οι «Μενουμευρωπαίοι» του Βρετανού λαϊκιστή έχουν μεταξύ άλλων και μια εικόνα με γυναίκες – στελέχη του Εργατικού κόμματος να κρατούν κολονάτα ποτήρια κρασιού στο χέρι. Αν στη θέση τους ο Φάρατζ είχε δώσει εντολή να μπει ο μυστακοφόρος του Συντάγματος του 2015 –εκείνος βέβαια έπινε prosecco με bitter Campari–, τότε θα ήταν πραγματικά εύκολο να παίξουμε το παιχνίδι «βρες τις διαφορές».

Ο χλευασμός με τον οποίο αντιμετωπίζει ο Φάρατζ τους υποστηρικτές της Ευρώπης είναι της ίδιας ποιότητας με αυτόν που επεφύλασσε ο ΣΥΡΙΖΑ του ’15 στους Ελληνες «Μενουευρωπαίους». Αν μάλιστα προσθέσουμε και τη βασική ιδέα της καμπάνιας Φάρατζ, που είναι «ενάντια στην ελίτ και μαζί με τους πολλούς», τότε θα λέγαμε πως η επικοινωνιακή ομάδα του Φάρατζ έχει πνευματικούς δεσμούς με την ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, όπως εδώ, έτσι και στη γηραιά Αλβιώνα οι αποκαλύψεις δεν έχουν τέλος.

Πριν λίγες ημέρες αποκαλύφθηκε από ρεπορτάζ του Channel 4 ότι ο δισεκατομμυριούχος Ααρο Μπανκς στηρίζει εμπράκτως τον Φάρατζ με χορήγηση πολυτελούς αυτοκινήτου και εκατοντάδες χιλιάδες στερλίνες για τα προσωπικά του έξοδα. Προφανώς ο Μπανκς, που ήταν και χρηματοδότης της εκστρατείας υπέρ του Brexit, ανήκει στην «καλή ελίτ» της Μ. Βρετανίας. Η «κακή» είναι με τους άλλους. Μα, αλήθεια, όλα αυτά δεν θυμίζουν την επιχειρηματολογία –επιπέδου έκθεσης Γυμνασίου– του ΣΥΡΙΖΑ;

Για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται πως ο λαϊκισμός δεν έχει σύνορα. Το απέδειξε ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεν δίστασε να πει ξεκάθαρα πως «πάνω στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η 13η σύνταξη». Πόσο πιο λιανά να το κάνει; Πόσο πιο ανοικτά θα μπορούσε κάποιος να πει πως μοιράζει χρήματα, παροχές και επιδόματα για να το «εισπράξει» στην κάλπη; Απομένουν πέντε ημέρες μέχρι την ερχόμενη Κυριακή. Μέχρι τότε είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα υποσχεθεί όχι μόνο 14η «σύνταξη» -αυτό έκανε ήδη-, αλλά 15η, ίσως και 16η. Σάμπως θα κληθεί να τα εφαρμόσει;

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

ΣΥΡΙΖΑ: Μέχρι εδώ όλα καλά

Kon

Αλιεύοντας στα βαθιά της διπλωματίας

Kon

Μερικά μικρά βήματα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα

Kon

Φωκίωνος Νέγρη και Χάρβαρντ γωνία

Kon

Το ταμείον δεν είναι μείον

Kon

Glamping

Kon

Ο Ανταμ Σμιθ ολόκληρος και ο Κέινς χορτάτος

Kon

Αποστειρώσεις

Kon

Ζωή ποδήλατο

Kon