Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα σενάρια της επόμενης Κυριακής

Πώς θα ψηφίζουν οι απόδημοι Έλληνες - Σχέδιο νόμου για… συναίνεσης

Η ημέρα προσφέρεται για σενάρια και προβλέψεις. Εχουμε και λέμε λοιπόν: Στις ευρωεκλογές του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα με 26,5% ενώ η Νέα Δημοκρατία είχε λάβει 22,7%.

Πάνος ΑμυράςΓράφει ο Πάνος Αμυράς

Η διαφορά ήταν μικρότερη από τέσσερις μονάδες, όμως αυτό δεν εμπόδισε τον κ. Τσίπρα να πάει την επομένη των εκλογών στο Προεδρικό Μέγαρο και να ζητήσει από τον Κάρολο Παπούλια να προχωρήσει τις διαδικασίες για εθνικές εκλογές υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση είχε χάσει τη νομιμοποίηση.

Τώρα, εάν ο Τσίπρας χάσει με 4 μονάδες, θα ανοίγει σαμπάνιες, μόνο που η ήττα φέρνει ήττες. Αυτό φάνηκε τον Ιανουάριο του 2015 όταν η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη Ν.Δ. ήταν στις 8,5 μονάδες (36,3% έναντι 27,8%). Την τελευταία φορά που καταγράφηκε η δύναμη των κομμάτων σε κάλπη ήταν τον Σεπτέμβριο του 2015. Θυμίζουμε ότι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει με 35,4% ενώ η Νέα Δημοκρατία είχε αποσπάσει το 28% των ψήφων.

ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ τις κάλπες της Κυριακής τα περισσότερα σενάρια έχουν ως βασική παράμετρο όχι τον νικητή των εκλογών αλλά το μέγεθος του προβαδίσματος που θα έχει η Νέα Δημοκρατία. Εχει λοιπόν σημασία να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί ο Τσίπρας στις 27 Μαΐου. Από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέουν ότι εάν η νίκη της Ν.Δ. είναι ισχνή, θα προσφύγουν σε πρόωρες κάλπες τον Ιούνιο. Στην πράξη φοβούνται ήττα πάνω από 5 μονάδες και προσπαθούν με κάθε τρόπο να συσπειρώσουν τη βάση τους. Αυτή συνήθως είναι και η τελευταία ελπίδα των κυβερνήσεων που χάνουν τις εκλογές. Περιμένουν τη συσπείρωση, που ποτέ δεν έρχεται, γιατί στις εκλογικές συμπεριφορές υπάρχει και η έννοια της μετακίνησης των ψηφοφόρων.

Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ στις 27 Μαΐου πιθανότατα θα έχει δεχθεί μία βαριά ήττα, που θα τον παγιδεύσει στην εξουσία μέχρι το φθινόπωρο. Ολοι θα τον αντιμετωπίζουν ως έναν πρωθυπουργό υπό προθεσμία, ήδη στις Βρυξέλλες έριξαν τα πρώτα προειδοποιητικά πυρά για τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας. Ο αποδυναμωμένος Τσίπρας, που ήδη έχει προκαταβάλει τις παροχές όλης της χρονιάς, θα ξεμείνει από πολεμοφόδια και θα έχει μπροστά του τρεις μήνες.

ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ αφορά τον ίδιο. Οι πολίτες ζητούν από τη Νέα Δημοκρατία να επιμείνει στον προγραμματικό της λόγο. Η Ν.Δ. πρέπει να διευρύνει το ακροατήριό της, να εξηγήσει στη νέα γενιά πώς μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας καλά αμειβόμενες. Στις 26 Μαΐου δεν θα έχουμε μόνο το πρώτο ημίχρονο των εκλογικών αναμετρήσεων αλλά και τον πρώτο γύρο για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Οι οπαδοί του κρατισμού και της μιζέριας, που είναι ευχαριστημένοι με τη σημερινή εικόνα της χώρας, έχουν την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ.

ΟΣΟΙ, ΟΜΩΣ, πιστεύουν στις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και στο δυναμικό της μπορούν να κάνουν το μεγάλο βήμα για την πολιτική αλλαγή. Το 2015 η Ελλάδα ήταν έτοιμη να πραγματοποιήσει το δικό της αναπτυξιακό θαύμα αλλά έπεσε σε τυχοδιωκτικά χέρια. Το 2019 το διακύβευμα είναι σοβαρότερο, αφορά το εάν θα τρέξουμε για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος ή θα μείνουμε οριστικά στην τελευταία κατηγορία της Ευρώπης.

Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Προτεινόμενα για εσάς

Η ευκαιρία της ΔΕΗ

Kon

Ανεμβολίαστε φίλε!

Kon

Το πέταγμα της πεταλούδας στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Kon

Οι επιτυχίες της «Μικρής Ελλάδας»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι συμμαχίες με τη Δύση και η στείρα άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο Καραμανλής και η απόγνωση του Τσίπρα

Kon

Οι ζυμώσεις στο ΚΙΝ.ΑΛ. αποκτούν ευρύτερο ενδιαφέρον

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

«Δεν χάνει ούτε μία στο εκατομμύριο»

Kon

Αξιολόγηση παντού

Kon