ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Στις 26 Μαΐου θα κριθεί το αποτέλεσμα των εκλογών του Οκτωβρίου

Όλα δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να μη στήσει πρόωρες εθνικές κάλπες τον Μάιο μαζί με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Η επιλογή του Οκτωβρίου μοιάζει πια… αναγκαστική για τον πρωθυπουργό και όχι μια απόφαση πολιτικής τακτικής. Τα γκάλοπ του Απριλίου που έχει στα χέρια του το Μαξίμου δεν ήταν τα… αναμενόμενα. Η ψαλίδα με τη Ν.Δ., ενώ υπήρχε η ελπίδα ότι θα κλείνει, τελικά ανοίγει. Ούτε η Novartis ούτε η παροχολογία δείχνουν πια να επηρεάζουν τους ψηφοφόρους. Και το ρίσκο του πονταρίσματος του Αλέξη Τσίπρα είναι μεγάλο. Όλα πλέον παίζονται στις τριπλές κάλπες της 26ης Μαΐου.

ΤΑ αποτελέσματα δημοτικών, περιφερειακών και ευρωεκλογών θα διαμορφώσουν το πολιτικό σκηνικό της επόμενης ημέρας. Τα παιχνίδια με τις καλές και τις κακές δημοσκοπήσεις θα τελειώσουν, καθώς η κάλπη δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.

ΟΠΩΣ είναι γνωστό και αποδεκτό ακόμη και από την Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία δυναμική στις δημοτικές εκλογές. Δεν διέθετε τέτοιο… ρεύμα ούτε καν το 2014 που ετοιμαζόταν να αναλάβει την εξουσία. Ετσι, στην ουσία «κρύβεται» πίσω από τη στήριξη κάποιων τοπικών αρχόντων του ΠΑΣΟΚ, για να μπορέσει να διαθέτει παρουσία στον β’ γύρο σε μικρό αριθμό δήμων. Οσον αφορά στους μεγάλους δήμους όπου παίζεται το παιχνίδι των εντυπώσεων, εκεί η κατάσταση για τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει δραματική. Ο Ηλιόπουλος στην Αθήνα, η Νοτοπούλου στη Θεσσαλονίκη και ο Μπελαβίλας στον Πειραιά όχι μόνο φαίνεται απίθανο να περάσουν στο δεύτερο γύρο, αλλά κανείς δεν ξέρει αν θα καταφέρουν να πιάσουν και την τρίτη θέση στις κάλπες της πρώτης Κυριακής.

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ δραματική δείχνει η εικόνα και στις 13 περιφέρειες της χώρας. Εκτός από τις πασοκικές υποψηφιότητες Αρναουτάκη στην Κρήτη και Κατσιφάρα στη Δυτική Ελλάδα, τις οποίες στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, που θα περάσουν με αξιώσεις, σε αρκετές από τις υπόλοιπες έντεκα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην εκπροσωπηθεί η Κουμουνδούρου στο δεύτερο γύρο. Ακόμη και στην Περιφέρεια Αττικής, σύμφωνα με τα γκάλοπ, διεξάγεται σκληρή μάχη μεταξύ Δούρου και Σγουρού για τη δεύτερη θέση.

ΑΡΑ ο χάρτης της πρώτης Κυριακής σε περιφέρειες και δήμους θα βαφτεί κατά πάσα πιθανότητα γαλάζιος στο μεγαλύτερο μέρος. Και τώρα φτάνουμε στις ευρωπαϊκές κάλπες. Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από την υπάρχουσα δημοσκοπική ψαλίδα, αντιμετωπίζει ένα ακόμα πιο σοβαρό πρόβλημα.

ΟΣΟΙ έχουν αποφασίσει να ψηφίσουν Ν.Δ. έχουν το κίνητρο να δώσουν μέσω της κάλπης το μήνυμα «να φύγει εδώ και τώρα η κυβέρνηση». Αντιθέτως, το μεγάλο μέρος των αναποφάσιστων που είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ το 2015 πρέπει να βρουν κάποιο σημαντικό λόγο να «σηκωθούν από τον καναπέ». Είναι αρκετά πιθανό είτε να απέχουν είτε να ψηφίσουν κάποιο μικρό κόμμα διαμαρτυρίας για να στείλουν και εκείνοι ένα «μήνυμα» στην κυβέρνηση. Αυτό δείχνει ότι, όσο πλησιάζουμε στις κάλπες, το πιθανότερο είναι πως η ψαλίδα μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ θα μεγαλώνει.

ΑΝ επαληθευτούν οι παραπάνω προβλέψεις, ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί μπροστά σε ένα… εφιαλτικό σκηνικό. Θα έχει χάσει με μεγάλη διαφορά στις ευρωεκλογές, ενώ παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ θα εμφανίζεται ανύπαρκτος στην Αυτοδιοίκηση. Οι κάλπες της 26ης Μαΐου όχι μόνο θα έχουν κρίνει το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του Οκτωβρίου, αλλά είναι αρκετά πιθανό να δημιουργήσουν και κλίμα συντριβής για τον ΣΥΡΙΖΑ.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Αυτ-απάτες… τέλος

Tinad

Οι πολίτες δεν έχουν διλήμματα

Tinad

Οι ΜΕΘ, οι ελβετικές κουβέρτες και τα λόγια του αέρα

Kon

Μήπως η Ευρώπη κάνει και πάλι λάθος;

Μιχάλης Μάρδας

Η ζόρικη επόμενη μέρα

Kon

Σύγχυση αντί για μήνυμα

Μιχάλης Μάρδας

Το δίλημμα των Xριστουγέννων

Ανδρέας Ντίνης

Οι «έμποροι ελπίδας» επιστρέφουν…

Kon

Οι αποφάσεις που θα κρίνουν το τρίτο lockdown…

Kon