Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ΝΔ διεκδικεί θετική ψήφο

Φοβούνται την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και θέλουν την Ελλάδα Ψωροκώσταινα

Το μεγάλο στοίχημα για τη Ν.Δ. δεν είναι η επικράτηση στην τριπλή εκλογική αναμέτρηση της 26ης Μαΐου, η οποία με όλες τις δημοσκοπήσεις και τις περισσότερες αναλύσεις μοιάζει περίπου βέβαιη.

Γράφει ο Γιώργος Κύρτσος*

Η Ν.Δ. δεν αρκείται στην αξιοποίηση της τιμωρητικής ψήφου που θα εκδηλωθεί εις βάρος της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά διεκδικεί τη θετική ψήφο των πολιτών στη βάση των προτάσεων που διατυπώνει.

Η διαφορά είναι τεράστια. Στην Ελλάδα υπάρχει μία παράδοση αρνητικής ψήφου, η οποία πολλές φορές καταλήγει σε ψήφο διαμαρτυρίας. Επιδίωξη του προέδρου της Ν.Δ., κ. Μητσοτάκη, είναι να εξασφαλίσει τη θετική ψήφο των πολιτών υπέρ της Ν.Δ. για να δημιουργηθούν οι κοινωνικές και πολιτικές προϋποθέσεις για το νέο ξεκίνημα που τόσο ανάγκη έχει η χώρα.

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Πηγαίνω σε αρκετές πόλεις όπου παρουσιάζει ο πρόεδρος της Ν.Δ. τις βασικές θέσεις και το κυβερνητικό του πρόγραμμα, με στόχο να καταλάβω καλύτερα πού δίνει την έμφαση και πώς ακριβώς αντιδρά το πολυπληθές ακροατήριο.

Στις ομιλίες του ο κ. Μητσοτάκης δεν ασχολείται τόσο με τα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης Τσίπρα όσο με τη διατύπωση προτάσεων και ενός θετικού πολιτικού μηνύματος για το μέλλον.

Στις δημόσιες παρεμβάσεις του είναι απόλυτα συγκεκριμένος, ανάλογα με το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται, και υποδεικνύει τι πρέπει να γίνει για να βελτιωθούν οι επιδόσεις της οικονομίας, να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και να οργανωθεί η ανάπτυξη σε επίπεδο περιφέρειας.

Ο κόσμος δέχεται με ιδιαίτερα θετικό τρόπο τις θέσεις Μητσοτάκη, γιατί πολιορκείται από οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Δεν τον ενδιαφέρει μια στείρα πολιτική αντιπαράθεση ή μια εύκολη καταγγελία της κυβερνητικής πολιτικής -άλλωστε η αξιοπιστία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα- αλλά πώς ακριβώς θα βγει από την οικονομική και κοινωνική κρίση που συνεχίζεται με μεγάλη ένταση.

Υπολογίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης αφιερώνει λιγότερο από 20% του χρόνου της ομιλίας του στην κριτική της κυβέρνησης Τσίπρα και περισσότερο από 80% στη διατύπωση εποικοδομητικών προτάσεων, η υιοθέτηση των οποίων θα δημιουργήσει θετική οικονομική και κοινωνική δυναμική.

Ρίχνουν το επίπεδο

Το Μαξίμου ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική εκλογική στρατηγική. Στέλνει αρνητικά μηνύματα για τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθεί να παρουσιάσει βασικές επιλογές της Ν.Δ. με τα πιο μελανά χρώματα. Επιπλέον, επενδύει στην τεχνητή πόλωση και στην πολιτική διαχείριση του σκανδάλου της Novartis με έναν ιδιαίτερα επιθετικό τρόπο που δεν έχει σχέση με την προστασία του δημόσιου συμφέροντος.

Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι ρίχνοντας το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης και δημιουργώντας συνθήκες μεγάλης πόλωσης, συσπειρώνουν, σε αντινεοδημοκρατική βάση, πολλούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και εμποδίζουν τη Ν.Δ. να περάσει τα θετικά της μηνύματα.

Εάν επικρατήσει η λογική της ηγεσίας της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα έχουμε συσπείρωση της κυβερνητικής παράταξης αλλά μεγαλύτερη αποχή, εφόσον πολλοί συμπολίτες μας θα θελήσουν να κρατήσουν αποστάσεις ασφαλείας από την πολιτική.

Στις συνθήκες που δημιουργούν η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ η Ν.Δ. έχει μια δύσκολη αποστολή, η οποία στηρίζεται σε λεπτές ισορροπίες. Είναι υποχρεωμένη να απαντήσει στις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και να αναδείξει τις απαράδεκτες διαχειριστικές πρακτικές της κυβέρνησης και την ταύτισή της με συγκεκριμένα συμφέροντα, ώστε να καταλήξουν οι περισσότεροι πολίτες στο συμπέρασμα ότι το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα της ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι μία ακόμη επικοινωνιακή, προπαγανδιστική κατασκευή.

Η Ν.Δ. πρέπει να επιτύχει τον συγκεκριμένο πολιτικό στόχο με την κατάλληλη δοσολογία, σε ό,τι αφορά την επιχειρηματολογία της, για να προστατευτεί το θετικό πολιτικό μήνυμα που στέλνει η ηγεσία της διεκδικώντας θετική ψήφο υπέρ των προτάσεων της Ν.Δ. Εάν η Ν.Δ. παρασυρθεί σε μια υπερβολικά σκληρή αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα διατηρήσει βέβαια το σημαντικό δημοσκοπικό, πολιτικό πλεονέκτημα αλλά θα κάνει πιο δύσκολες τις κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες της επόμενης ημέρας.

Μεγάλος λογαριασμός

Η θετική ψήφος υπέρ της Ν.Δ. είναι αναγκαία και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεγάλων εκκρεμοτήτων και των προβλημάτων που αφήνει πίσω της η κυβέρνηση Τσίπρα. Στις προεκλογικές μου περιοδείες σε όλη την Ελλάδα διαπιστώνω πως οι περισσότεροι πολίτες βρίσκονται στα όρια της οικονομικής και κοινωνικής αντοχής τους και προσδοκούν από την επόμενη κυβέρνηση την άμεση εφαρμογή μέτρων και πολιτικών που θα στείλουν το μήνυμα της αλλαγής πορείας και θα τους κινητοποιήσουν.

Είναι φανερό ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με την τιμωρητική ψήφο εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά μπορεί να επιδιωχθεί με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας με τη θετική ψήφο υπέρ της Ν.Δ.

Σε αυτή τη φάση, η πολιτική άμυνα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ περνάει μέσα από την πτώση ποιότητας της πολιτικής αντιπαράθεσης, με την ελπίδα ότι η κρίση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μετατραπεί σε κρίση του πολιτικού συστήματος στο σύνολό του. Βασική επιδίωξη του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του δεν είναι να επικρατήσουν στις εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται, γιατί γνωρίζουν ότι αυτό είναι πολιτικά αδύνατο. Εκτιμούν όμως ότι με τους κατάλληλους ελιγμούς μπορεί να μην υπάρξει ουσιαστικός νικητής, εφόσον θα έχουν συσσωρευτεί πολλές εκκρεμότητες και προβλήματα και θα έχει δημιουργηθεί ένα δηλητηριώδες πολιτικό κλίμα, που θα σταθεί εμπόδιο στην ανασύνταξη δυνάμεων με πρωτοβουλία της επόμενης κυβέρνησης.

Ο κ. Πικραμμένος, ο οποίος αποτέλεσε έναν από τους βασικούς πολιτικούς στόχους της κυβέρνησης στην υπόθεση της Novartis, παρουσίασε με το κύρος και την ευρύτερη αποδοχή που έχει τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Το Μαξίμου ενδιαφέρεται, για τους δικούς του λόγους, να ρίξει το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης όσο πιο χαμηλά μπορεί και αυτή είναι η πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει η Ν.Δ. διεκδικώντας τη θετική ψήφο και τις ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες.

Ο Γιώργος Κύρτσος είναι ευρωβουλευτής με την ΝΔ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Προτεινόμενα για εσάς

Κύρτσος στον «Ε.Τ.»: Τα προεκλογικά μέτρα της κυβέρνησης δείχνουν την αδυναμία της

Παροχολογία μέχρι τελικής πτώσεως

Κυβερνητική προχολογία χωρίς… σοβαρές παροχές

George Michaelides

Γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε τη μάχη της οικονομίας

Δημήτρης Κατσάκος

Brexit: Διπλή κρίση σε Hνωμένο Bασίλειο και E.E.

Ανδρέας Ντίνης

Ο «έρωτας» Τσίπρα με τα συμφέροντα

Δημήτρης Κατσάκος

Ευρωεκλογές: Η ψαλίδα ανοίγει υπέρ της ΝΔ

Δημήτρης Κατσάκος

Στρατηγική επικράτηση της ΝΔ με υπογραφή Κυριάκου Μητσοτάκη

Δημήτρης Κατσάκος

Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζουν κομματικό νεοφιλελευθερισμό

George Michaelides