Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πειράματα χωρίς τέλος στην Παιδεία

Αναστέλλεται η λειτουργία των νέων τμημάτων ΑΕΙ από το υπουργείο Παιδείας

Το τελικό νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του Λυκείου και το νέο εξεταστικό σύστημα για Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, που ανακοινώθηκε χθες για πολλοστή φορά από το υπουργείο Παιδείας, πιστοποιούν το συνεχές ράβε-ξήλωνε στην Εκπαίδευση στο οποίο επιδίδεται η κυβέρνηση λίγο πριν από τις ευρωεκλογές και μερικούς μήνες πριν από τη λήξη της θητείας της.

Ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου είχε κατηγορήσει για fake news τον Ελεύθερο Τύπο όταν είχαμε επισημάνει τον κίνδυνο για το αδιάβλητο των εξετάσεων και την αντικειμενικότητα του προτεινόμενου συστήματος με τη ρύθμιση του νομοσχεδίου για τις «πράσινες» σχολές, στις οποίες οι υποψήφιοι θα έμπαιναν ελεύθερα με βασικά κριτήρια τις ενδοσχολικές εξετάσεις και το βαθμό του απολυτηρίου Λυκείου.

Στο κείμενο του νομοσχεδίου που ανακοινώθηκε χθες, ωστόσο, όχι μόνο δεν αποσαφηνίζεται αν και πόσο θα μετράει ο βαθμός του απολυτηρίου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά δεν υπάρχει καν η σχετική διάταξη για την εισαγωγή στις «πράσινες» σχολές, η οποία παραπέμπεται να ρυθμιστεί με Προεδρικό Διάταγμα.

Από την άλλη, αναβαθμίζονται ουσιαστικά όλα τα ΤΕΙ σε ΑΕΙ. Αντί δηλαδή να ενισχυθεί η τεχνολογική εκπαίδευση και να αναβαθμιστεί το επίπεδο των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων μέσα από τα προγράμματα σπουδών, τους βάζουν ταμπέλες ανωτατοποίησης και τα εξομοιώνουν με τα ΑΕΙ, ενώ έχουν τα δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να εκπληρώσει το όνειρο των νέων παιδιών να σπουδάσουν στο Πανεπιστήμιο, με ένα νομοσχέδιο που κολλά ετικέτα ΑΕΙ στα ΤΕΙ, χωρίς να μεριμνήσει ούτε για τη βελτίωση του επιπέδου σπουδών, ούτε για τη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας, ούτε τίποτα.

Τα πειράματα στην Παιδεία συνεχίζονται από μια κυβέρνηση της οποίας οι κινήσεις διακρίνονται από μικροκομματικές σκοπιμότητες, χωρίς να δίνεται καμία σημασία στις ανάγκες του σχολείου και του πανεπιστημίου, των μαθητών και των σπουδαστών και στα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης, της κοινωνίας και της οικονομίας.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Νομοσχέδιο για την Παιδεία: Τι αλλάζει σε Πανελλαδικές, Λύκειο – Επιστρέφουν λατινικά

Ανδρέας Ντίνης

Σχολεία: Έτσι θα είναι οι νέες τάξεις – 15 μαθητές ανά τμήμα, αποστάσεις και μεμβράνες

Ανδρέας Ντίνης

Μετά τα σχολεία επιστροφή και στα φροντιστήρια – Αναλυτικά οι ημερομηνίες

Ανδρέας Ντίνης

Επιστροφή στα σχολεία με «δακτύλιο»: Μαθήματα εκ περιτροπής -Τι θα γίνει με τις Πανελλαδικές

Ανδρέας Ντίνης

Κεραμέως: 15 Ιουνίου οι Πανελλαδικές – Παράταση του έτους χωρίς ενδοσχολικές και προσέλευση μαθητών σε δύο βάρδιες

Ανδρέας Ντίνης

Αλλαγές στην Παιδεία: Αυξάνονται οι ώρες αγγλικών στα δημοτικά – 24 μαθητές ανά τάξη

Ανδρέας Ντίνης

Ξανά στα θρανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Μίλησε μέσω της τηλεκπαίδευσης με τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Tinad

Μια τεράστια ευκαιρία για την Παιδεία και τους μαθητές

Kon

Κεραμέως: Οι Πανελλαδικές όσο πιο κοντά γίνεται στην ημερομηνία έναρξής τους

Kon