Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το μέγεθος της ύβρεως έβγαλε… Μάτι!

Δασικοί χάρτες: Έρχονται μικρές παρατάσεις – Στον αέρα οι πυρόπληκτοι

ΤΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΟ πόρισμα, βάσει του οποίου ασκήθηκαν οι ποινικές διώξεις για τους 100 νεκρούς στο Μάτι, ρίχνει άπλετο φως στο τι πραγματικά συνέβη στις 23 Ιουλίου 2018 και είχαμε ίσως τη μεγαλύτερη σύγχρονη τραγωδία.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Πέραν της εμπεριστατωμένης περιγραφής των συγκεκριμένων πράξεων και παραλείψεων των «αρμοδίων», που οδήγησαν στον όλεθρο, έχει και δυο πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα: 1. Και να μη φύσαγε τόσο πολύ, με τέτοια έλλειψη οργάνωσης, θα συνέβαιναν τα ίδια. 2. Θα υπήρχαν λιγότερα θύματα, ακόμα και με άτακτη εκκένωση. Ταυτοχρόνως καταρρίπτει ολοσχερώς τα 2 ευθυνόφοβα, δειλά και περιπαικτικά την ώρα του πόνου κυβερνητικά αφηγήματα: Ούτε η άναρχη δόμηση ήταν η βασική αιτία της καταστροφής, ούτε οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού υπήρξε. Η εικόνα είναι σαφής: το ΧΑΟΣ, η ΑΣΥΝΕΝΝΟΗΣΙΑ και η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ έσκαψαν τους 100 τάφους.

ΜΕΣΑ απ’ αυτό το πρίσμα κι αν «γυρίσει πίσω» το βίντεο εκείνων των ημερών, μόνο θυμός και ντροπή μπορούν να υπάρξουν. Αποκτά άλλο νόημα το ότι ο πρωθυπουργός εκείνα τα μαύρα μεσάνυχτα κι ενώ ήξερε ότι υπάρχουν νεκροί και μάλιστα αρκετοί, μπόρεσε να πρωταγωνιστήσει σ’ αυτό το μακάβριο και συνάμα θλιβερό θέατρο, που παίχτηκε σε ζωντανή μετάδοση από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.

ΚΑΤΑΚΤΑ άλλο επίπεδο κυνισμού και ωμότητας εκείνη η θλιβερή και άθλια στημένη συνέντευξη που συντόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος, λίγο αργότερα. Συνεπικουρούμενος από τις… «δορυφορικές απεικονίσεις» του Ν. Παππά, προσπάθησαν να πείσουν το πανελλήνιο πως ό,τι είχε συμβεί ήταν αποτέλεσμα ενός «οργανωμένου σχεδίου εμπρησμού». Είπαν, εν ψυχρώ, εκείνο το βράδυ έναν σκασμό ψέματα, την ώρα που «κάπνιζαν» ακόμα τα πτώματα. Και ήξεραν, όπως ήξερε και ο Α. Τσίπρας, ότι όλα αυτά που έλεγαν κι έκαναν εξυπηρετούσαν ΜΟΝΟ την προσπάθειά τους να κρύψουν τις ευθύνες τους και να παραπλανήσουν, όχι μόνο τους συγγενείς των θυμάτων, αλλά μια ολόκληρη χώρα που έκλαιγε εκείνο το βράδυ.

ΑΓΓΙΖΕΙ τα όρια της πολιτικής απανθρωπιάς αυτό που ακολούθησε, όταν «κάηκε» και το «οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού»: Για όλα έφταιγε η αυθαίρετη δόμηση, δηλαδή οι προηγούμενοι και το παλιό πολιτικό σύστημα. Δηλαδή για το ότι δεν υπήρχαν στοιχειωδώς επαρκείς πυροσβεστικές δυνάμεις εκεί που έπρεπε και την ώρα που έπρεπε έφταιγαν οι προηγούμενοι. Για το ότι η φωτιά έκανε το κρίσιμο και καθοριστικό πέρασμα της Λ. Μαραθώνος, ουσιαστικά ανεμπόδιστη, έφταιγε το ανύπαρκτο χωροταξικό. Για το ότι δεν μπόρεσαν να επιχειρήσουν περισσότερα από δύο εναέρια πυροσβεστικά μέσα έφταιγε η δεκαετία του ’60, του ’70 και του ’80. Για το ότι δεν διατάχθηκε στις 18.00’ ή έστω 18.30’ της 23ης/7/2018 η εκκένωση της περιοχής έφταιγαν τα τσιφλίκια, τα οποία μπορεί να «κρατούσαν» από το 1821. Κι όμως οι άνθρωποι αυτοί αυτά είπαν. Κι έθεσαν σε φουλ λειτουργία κι όλο τον βρώμικο μηχανισμό που έχουν στήσει στα μίντια και στο διαδίκτυο για να εξοντώσουν όποιον «κοντράριζε» το προκλητικό και βλάσφημο αφήγημά τους.

ΟΛΗ ΑΥΤΗ η πολιτική και ανθρώπινη συμπεριφορά ήταν χυδαία εξ αρχής. Ομως τώρα, κάτω από το άπλετο και αποκαλυπτικό φως του εισαγγελικού πορίσματος, φαίνεται πιο καθαρά το μέγεθος της χυδαιότητας και του κτηνώδους κυνισμού. Των δύο χαρακτηριστικών, δηλαδή, που σημάδεψαν τη συμπεριφορά της κυβέρνησης, τόσο κατά την αποφράδα ημέρα, όσο και τις ημέρες του μεγάλου εμπαιγμού, που ακολούθησαν. Φαίνεται δηλαδή το πραγματικό μέγεθος της ύβρεως που διαπράχθηκε, πάνω σε ατμίζοντα πτώματα και ανθρώπινο σπαραγμό. Αλλά ευτυχώς μετά την Υβρη, έρχεται η Νέμεσις και μετά η Κάθαρση.

Ανατριχίλα…

Ανατριχίλα προκαλεί η ομολογία της υπουργού Προστασίας του Πολίτη ότι οι προληπτικές προσαγωγές στα Γιαννιτσά -και πιθανώς όχι μόνο- έγιναν κατόπιν παρακολουθήσεων πολιτών στο διαδίκτυο. Ανατριχίλα, που γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, όταν τα πιο αρμόδια χείλη εκστομίζουν ότι παρακολουθούνται οι εν δυνάμει ύποπτοι… Πριν από μερικές δεκαετίες θύματα της ίδιας ακριβώς νοοτροπίας ήταν οι αριστεροί. Οι οποίοι διώκονταν ή συλλαμβάνονταν με την παραμικρή υποψία του κάθε «μπασκίνα» ή λόγω και μακρινής σχέσης με κάποιον σταμπαρισμένο αριστερό. Γιατί; Γιατί πολλές φορές «ετοιμάζονταν να κάνουν κάτι», όπως είπε χθες και η υπουργός. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πόσο πιο μεγάλα αίσχη θα γίνονταν τότε, αν υπήρχαν διαδίκτυο και οι σύγχρονοι τρόποι παρακολούθησης. Είναι πιο εύκολο όμως να καταλάβει κανείς τι ακριβώς μπορεί να συμβαίνει τώρα. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν πριν από την κ. Γεροβασίλη έχει προηγηθεί ο κ. Βερναρδάκης, ο οποίος είχε ομολογήσει δημοσίως ότι «φακελώνονται» αντίπαλοι λογαριασμοί στο twitter ή στο FB. Και τώρα η υπουργός όχι μόνο επιβεβαιώνει τις παρακολουθήσεις, αλλά τις υπερασπίζεται κιόλας. Αλήθεια, τι θα έλεγαν οι «Λαμπράκηδες», οι «ΕΔΑίτες» και οι κομμουνιστές της δεκαετίας του ’60 ή και της χούντας, αν ζούσαν σήμερα;

Ποιο μυστικό είχε το Φάλκον της Βενεζουέλας;

Πληθαίνουν αντί να μειώνονται τα ερωτήματα που προκάλεσε η μυστική προσγείωση του κυβερνητικού αεροσκάφους της Βενεζουέλας το Σάββατο στο «Ελ. Βενιζέλος». Π.χ. στην ανακοίνωση της ΥΠΑ αναφέρεται ότι υπήρχε σχέδιο πτήσης. Το οποίο προφανώς και είχε εγκριθεί από τις ελληνικές αρχές για να γίνει η προσγείωση. Σε αντίθεση με όλες τις άλλες χώρες της Ε.Ε. η Ελλάδα ενέκρινε την προσγείωση του Φάλκον στο «Ελ. Βενιζέλος». Ομως το σχέδιο πτήσης που εγκρίθηκε δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Σχέδιο πτήσης -μεταξύ άλλων- σημαίνει αριθμός επιβαινόντων, διαβατήρια κ.λπ. Δεύτερο ενδιαφέρον σημείο είναι το γεγονός ότι το αεροσκάφος της Βενεζουέλας προσγειώθηκε στην Αθήνα προερχόμενο από το Αμπού Ντάμπι. Και υποτίθεται ότι από το «Ελ. Βενιζέλος» θα πετούσε για το Καράκας. Ομως το Φάλκον μετά την Αθήνα πήγε στο Μαρόκο, το οποίο είναι πολύ πιο κοντά στο Αμπού Ντάμπι απ’ ό,τι είναι η Αθήνα. Γιατί έγινε αυτό το «τρίγωνο»; Το αεροπλάνο έφυγε από την Αθήνα το Σάββατο και, σύμφωνα με πληροφορίες, έφτασε στο Καράκας χθες το απόγευμα. Ενώ σε όλες τις άλλες χώρες που προσγειώθηκε, δεν προσγειώθηκε στα κεντρικά αεροδρόμια αυτών των χωρών. Διπλωματικοί κύκλοι εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στη «δεύτερη αποστολή» που εκτελεί αυτό το αεροσκάφος, πέραν της μεταφοράς χρυσού: Τη φυγάδευση προσώπων του καθεστώτος και των οικογενειών τους. Ομως, όπως λένε διπλωμάτες, «η φυγάδευση χρειάζεται προετοιμασία». Πόσω μάλλον όταν ενδεχομένως αφορά πολύ υψηλά ιστάμενα πρόσωπα του καθεστώτος Μαδούρο…

…Και ο «έμπιστος»

Αυτές τις σκέψεις ενισχύει και το γεγονός ότι επιβεβαιωμένος επιβάτης του αεροσκάφους ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα, ο οποίος είναι από τα πλέον έμπιστα πρόσωπα του Ν. Μαδούρο. Ο Χ. Αρεάσα άλλωστε έχει παντρευτεί την κόρη του Ούγκο Τσάβες, τον οποίο διαδέχθηκε ο Ν. Μαδούρο. Επί Τσάβες ο Χ. Αρεάσα ήταν επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Βενεζουέλας και ΥΠΕΞ έγινε μετά επί Μαδούρο.
Πληροφορίες από τη Βενεζουέλα λένε ότι ο Χ. Αρεάσα είναι το πρόσωπο το οποίο εκτός από ΥΠΕΞ που είναι είναι εκείνος που ασχολείται με τις πιο προσωπικές υποθέσεις του Ν. Μαδούρο.

Απορίες

1. Πόσες… Novartis είναι οι ανατιμήσεις των φαρμάκων, που κάνουν οι Ξανθός και Πολάκης;

2. Ποιος από τους δύο: Ποιος εκ των Κουντουρά και Δανέλλη θα θυσιαστεί και δεν θα είναι στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ;

Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

ΣΥΡΙΖΑ: Mεγάλη γκρίνια για την αντιπολίτευση του «παρών»

Μιχάλης Μάρδας

Κι όμως, ο υποκριτής κ. Λιάκος έχει δίκιο!

Kon

Βαβέλ και με το νέο σήμα

Tinad

Oχι βήμα στους επικίνδυνους ψεκασμένους

Kon

Ο Κ. Μητσοτάκης ενίσχυσε την πολιτική κυριαρχία του

Kon

Η Ελλάδα δεν είναι «ανάδελφο έθνος»

Kon

Η Μόρια, ο Ερντογάν και οι δικαιωματιστές

Kon

Το σύνδρομο της ήττας

Kon

Ψεκασμός στους ψεκασμένους

Kon