Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ένα εμβόλιο είναι ρε γαμώτο

κατ’ οίκον εμβολιασμοί

Καθημερινά βλέπεις τον αριθμό των θυμάτων από την γρίπη να αυξάνεται. Θλίβεσαι όταν αντιλαμβάνεσαι πως δεν αποτελεί είδηση, αλλά έναν στυγνό καταλογισμό.

Γράφει ο Γιῶργος Μιχαηλίδης*

Διαβάζεις το δελτίο του ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένου να λάβεις μία ιδέα και μαθαίνεις πως οι νεκροί –μέχρι την στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο- είναι 91, αλλά το πιο σοκαριστικό είναι πως από τα 305 περιστατικά που έχουν νοσήσει από την αρχή της περιόδου γρίπης μόλις τα 46 (ποσοστό 15%) ήταν εμβολιασμένα.

Οι άνθρωποι που είχαν μεριμνήσει έδωσαν στον οργανισμό τους την δυνατότητα να «παλέψει» την γρίπη και συνεπώς είχαν τη δυνατότητα να περιορίσουν ή και να ελαχιστοποιήσουν τις σοβαρές επιπλοκές της νόσου. Οι υπόλοιποι, όμως, γιατί δεν πήγαν να κάνουν το εμβόλιο;

Δεν θα μπούμε στο θέμα της διαθεσιμότητας των εμβολίων καθώς σε άλλες περιοχές υπάρχει επάρκεια και σε άλλες όχι. Αυτό που πρέπει να απασχολήσει όλους μας, είναι η αντίληψη που έχει ο μέσος Έλληνας για τον εμβολιασμό. Βγείτε μία βόλτα και συζητήστε αν όχι με φίλους σας, με γνωστούς σας. Το βασικό αφήγημα που θα ακούσετε είναι πως είτε οι ίδιοι δεν αρρωσταίνουν, είτε ότι δεν χρειάζεται να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης, γιατί ο «συναγερμός» είναι κατασκευασμένος για να πουλήσει.

Εδώ λοιπόν έχουμε να κάνουμε με ένα… άλλο αντιεμβολιαστικό κίνημα. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι κατ αρχήν εναντίον των εμβολίων και δεν χρησιμοποιούν ψευδοεπιστήμη για να καταρρίψουν την αναγκαιότητά τους, σαν τους φελλούς που καταπίνουν αμάσητο ό,τι συνωμοσιολογικό έρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν ένα μίγμα από «ωχ αδερφάκι μου, πού να τρέχουμε τώρα» και από «θέλουν να εμβολιαστούμε για να βγάλουν λεφτά από τις μίζες». Οι ίδιοι όμως, τηρούν ευλαβικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα των παιδιών τους, όπως τους υποδεικνύει ο παιδίατρος. Είναι οι ίδιοι που θα πάρουν αντιβίωση μόλις δουν δέκατα στο θερμόμετρο και φυσικά οι ίδιοι που ενώ έχουν ασφάλιση, πληρώνουν και ιδιωτικές εταιρείες.

Ο καθένας κάνει, ό,τι θέλει με τον οργανισμό του, ωστόσο, ως πότε θα διαιωνίζεται αυτή η μάστιγα της ψεκαστικής συνωμοσιολογίας στην χώρα μας; Δεν χρειάζεται να γνωρίζεις πυρηνική φυσική για να πας να κάνεις ένα εμβόλιο και να βοηθήσεις τον οργανισμό σου να πολεμήσει έναν ιό. Δεν χρειάζεται τίποτα παρά μία βαθειά ανάσα για το τσίμπημα της βελόνας.

Εάν όλοι μας ήμασταν ευσυνείδητοι πολίτες ορισμένοι συνάνθρωποί μας ίσως να ζούσαν τώρα.

Συνέλθετε. Και κυρίως εκεί στο υπουργείο Υγείας που πλέον πρέπει να λάβει στα σοβαρά το ενδεχόμενο να ξεκινήσει από φέτος για του χρόνου καμπάνιες υπέρ του εμβολιασμού.

*Ο Γιῶργος Μιχαηλίδης είναι ο διευθυντής του EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Εμβόλιο Johnson & Johnson: «Πράσινο φως» από τις ΗΠΑ για ενισχυτική δόση

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: Οι παιδίατροι λένε «ναι» στο εμβόλιο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επιστημονική εξήγηση για τις θρομβώσεις μετά το εμβόλιο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τρίτη δόση: Αύξηση των αντισωμάτων όταν γίνεται με Moderna ή Pfizer σε όσους είχαν κάνει το Johnson & Johnson

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: Την τρίτη δόση του εμβολίου έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – «Ας ακούσουμε τους επιστήμονες»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Διπλό καμπανάκι για εμβόλιο και «ανοησίες» – Οι 19 περιοχές με χαμηλή κάλυψη

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

AstraZeneca: Οι Βρετανοί κατηγορούν τη Ρωσία ότι έκλεψε τη φόρμουλα

Μαρίνα Μπενέκου

Παραλήρημα ηγουμένου για το εμβόλιο: «Είχα την πληροφορία από την Παναγία, δεν θα αναγνωρίζω την αμαρτία»

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Άλμπερτ Μπουρλά στον Ε.Τ.: Κανένα στέλεχος δεν ξεφεύγει σήμερα από το εμβόλιο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom