Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Nous sommes astronautes*

Κεκλεισμένων των θυρών το υπουργικό συμβούλιο για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη

Πολλοί είναι εκείνοι που διαφωνούν με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Που θεωρούν πως η επιστροφή στη δραχμή και η ρήξη με την Ευρώπη θα ήταν καταστροφική για τη χώρα, σαν ένας εφιάλτης δίχως τέλος. Ομως ακόμα και οι πιο σκληροί επικριτές του, θα πρέπει πλέον να συμφωνήσουμε σε δύο πράγματα μαζί του.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Πρώτον, ότι παραμένει πιστός σε αυτά που έλεγε. Δεν έκανε ιδεολογική κωλοτούμπα, δεν προσπάθησε να λειάνει τις απόψεις του και εξακολουθεί να βρίσκεται στους δρόμους είτε κατά των πλειστηριασμών, είτε υπέρ των κίτρινων γιλέκων. Δεύτερον, ότι πέτυχε να συνοψίσει σε μία φράση τα πάντα για τον πρώην σύντροφό του: «Αν ο Τσίπρας είναι αριστερός, εγώ είμαι αστροναύτης».

Για να δώσουμε περαιτέρω ώθηση στον πύραυλο της σκέψης Λαφαζάνη, θα πούμε πως ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο αριστερός με την έννοια της Ριζοσπαστικής Αριστεράς που μας συστήθηκε πριν μερικά χρόνια δεν είναι, αλλά ούτε καν κεντροαριστερός με την έννοια που προσπαθεί τώρα να μας συσταθεί ξανά. Διότι κεντροαριστερός που μάλιστα θα ενώσει όλες τις «προοδευτικές δυνάμεις» του τόπου, με ολίγον από λαϊκή δεξιά και πολύ από παλαιό ΠΑΣΟΚ, δεν γίνεται. Ομως δεν είναι μόνο αυτό το υβριδικό, χωρίς καμία ιδεολογική συνοχή, σχήμα που επιχειρεί να δημιουργήσει μόνο και μόνο για να μειώσει την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ερχόμενες εκλογές. Αυτό που τον έχει απομακρύνει εντελώς από την αριστερά είναι η τετράχρονη διακυβέρνηση της χώρας με τους δεξιότερα της δεξιάς ΑΝΕΛ, με τους περισσότερους από τους οποίους συγκυβερνά ακόμα. Και αυτό δεν ξεχνιέται επειδή έτσι αποφάσισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι άραγε προοδευτικό και κεντροαριστερό ότι δεν τόλμησε –όπως υποσχόταν ο ίδιος και η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου– να προχωρήσει στον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας; Είναι προοδευτικό και κεντροαριστερό το Οχι στα μη κρατικά πανεπιστήμια; Είναι προοδευτικό και αριστερό οι διορισμοί ημετέρων και οι φωτογραφικοί διαγωνισμοί; Είναι προοδευτικό και αριστερό ότι τσάκισε στους φόρους τη μεσαία τάξη και ότι μοιράζει επιδόματα βαφτίζοντάς τα ανάπτυξη; Είναι προοδευτικό και αριστερό ότι επιχειρεί να διαλύσει το Κίνημα Αλλαγής και τα μικρότερα κόμματα του παραδοσιακού κέντρου για να ορθώσει και πάλι, πιο ισχυρό από ποτέ, ένα νέο κομματικό δίπολο;

Ο Νίκος Μπίστης, που βρίσκεται ανάμεσα σε εκείνους που ρίχνουν «Γέφυρες», είπε πως «στην πολιτική υπάρχει ρεαλισμός. Ο ΣΥΡΙΖΑ τους χρειαζόταν αυτούς για να έχει τους 151», εννοώντας την ομάδα των έξι που προσαρτήθηκαν στο κυβερνητικό άρμα. «Ρεαλισμός» είναι η λέξη που χρησιμοποιούν όσοι θέλουν να αποφύγουν τη λέξη «κυνισμός».

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Τα λόγια τα μεγάλα, τα ωραία, τα λυρικά

Kon

Φώφη Γεννηματά, μια σπουδαία γυναίκα

Kon

Να σπάσουμε το ταμπού των ψυχικών νόσων

Kon

Παλεύεται και νικιέται…

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εκλειψη «ηλίου» για τον ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Στα μανταλάκια κρεμάνε ρούχα, όχι υπολήψεις

Kon

Το ταξίδι της επιστροφής στην κανονικότητα είναι μακρύ και δύσκολο

Kon

Σεμπάστιαν Κουρτς: Αντιπολίτευση μέσω Βιέννης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πλημμυρικά αντιπολιτευτικά φαινόμενα

Kon