Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Σκοπιανή προπαγάνδα μέσω BBC

Τις τελευταίες ώρες το ελληνικό διαδίκτυο συζητά για το άρθρο του BBC το οποίο κάνει αναφορά σε μία δήθεν καταπιεσμένη μειονότητα στην Ελλάδα την οποία και χαρακτηρίζει «μακεδονική».

Γράφει ο Γιῶργος Μιχαηλίδης*

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Διαβάζοντας το κείμενο, καταλαβαίνεις πως πρόκειται για μία καλά κατασκευασμένη ιστορία. Μονόπλευρη αφήγηση της ιστορίας, απουσία αντιλόγου και φυσικά επίκληση στο συναίσθημα με παρουσίαση ενός συμπαθέστατου υπέργηρου του οποίου η πραγματική ταυτότητα «προστατεύεται».

Στο κείμενο φιλοξενούνται μόνο απόψεις γνωστών ανθελληνικών κύκλων, φυσικοί ή ηθικοί απόγονοι όσων προσπάθησαν να κόψουν την Ελλάδα στα δύο, όσων έκαναν παιδομάζωμα και όσων εκμεταλλεύτηκαν την πολιτική αναταραχή για να επιβάλλουν τον διχασμό.

Το άρθρο του BBC φέρνει, όμως, και λίγο στον Λιακόπουλο, άλλωστε βαλκανική αφήγηση χωρίς παραμύθι δεν γίνεται. Έτσι, ενώ φιλοξενείται αυθαίρετα ένας αριθμός για δήθεν «100.000 εθνικά Μακεδόνες που ζουν στην Ελλάδα», ο ιστορικός Λεωνίδας Εμπειρίκος (γιος του Ανδρέα Εμπειρίκου) συμπληρώνει πως μόνο 10.000 με 20.000 αυτοπροσδιορίζονται έτσι, ενώ πολλοί άλλοι ως Έλληνες εθνικιστές. Θυμίζει το παραμύθι λίγο τον τηλεπλασιέ μυθοπλάστη Λιακόπουλο ο οποίος μιλά για μερικά εκατομμύρια Έλληνες κρυπτοχριστιανούς στην Τουρκία οι οποίοι καταπιέζονται και έχουν εικονοστάσια στα υπόγειά τους.

Ο αρχικός στόχος, όμως, έχει επιτευχθεί. Κάποιος που δεν έχει καμμία επαφή με την ελληνική πραγματικότητα, εντυπωσιάζεται από το αυθαίρετο 100.000 του κ. Εμπειρίκου το οποίο φέρνει την δήθεν μειονότητα αυτή στα μεγέθη μίας πόλης σαν τον Βόλο… Αλλά το άρθρο, όπως είπαμε δεν κρατά ούτε τα προσχήματα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ενώ το άρθρο δεν διστάζει σε λεζάντα φωτογραφίας με Έλληνα ντυμένο με την στολή των Μακεδονομάχων, να χαρακτηρίσει την φορεσιά «βαλκανική»…

Τα Σκόπια εδώ και τρεις δεκαετίες προσπαθούν και μάλιστα αγωνιωδώς να παρουσιάζουν τέτοιες ιστορίες είτε με επίκληση στο συναίσθημα, είτε με επίκληση στην αυθεντία. Ιστορίες γερόντων που καταπιέστηκαν από την Ελλάδα παρουσιάζουν τα δεινά ενός ολόκληρου λαού ο οποίος βρέθηκε υπό τον ζυγό των Ελλήνων. Αντιστοίχως τα Σκόπια ξοδεύοντας όσα λεφτά μπορούν να διαθέσουν έχουν καταφέρει να πάρουν με το μέρος τους, ένα αμελητέο μεν, αλλά υπαρκτό δε, μέρος της επιστημονικής κοινότητας το οποίο πάνω στην προσπάθειά του να αφήσει ένα έργο, αναθεωρεί εγκληματωδώς την Ιστορία.

Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα σταματήσει τα Σκόπια. Οι γείτονες θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το αφήγημα του μακεδονισμού αλλά και να αναπαράγουν την ιστορία του «κακού γείτονα» γιατί για να είμαστε ειλικρινείς, είναι ένα κράτος καθυστερημένο ανάμεσα σε έθνη που έχουν περάσει τις βρεφικές ασθένειες των εθνικισμών τις οποίες και πλήρωσαν με βαρύ φόρο αίματος.

Τέλος, ας χαλαρώσουμε. Το ότι το άρθρο φιλοξενείται στο BBC δεν λέει και πολλά. Μπορεί το μέσο να είναι εγνωσμένης εγκυρότητας, αλλά κακοί επαγγελματίες υπάρχουν παντού. Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες…

*Ο Γιῶργος Μιχαηλίδης είναι ο διευθυντής του EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Αποχωρεί το καλοκαίρι ο γενικός διευθυντής του BBC

Ανδρέας Ντίνης

Οι τηλεθεατές έχασαν τον ύπνο τους: Η πρεμιέρα του Dracula που σόκαρε [βίντεο]

Evanthia Karra

Μπόρις Τζόνσον και Τόρις απειλούν το BBC ότι θα αποσύρουν την επιχορήγηση

Ανδρέας Ντίνης

Η Εκκλησία έχει δίκιο για την αποτέφρωση, οφείλει όμως να δει τα του οίκου της

George Michaelides

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ αρχισυντάκτρια εκπομπής του BBC τα Χριστούγεννα

Ανδρέας Ντίνης

Μια φορά στο εξάμηνο

George Michaelides

Επιτέλους κλείνει η Μόρια

George Michaelides

Η απαξίωση του ελληνικού πανεπιστημίου

George Michaelides

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει την καλύτερη «αβάντα» στην κυβέρνηση

George Michaelides