Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα πειστήρια του «εγκλήματος»

Την Τρίτη η συνάντηση Τσίπρα- Ζάεφ στα Σκόπια

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ του BBC δυστυχώς είναι μόνο η αρχή. Αλλά είναι και το πρώτο πειστήριο του «εγκλήματος των Πρεσπών». Με νωπό ακόμα το μελάνι της υπογραφής της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ, ΤΡΙΤΟΙ «παρεμβαίνουν» ξεθάβοντας φαντάσματα του παρελθόντος, αλλά και κινδύνους του μέλλοντος.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Το BBC μιλά απροκάλυπτα για καταπιεσμένη «Μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα. Κάτι που δεν συνέβη ποτέ -από τρίτο μέρος- στη διάρκεια των 25 χρόνων, όταν… 140 χώρες αναγνώριζαν την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία»… σκέτη. Κι όμως η συμφωνία των Πρεσπών, όπως αποδεικνύεται τάχιστα, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, ξεθάβει το μειονοτικό πτώμα και δίνει φτερά στον αλυτρωτισμό. Τα πειστήρια του «εγκλήματος των Πρεσπών» αρχίζουν να παρουσιάζονται ενώπιον του Δικαστηρίου της Ιστορίας.

ΕΛΑΧΙΣΤΗ σημασία έχει ότι περίφημο ρεπορτάζ του BBC στηρίζεται ουσιαστικά στην αφήγηση ενός πραγματικά ανώνυμου 92χρονου. Αντιθέτως, έχει μεγάλη σημασία η ύπαρξη και μόνο αυτού του ρεπορτάζ. Οπως και το πώς καταλήγει την αφήγηση του ο ανώνυμος καταπιεσμένος Μακεδόνας: «Εκλογές αναμένονται πριν το τέλος του έτους. Η δεξιά αντιπολίτευση της Ελλάδας έσπευσε να κεφαλαιοποιήσει τα εθνικιστικά συναισθήματα κατηγορώντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για προδοσία. Για τους σλαβόφωνους της Ελλάδας, που το μόνο που ζητούν εδώ και καιρό είναι το δικαίωμα στην πολιτιστική έκφραση, ίσως δεν έφτασε ακόμα η ώρα να βγουν από τη σκιά». Δύσκολα χωράνε τόσα ψέματα και τόση υποκρισία σε μόλις 54 λέξεις. Κι όμως χώρεσαν, αποκαλύπτοντας ωμά το παιχνίδι που άρχισε να παίζεται με όχημα τη συμφωνία των Πρεσπών.

ΑΚΟΜΑ μεγαλύτερη σημασία έχει το συμπέρασμα, στο οποίο καταλήγει το BBC: Η Ελλάδα με τη συμφωνία των Πρεσπών έκανε το πρώτο βήμα για αναγνώριση Μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα. Ενώ δεν παραλείπεται να σημειωθεί ότι «όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή στην ύπαρξη “Σλαβομακεδόνων” στην Ελλάδα -την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου- έσπαζε ένα μακροχρόνιο ταμπού». Πόσο πιο καθαρά να το πει;

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ήρθε ελάχιστες μέρες μετά τις επίσημες οδηγίες του ΥΠΕΞ της «Βόρειας Μακεδονίας» για τη σωστή χρήση των όρων «Μακεδονικός/ή/ό». «Σωστά» είναι π.χ. η «μακεδονική εθνική ταυτότητα», η «μακεδονική γλώσσα», ο «μακεδονικός πολιτισμός», η «μακεδονική επικράτεια», ο «μακεδονικός λαός», η «μακεδονική ιστορία», το «μακεδονικό κυριλλικό αλφάβητο» κ.λπ. Αντιθέτως, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, «άλλοι επιθετικοί προσδιορισμοί, όπως “βορειομακεδονικός/ή/ό” δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται». Αυτά είναι -επί του παρόντος- τα χειροπιαστά αποτελέσματα της συμφωνίας των Πρεσπών. Μαζί με το μείζον, που είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ. Κάτι που ΔΕΝ είχε πετύχει η ΠΓΔΜ επί 25 χρόνια κι ας την αναγνώριζαν 140 κράτη ως σκέτη «Μακεδονία». Γιατί καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έδωσε αυτό που έδωσε η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου: Τη συγκατάθεσή της και μάλιστα με τέτοιους προκλητικούς όρους.

ΜΕΤΑΞΥ των άλλων σοβαρότατων παραχωρήσεων που έγιναν με τη συμφωνία των Πρεσπών, μάλλον έχει δίκιο το BBC να λέει ότι «με την επικύρωση της συμφωνίας με την πρόσφατα μετονομασθείσα “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας’’ η Ελλάδα ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΣΙΩΠΗΛΑ την ύπαρξη “μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας’’. Κι όμως έχει αρνηθεί την ύπαρξη “μακεδονικής μειονότητας’’ για δεκαετίες. Θα αλλάξει κάτι τώρα;».

Ο ΥΠΑΙΝΙΓΜΟΣ είναι ευθύς. Oπως και η πίεση που είναι προφανές ότι θα ενταθεί από τον περίφημο «συνδυασμό των δυνάμεων» στην περιοχή και όχι μόνο. Και ήταν η πραγματική ανησυχία για τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, τα οποία κατά τον Π. Καμμένο, είναι θέμα «20 λεπτών για μια ίλη τεθωρακισμένων». Eρχεται όμως -και πολύ σύντομα- η ώρα να συνειδητοποιηθεί τι ακριβώς είναι και τι σημαίνει στην πράξη η συμφωνία που υπέγραψαν οι Α. Τσίπρας-Π. Καμμένος και Ν. Κοτζιάς, υπό τις επευφημίες του διεθνούς παράγοντα και της σκοπιανής ιντελιγκέντσιας.

«Σκληρές» και μακροσκελείς ανακοινώσεις σαν κι αυτή που αναγκάστηκε να εκδώσει το Γραφείο του πρωθυπουργού μετά τα αποκαλυπτήρια του BBC δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους, αλλά και να βγάζουν σε κοινή θέα την κατήφεια που κυριαρχεί στα ενδότερα του Μ. Μαξίμου λόγω των «φωνών» που φτάνουν από παντού…

Ο όμορφος φασισμός όμορφα καίγεται…

Οι εικόνες των φλεγόμενων φορτηγών που κουβαλούσαν ανθρωπιστική βοήθεια στα σύνορα της Βενεζουέλας με τη Βραζιλία και την Κολομβία είναι πραγματικά συγκλονιστικές.

Φτωχοί, πεινασμένοι άνθρωποι περίμεναν λίγα τρόφιμα σαν «μάννα εξ ουρανού». Αλλά το καθεστώς του Μαδούρο προτίμησε να τα… κάψει! Οι 4 άνθρωποι που δολοφονήθηκαν στα επεισόδια προφανώς ήταν… «ασήμαντες παράπλευρες απώλειες». Αλλωστε ο Μαδούρο και το καθεστώς του έχουν να «επιδείξουν» πολύ πιο μεγάλες και μαζικές δολοφονίες…

Και ενώ η Βενεζουέλα του Μαδούρο βρίσκεται απομονωμένη από τον σύγχρονο κόσμο της δημοκρατικής Δύσης, ο φασίστας δικτάτορας συνεχίζει να έχει έναν «ξεκούδουνο» υποστηρικτή στη Δύση: Τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Α. Τσίπρα. Η αντιδημοκρατική φύση του ολοκληρωτικού καθεστώτος Μαδούρο έχει συνειδητοποιηθεί με δραματικό τρόπο από τους πολίτες της Βενεζουέλας. Και πλέον συνειδητοποιείται και από τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι 50 κράτη -μεταξύ αυτών τα πιο σοβαρά και ισχυρά του κόσμου- έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Κι όμως στην ημεδαπή υπάρχουν άνθρωποι που λένε ότι… οι πολυεθνικές εξαφανίζουν τα τρόφιμα για να δείχνουν άδεια τα ράφια των super markets! Κι άλλοι ανησυχούν για το ποιες περίεργες διαδρομές χρήματος μπορεί να αποκαλύψει το μέλλον, αλλά δεν κάνουν έτσι. Ιδιαίτερα όταν «ο όμορφος φασισμός όμορφα καίγεται»…

Πλήγμα…

Μετά τη ριζική αποστασιοποίηση του Γ. Παπανδρέου από τα «κεντροαριστερά παίγνια» του Μ. Μαξίμου ήρθε ένα ακόμα σημαντικό αλλά και συμβολικό πλήγμα: Από τον Κ. Λαλιώτη.

Ο οποίος με επιστολή του στο «Βήμα» διαχωρίζει ουσιαστικά τη θέση του από τα «ανοίγματα» του Α. Τσίπρα και υπογραμμίζει την «πολιτικά και ιδεολογικά αδιατάρακτη σχέση» του με το ΠΑΣΟΚ. Μετά κι από αυτό το «διπλό χτύπημα», το περίφημο σχέδιο του Μ. Μαξίμου για «διεύρυνση» εξαντλείται στα γνωστά πολιτικά απομεινάρια του «τσοχατζοπουλισμού» και κάποιων «ορφανών» του άλλοτε «παπανδρεϊσμού» και της ανανεωτικής αριστεράς.

…Καίριο

Η δημόσια διαφοροποίηση του Κ. Λαλιώτη, όμως, έχει ξεχωριστή σημασία. Καθώς οι «δίαυλοι» του Μ. Μαξίμου αξιοποιούσαν τις όποιες συζητήσεις είχαν γίνει, όπως και τον «παρασκηνιακό ρόλο» που φέρεται να έπαιζε το άλλοτε «θείο βρέφος», επηρεάζοντας τη Φ. Γεννηματά να στραφεί προς μια στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η πολύμηνη σιωπή του Κ. Λαλιώτη ασφαλώς βοήθησε την καλλιέργεια τέτοιων σεναρίων, τα οποία είναι η «ειδικότητα» του Μ. Μαξίμου. Αλλά κι αυτό το σενάριο, όπως και όλα τα άλλα που έχει τροφοδοτήσει με ζήλο («διασπάται η Ν.Δ.»), αποδεικνύεται απλή προβολή της επιθυμίας στην πραγματικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Α. Τσίπρας παραμένουν απελπιστικά μόνοι, χωρίς σοβαρούς πολιτικούς συνομιλητές.

Απορίες

1. Πού ήταν τότε ο Βερναρδάκης -που τώρα λέει ότι «το νόμιμο είναι και ηθικό» για τον Πολάκη- να… σώσει και τον Βουλγαράκη;

2. Προκλητικό είναι το ρεπορτάζ του BBC ή αυτή καθ εαυτή η Συμφωνία των Πρεσπών;

Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» και η εκλογή αρχηγού στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αυτοκαταστροφή ο «Μπάλλος του ΣΥΡΙΖΑ»…

Kon

Η αξιολόγηση μπορεί να τελειώσει και τον συνδικαλιστικό αναχρονισμό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εξεταστική για τη VOX POP και «ΣΙΑ»…

Kon

Η «γαλοπούλα» που βάζει και αυτογκόλ

Kon

Ούτε αυτό;

Kon

Αλλαγή δόγματος – τέλος το χάδι στους αρνητές

Kon

Και τώρα, τι γίνεται χωρίς «βαρβάρους»;

Kon

Το απόλυτο αδιέξοδο του Α. Τσίπρα

Kon