Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Για όλα φταίει η Σκάρλετ…

Η μεσαία τάξη θα πληρώσει και πάλι τις παλινωδίες ΣΥΡΙΖΑ

Χαίρομαι που οσονούπω έρχεται η ώρα της εκπλήρωσης της επιθυμίας του Ευκλείδη. Πέρασε παραπάνω από ένας χρόνος, αλλά τη θυμάμαι: Σε συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής είχε πει το μοναδικό: «Οντως ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται ότι θα φέρει τα πλεονάσματα 2%. Κι εγώ θέλω να βγω για κοκτέιλ με τη Σκάρλετ Γιόχανσον».

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Επαίνεσα τότε το καλό γούστο του Ευκλείδη και συγκινήθηκα που τον είδα να φοράει τίσερτ με το πρόσωπο της Σκάρλετ τυπωμένο επάνω του. Να γλυκαίνει τον καημό του, σκέφτηκα.

Προχθές, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, o υπουργός εκτίμησε πως «το πλεόνασμα 3,5% για ένα φοβερά μεγάλο χρονικό διάστημα είναι πολύ υψηλό, ειδικά για μια χώρα που έχασε 27% του ΑΕΠ της». Αν και η διαπίστωση ήρθε καθυστερημένα, αφού η οικονομία έχει μείνει skin and bones, όπως θα έλεγε ο ίδιος στην… απλοαγγλική, εν τούτοις είναι άξιος επαίνου που αναγνωρίζει τα λάθη του.

Ομως, είναι κρίμα που δεν ενθουσιάστηκε από τον έπαινο της αντιπολίτευσης.

Μάλλον ενοχλήθηκε που το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος επί Μητσοτάκη μπορεί από 3,5% να πέσει στο 2%. Εσπευσε να αναρτήσει πίνακα με τους στόχους της κυβέρνησης Σαμαρά. Επικαλούμενος και την ιστορική μνήμη. Φευ! Oτι απέδειξε τη δική του διαλείπουσα.

Ξέχασε ότι επί Σαμαρά το συμφωνηθέν πλεόνασμα με τους Θεσμούς ήταν υψηλό αλλά είχε καθορισμένο χρόνο περάτωσης -το 2018- και ότι είχε συμφωνηθεί η διευθέτηση του χρέους, ενώ οι μεγάλες επενδύσεις είχαν δρομολογηθεί.

Ξέχασε ότι εκείνος υπέγραψε το 3,5% μέχρι το 2223 και ότι το παίρνει μόνον από τις τρύπιες τσέπες μας. Επενδύσεις δεν γίνονται και η ανεργία εφιάλτης.

Ο Τσαλακώτος δήλωσε πως «ένας τόσο υψηλός στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων τροφοδοτεί μόνο δυσαρέσκεια όχι μόνο για τα πολιτικά κόμματα, αλλά και για την εκλογική διαδικασία».

Κατά την εκλογική διαδικασία θα εισπράξουν τη δυσαρέσκεια αυτός και ο Τσίπρας και σύμπασα η κυβέρνηση. Γιατί αυτοί υπέγραψαν το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, με τη θηλιά, όπως επαναλαμβάνει συνεχώς η Φώφη Γεννηματά, περασμένη σφιχτά γύρω από το λαιμό μας. Και η διευθέτηση του χρέους πήγε στις ελληνικές καλένδες.

Καλοδεχούμενη, λοιπόν, η υπόσχεσή του ότι «θα στηρίξει την προσπάθεια -του Μητσοτάκη, εννοείται- που κατέβαλε αυτός εδώ και τρία χρόνια για να μειώσει το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων». Ο Κυριάκος να κρατήσει την υπόσχεση του Τσαλακώτου, κι αν έχει καμιά «άκρη» για εκείνο το… κοκτέιλ με τη Γιόχανσον, ας κάνει κάτι…

Επειδή ο Τσαλακώτος περιμένει να χάσει το υπουργείο, αντιλαμβάνεται ότι η νέα κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί τα πλεονάσματα, αλλά ούτε ένα drink με τη Σκάρλετ; Ε! Αυτό θα του είναι αβάστακτο.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Των μεν δειλών φόβος…

Kon

Ευδαίμων αμνησία (ΙΙ)…

Kon

Ευδαίμων αμνησία (Ι)

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ουαί υμίν…

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο «εθνικός στόχος»

Kon

Είναι σοβαροί;

Kon

Μέμνησο βοσκοτοπίων…

Kon

Πολύς δρόμος…

Kon

Ο μικρός Αλέξης…

Ελεύθερος Τύπος Newsroom