Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το 2020 δεν θα γίνει 2014

Live η συζήτηση στη Βουλή για το πρωτόκολλο εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Από τη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ήταν ευδιάκριτη η αγωνία του πρωθυπουργού να διαχειριστεί την επόμενη ημέρα της εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάνος ΑμυράςΓράφει ο Πάνος Αμυράς

Ο κ. Τσίπρας σε όλες του τις παρεμβάσεις (πρωτολογία, δευτερολογία και τριτολογία) κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τοποθετηθεί για το εάν αποδέχεται την επανεκλογή του κ. Προκόπη Παυλόπουλου όπως ήδη ο ίδιος έχει ανακοινώσει, ώστε να διαλυθεί πλήρως το σενάριο των πρόωρων εκλογών το 2020 ύστερα από μία ενδεχόμενη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός, μετά την κίνηση τακτικής της Ν.Δ. να υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου από την πτώση της κυβέρνησης μέσω του άρθρου 32 του Συντάγματος, χρησιμοποίησε ως δεύτερη γραμμή άμυνας το πρόσωπο του κ. Παυλόπουλου. Γεγονός ανεπίτρεπτο, καθώς ο πρωθυπουργός εμπλέκει τον ανώτατο άρχοντα της χώρας με την κοινοβουλευτική αντιπαράθεση.
Στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος δεν κρίνεται ο κ. Παυλόπουλος, αυτό θα ήταν απολύτως άδικο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά η υπευθυνότητα των κομμάτων για την επόμενη ημέρα.

Και σε αυτό τον τομέα ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε χαμηλό βαθμό. Επί της ουσίας είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν εμπιστεύεται τον κ. Τσίπρα. Θα μπορούσε να ρωτήσει τον κ. Μεϊμαράκη αλλά και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς που συμμετείχαν στο κρίσιμο συμβούλιο το καλοκαίρι του 2015 όταν ο πρωθυπουργός τους είχε διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να πάει σε κάλπες, εφόσον βάλουν «πλάτη» για το μνημόνιο, και τελικώς προκήρυξε πρόωρες κάλπες για τον επόμενο μήνα.

Ο κ. Τσίπρας δεν κράτησε τον λόγο του για τις εκλογές, τίποτα δεν θα τον εμπόδιζε να αλλάξει γνώμη τον χειμώνα του 2019 και να μη δεχθεί την επανεκλογή του κ. Παυλόπουλου, εφόσον αυτό θα εξυπηρετούσε τα σχέδιά του.

Πολύ απλά κανείς σώφρων πολιτικός δεν εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό ούτε για χειραψία, πώς θα δεσμευόταν από τώρα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Γιατί κατά βάθος ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να επαναληφθεί το 2014, είναι ειδικός στο «μπάχαλο» και όχι στην κανονικότητα.

Θέλει δηλαδή με όχημα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και δέλεαρ την απλή αναλογική να επιστρέψει στην εξουσία, προδιαγράφοντας από τώρα την επικράτηση της Ν.Δ. στις προσεχείς εθνικές εκλογές.

Το σενάριο όμως αυτή τη φορά έχει «δράκο» και η ιστορία δεν μπορεί να επαναληφθεί παρά μόνο ως φάρσα. Το 2014 ο κ. Τσίπρας καλούσε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να μην ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα προκειμένου να γίνουν οι εκλογές για να «σκίσει» τα μνημόνια και να καταργήσει τη λιτότητα με ένα νόμο και ένα άρθρο. Το 2014 ο κ. Τσίπρας κατηγορούσε τους αντιπάλους του ως «Μερκελιστές» που ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία αλλά επί των ημερών του ενεχυριάσθηκε η κρατική περιουσία για 99 έτη όπως ζήτησε η φίλη πλέον κυρία Μέρκελ.

Το 2015 οι πολίτες ψήφιζαν με γνώμονα ότι δεν πρόκειται να πάθουν τίποτα χειρότερο αλλά τώρα έχει δημιουργηθεί ένα ισχυρό «αντισύριζα» ρεύμα που τροφοδοτείται όχι μόνο από την επιδείνωση της οικονομίας αλλά και από τις αποφάσεις της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα και ιδίως στο Σκοπιανό.

Εν ολίγοις οι φορολογούμενοι πλήρωσαν ακριβά την πολιτική αλλαγή του 2015 και δεν πρόκειται να επαναλάβουν το πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή το θέλει ο κ. Τσίπρας. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα μετά τις επερχόμενες εκλογές και είμαστε βέβαιοι ότι ο κ. Μητσοτάκης στον σχεδιασμό του έχει αφοπλίσει όλα τα σενάρια αποσταθεροποίησης, στα οποία ευελπιστεί ο κύκλος του Μαξίμου. Αλλωστε, όπως έχει φανεί στην πολιτική, ουδέν μονιμότερον της παρενθέσεως. Αριστερής ή δεξιάς…

Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Γιατί ο Τσίπρας ανησυχεί με το ΚΙΝΑΛ

Kon

Η ευκαιρία της ΔΕΗ

Kon

Ανεμβολίαστε φίλε!

Kon

Το πέταγμα της πεταλούδας στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Kon

Οι επιτυχίες της «Μικρής Ελλάδας»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι συμμαχίες με τη Δύση και η στείρα άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο Καραμανλής και η απόγνωση του Τσίπρα

Kon

Οι ζυμώσεις στο ΚΙΝ.ΑΛ. αποκτούν ευρύτερο ενδιαφέρον

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

«Δεν χάνει ούτε μία στο εκατομμύριο»

Kon