Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ομολογία ήττας, σχέδιο μπαχαλοποίησης

Η κυβέρνηση στην γωνία απέναντι σε παλλαϊκή αποδοκιμασία, με χημικά και προπαγάνδα

Οταν ένα πολιτικό κόμμα λέει άλλα το πρωί, άλλα το μεσημέρι και άλλα το βράδυ κάποια στιγμή βρίσκεται εκτεθειμένο ανεπανόρθωτα. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πείσει τους πολίτες πως έχει γίνει πλέον θεσμικός παίκτης στο πολιτικό σκηνικό.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να υποδυθεί τον ηγέτη της κεντροαριστεράς συνεχίζοντας την πασοκοποίηση του κόμματός του. Αλλά, όπως αποδεικνύεται, το Μαξίμου είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγει από τη φιλοσοφία της μπαχαλοποίησης και των ψεμάτων, που βρίσκονται βαθιά μέσα στο DNA των στελεχών του. Για μια ακόμη φορά όλα αποδεικνύουν πως δεν μπορεί να ξεφύγει από τον προ… 2015 εαυτό του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε την αποσύνδεση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας με την πρόωρη προσφυγή σε εθνικές κάλπες. Θεωρώντας πως η πρότασή του θα ψηφιστεί με λιγότερες από 180 ψήφους τόσο σε αυτή όσο και στην επόμενη Βουλή είχε ως τελικό στόχο να μην αναθεωρηθεί το άρθρο του Συντάγματος. Ετσι θα έβγαινε διπλά κερδισμένος. Θα κατήγγελλε τα υπόλοιπα κόμματα πως δεν στηρίζουν την αναθεώρηση, αλλά παράλληλα θα μπορούσε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο του 2020 οι οποίες θα διεξάγονταν με απλή αναλογική. Η μπαχαλοποίηση στο πολιτικό σκηνικό θα ήταν βέβαιη και οι συνέπειες στην οικονομία τραγικές.

ΜΟΛΙΣ, όμως, η Ν.Δ. δήλωσε πως θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του σχετικού άρθρου, τότε κρύος ιδρώτας έλουσε το κυβερνητικό επιτελείο. Ξαφνικά όλο το σχέδιο μπαχαλοποίησης θα πήγαινε στράφι. Χωρίς καμία ντροπή προσπάθησαν να κάνουν ρελάνς διαρρέοντας πως είτε θα αποσύρουν το άρθρο είτε θα το ψηφίσουν τόσοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όσοι χρειάζονται για να μην περάσει τις 180 ψήφους.

ΤΟΤΕ ήταν η στιγμή που αποκαλύφθηκαν δύο αλήθειες. Κατ’ αρχάς το «παιχνίδι» που προσπάθησε να στήσει το Μαξίμου. Αλλά και κάτι σημαντικότερο: πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει ούτε ελπίδα να κερδίσει τις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Τέτοια ομολογία ήττας δεν έχει υπάρξει ξανά στα χρόνια της μεταπολίτευσης.

ΩΣΤΟΣΟ ο Αλέξης Τσίπρας μέσω του «κόλπου» που σχεδίαζε να στήσει γύρω από την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας ομολόγησε και κάτι άλλο. Τα κυβερνητικά στελέχη μόλις αποχωριστούν τις υπουργικές καρέκλες, τα ταξίδια και τη μεγάλη… ζωή θα επιστρέψουν στο πεζοδρόμιο της διαμαρτυρίας.

ΜΠΟΡΕΙ και να φορέσουν και κίτρινα γιλέκα. Θα καταγγέλλουν και πάλι την οικονομική πολιτική. Αν και είναι οι ίδιοι που έχουν θέσει τους δημοσιονομικούς στόχους έως το 2060. Θα καταγγέλλουν και πάλι τις αποκρατικοποιήσεις. Αν και είναι οι ίδιοι που υπέγραψαν και ψήφισαν τη δημιουργία του Υπερταμείου, το οποίο θα διαχειρίζεται όλη τη δημόσια περιουσία έως το 2115! Θα ξαναβγούν στον δρόμο για να «υπερασπιστούν» τους εργαζόμενους. Αν και στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ μια στις δύο νέες προσλήψεις αφορούν σχέσεις ελαστικής απασχόλησης με μισθούς των 300 ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση θα επιχειρεί να μπλοκάρει κάθε προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα. Θα μπαχαλοποιεί καθημερινά με κάθε τρόπο και με κάθε αφορμή τη χώρα. Κάποιοι θα μπορούσαν να πουν ότι όλα αυτά είναι αναμενόμενα. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να αρνηθεί πως όλα αυτά είναι επικίνδυνα για το μέλλον της χώρας.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Η μελλοντολογική συζήτηση για τον Δακτύλιο

Kon

Η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ φοβίζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Ας ξεκινήσουμε από τα φρεάτια

Kon

Ενα απέραντο… αυθαίρετο!

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Από τη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Kon

Το brain gain και το νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δεν αρκεί μόνο ο Δακτύλιος

Kon

Τα γκάλοπ και η απόγνωση

Kon

Δεν χρειάζονται παρακάλια, αξιολόγηση χρειάζεται

Kon