Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Συνταγματική Αναθεώρηση αλά ΣΥΡΙΖΑ

Αιτήματα άρσης ασυλίας κατά Καμμένου, Πολάκη και βουλευτών της Χρυσής Αυγής

Newsroom eleftherostypos.gr

Τις τελευταίες ώρες βλέπουμε στην Βουλή μία διαδικασία που όμοιά της δεν έχουμε ξαναζήσει. Αλλά κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ και κάθε αξίωμα έχει καταρρεύσει…

Γράφει ο Γιῶργος Μιχαηλίδης*

Όλα ξεκίνησαν από την «κίνηση ματ» της ΝΔ η οποία είχε αποκαλυφθεί από το ρεπορτάζ το προηγούμενο διάστημα. Η ΝΔ θα συμφωνούσε στην πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 32 του Συντάγματος που προβλέπει την εκλογή του ΠτΔ, ωστόσο στην επόμενη Βουλή θα μπορούσε να αλλάξει το περιεχόμενό του κατά βούλησιν, όπως της επιτρέπει η ίδια η διαδικασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Με αυτόν τον τρόπο η Πειραιώς θα είχε την δυνατότητα να σταματήσει την επανάληψη του έργου του 2015. Η χώρα δεν θα έπεφτε σε αδράνεια για μήνες όπως προέβλεπε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν θα εμφανιζόταν εμπλοκή σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούσε να ρίξει ξανά την κυβέρνηση αφού η Βουλή θα εξέλεγε πρόεδρο με 151 ψήφους.

Ακολούθησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος να προαναγγέλλει αντάρτικο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην ψήφιση για την αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου προκειμένου να δεσμεύσει την ΝΔ εάν στην επόμενη Βουλή επιχειρήσει να αλλάξει το περιεχόμενό του. «Η ΝΔ κάνει πονηριές, είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Κατρούγκαλος. Λέει ότι θα ψηφίσει την πρόταση μας για το άρθρο 32 αν και διαφωνεί με το περιεχόμενο της που μιλά και για άμεση εκλογή του ΠτΔ από το λαό. Το κάνει αυτό η ΝΔ για προφανείς λόγους. Γιατί θέλει να πάρει τώρα 180 και να μπορέσει να το αλλάξει στην επόμενη Βουλή με 151. Εάν το κάνει τελικά αυτό η ΝΔ, τότε κι εμείς θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε ενέργειες που δεν θα τις λαμβάναμε υπό κανονικές συνθήκες», είπε ο κ. Κατρούγκαλος στους δημοσιογράφους.

Εδώ εμφανίστηκε, όμως, μία ανωμαλία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίζει μία πρόταση που ο ίδιος φέρνει επειδή την υποστήριζε η ΝΔ, ενώ την ίδια ώρα με αυτόν τον τρόπο αποδέχεται πως στην επόμενη Βουλή θα έχει την πλειοψηφία η ΝΔ; Ναι. Νέτα σκέτα. Και ακολούθησε ο αυτοεξευτελισμός του Μαξίμου.

Από την μία το Μέγαρο Μαξίμου εκδίδει ανακοίνωση που διαψεύδει την αποχή βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη ο κ. Κοντονής βάζει το κερασάκι στην τούρτα ξεκαθαρίζοντας αυτό που μαθαίνουν στο πρώτο έτος όσοι διδάσκονται τις αρχές του Συντάγματος: Πως η διαδικασία ορίζει πως η μία Βουλή θα καθορίζει τα άρθρα που θα αναθεωρηθούν και η άλλη Βουλή το περιεχόμενό τους, πρόταση για το οποίο θα έχει καταθέσει η προηγούμενη χωρίς να δεσμεύει την επόμενη…

Μα για ποιο λόγο να ευτελίζεται έτσι μία τόσο σοβαρή διαδικασία; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ως προοδευτική, όπως ευαγγελίζεται ότι είναι, δύναμη δεν βοηθά στην Αναθεώρηση του Συντάγματος που βρίθει συντηρητικών άρθρων και δυσκαμψίας; Γιατί πολύ απλά δεν τον απασχολεί η χώρα αλλά η πολιτική επιβίωση.

*Ο Γιῶργος Μιχαηλίδης είναι ο διευθυντής του EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Βγήκαν τα… μαχαίρια από το ξεκίνημα σε ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο πανικός του κ. Τσίπρα

Kon

Εντελώς «ξεστοκαρισμένος»…

Kon

Γιατί ο Τσίπρας ανησυχεί με το ΚΙΝΑΛ

Kon

ΝΔ: Θα διαψεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι διαπραγματευόταν αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ με τους ίδιους όρους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τσίπρας: Προσυνεδριακές διαδικασίες και καμπάνιες για να «σκεπάσει» το ΚΙΝ.ΑΛ.

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πάιατ: Ενδεχόμενο βάσεων και σε άλλα νησιά από ΗΠΑ – Εκπλήσσομαι από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΥΠΠΟΑ: Fake news του ΣΥΡΙΖΑ τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Ακρόπολη από την καταιγίδα “Μπάλος”

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Διά γυμνού οφθαλμού, χωρίς χρήση VAR

Kon