Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μηδέν εις το πηλίκον

Το ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, η επίσκεψή του στο σαράι του Ερντογάν και η ξενάγησή του στην Αγιά Σοφιά και τη Χάλκη, αποδείχθηκε ότι ήταν τελικώς μόνο για το θεαθήναι, δηλαδή χωρίς να υπάρξει απολύτως κανένα όφελος για τη χώρα στα εθνικά μας θέματα.

Μοναδικός κερδισμένος από την επίσκεψη μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ο Ερντογάν, ο οποίος πέτυχε να ικανοποιήσει το εσωτερικό του ακροατήριο, όπως φαίνεται και από τα θέματα που πρόβαλαν στα πρωτοσέλιδά τους τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, εστιάζοντας στην απαίτηση για έκδοση στην Αγκυρα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που κρίθηκαν αθώοι από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει για «οδικό χάρτη διαφορών» με την Ελλάδα, βάζοντας με τον τρόπο αυτό στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που θέτει η Αγκυρα, όταν η ελληνική θέση είναι πως το μόνο που αναγνωρίζουμε ως διαφορά είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας.

Δεν δίστασε μάλιστα την ημέρα της επίσκεψης να προχωρήσει σε μια κίνηση τύπου φαρ ουέστ, επικηρύσσοντας επισήμως τους οκτώ, που όμως δεν μπορεί να είναι καταζητούμενοι, αφού έχουν απαλλαγεί από την ελληνική Δικαιοσύνη. Ακόμα και το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης συνέδεσε με τη συζήτηση για τη μουφτεία της Ξάνθης.

Εννοείται ότι επιπλέον ο Ερντογάν δεν έκανε πίσω για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο, και βεβαίως δεν έδειξε καμία διάθεση υποχωρητικότητας σε κανένα ζήτημα. Αντιθέτως, βάζοντας στο τραπέζι τα πάντα, είναι σαφές ότι προσπαθεί να επισημοποιήσει όλες τις διεκδικήσεις της Αγκυρας.

Μπορεί η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Τουρκία να μην έλαβε τον χαρακτήρα του φιάσκου για την Ελλάδα, όπως είχε δυστυχώς συμβεί με το ταξίδι του σουλτάνου στην Αθήνα, ωστόσο δεν απέφερε κανένα όφελος για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Οχι άλλη «αλλαγή» από Τσίπρα και Παπανδρέου

Kon

Φώφη Γεννηματά-Αλέξης Τσίπρας: Η απώλειά της αφήνει πιο φτωχή την πολιτική ζωή της χώρας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο Παπανδρέου κάνει άνω-κάτω ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ: Το μπάχαλο στην κεντροαριστερή πολυκατοικία και τα κέρδη για τη ΝΔ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εκλειψη «ηλίου» για τον ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Ελπίδα για σοβαρότερη αντιπολίτευση

Kon

Οταν το 12 υπερτερεί του 88…

Kon

Τσίπρας: Squid Game η οχύρωση της χώρας στον ιό – Η Δεξιά βλέπει τους νέους ως στρατηγικό εχθρό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο πανικός του κ. Τσίπρα

Kon

Εντελώς «ξεστοκαρισμένος»…

Kon