Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το «πλεονέκτημα» πνίγηκε στη διαφθορά

Ο Πετσίτης προκαλεί πανικό στο Μαξίμου: Η κλήτευση Ζαΐρη δεν πείθει ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ κόλαφος για το σύστημα εξουσίας ΣΥΡΙΖΑ είναι η Διεθνής Εκθεση Διαφάνειας για το 2018. Η Ελλάδα στα χέρια των Τσίπρα-Πολάκη-Ρασπούτιν-Πετσίτη κ.λπ. κατάντησε η δεύτερη πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη, υποχωρώντας 8 θέσεις στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς παγκοσμίως μέσα σε μόλις έναν χρόνο.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Και βρίσκεται τώρα μαζί με χώρες όπως η Σενεγάλη και το Μαυροβούνιο. Από τις ευρωπαϊκές χώρες, πιο διεφθαρμένη θεωρείται μόνο η Βουλγαρία…

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ της έκθεσης μόνο θλίψη και οργή προκαλούν, καθώς αποτυπώνουν τα αποτελέσματα μιας υποκριτικής κυβέρνησης, η οποία ήρθε κραδαίνοντας τη ρομφαία της κάθαρσης και αποχωρεί μες στη σήψη και τη διαφθορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραπλάνησε συνειδητά την κοινωνία ότι «δεν είναι σαν τους άλλους» κι έκανε το τελικό ντου στην εξουσία με τη λίστα Λαγκάρντ και τη Siemens. Και λίγο αργότερα με το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», τη Novartis. Ολα όμως «έσκασαν» σαν φούσκες σε παιδικό πάρτι. Οι «μαγικές» λέξεις «Λαγκάρντ» και «Siemens», που ήταν οι μόνιμες και μονολεκτικές «απαντήσεις» του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε επιχείρημα, αποτυπώνονται στο διαχρονικό «ώδινεν όρος κι έτεκεν μυν». Τζίφος με απλά λόγια. Ενώ η Novartis, η οποία μνημονεύεται ρητά στην Εκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, διεκδικεί μεγαλύτερο… τρόπαιο: αυτό «της μεγαλύτερης σκευωρίας από συστάσεως του ελληνικού κράτους».

ΑΠΟ ΤΟΥΣ συντάκτες της ντροπιαστικής για την Ελλάδα Εκθεσης δεν παραλείπεται να σημειωθεί ο διορισμός της Β. Θάνου ως επικεφαλής της κρίσιμης Επιτροπής Ανταγωνισμού. Οπως τονίζεται, ο διορισμός μιας «κοντινής συμβούλου του πρωθυπουργού» εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη σύγκρουση συμφερόντων στην Ελλάδα και τελικά θέτει σε δοκιμασία την ανεξαρτησία του θεσμού. Το «τερατούργημα» που δημιούργησαν από κοινού οι ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝ.ΕΛ. και της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ αποτυπώνεται σαν μελανό στίγμα στο πρόσωπο της θεσμικής καθαρότητας της χώρας. Κάπως έτσι έφτασαν την Ελλάδα να βρίσκεται ΚΑΤΩ από την Κούβα, τη Μαλαισία, την Ουγγαρία του Ορμπαν, τη Ρουμανία, το… Σάο Τομέ και Πρίνσιπε και το… Βανουάτου!

ΔΥΣΤΥΧΩΣ όμως δεν είναι μόνο αυτά. Δεν είναι μόνο τα κούφια λόγια και οι παραλυτικές πράξεις αυτής της τετραετίας. Είναι και τα πεπραγμένα της. Είναι τα νέα και μεγάλα σκάνδαλα που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της θητείας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Είναι η ΔΕΠΑ με τα 120 εκατ. του Λαυρεντιάδη. Είναι η απόπειρα παραχώρησης της εκμετάλλευσης του «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» έναντι ευτελέστατου τιμήματος, που προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Είναι η σκανδαλώδης σύμβαση για το Θριάσιο. Είναι τα τεράστια κονδύλια για το προσφυγικό, που τα ερευνά και η OLAF. Είναι η σκανδαλώδης απόπειρα πώλησης βλημάτων στη Σ. Αραβία. Είναι τα όσα αλληλοκαταγγέλλονται οι Π. Καμμένος και Ν. Κοτζιάς και το πού πήγαν τα 50 εκατ. του Σόρος. Είναι οι «Πετσίτηδες» που από σερβιτόροι έγιναν μεγαλοπαράγοντες, κάνοντας το delivery boy πρωτοκλασάτων υπουργών, αλλά και του ίδιου του Μ. Μαξίμου. Είναι με λίγα λόγια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που «δεν ήταν σαν τους άλλους»…, πρόλαβε κι έκανε μέσα σε μόλις 4 χρόνια περισσότερα απ’ όσα έκαναν οι «άλλοι» σε «40 χρόνια».

ΣΤΗ μεγάλη εικόνα της διαφθοράς επί ΣΥΡΙΖΑ δεν συμπεριλαμβάνεται και το «όργιο μικροδιαφθοράς» που έκαναν οι «ημέτεροι». Με διορισμούς, αναθέσεις, καταστρατήγηση της θεσμικής τάξης και ευνοιοκρατία παντού. Εκεί δηλαδή που «ξεσάλωσε» το χρονίως καταπιεσμένο «σύνδρομο του Ιζνογκούντ»: Ηρθαν οι «σύντροφοι» να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη, ανεξαρτήτως προσόντων, επαγγελματικής διαδρομής και αξιοκρατίας.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ μοιάζει τραγικό για τη χώρα. Οχι μόνο για τα λεφτά που έχουν «φαγωθεί» και η Δικαιοσύνη αφήνει στα «συρτάρια» τις υποθέσεις, που έχουν καταγγελθεί τεκμηριωμένα. Αλλά και γιατί επιβεβαιώνεται κάτι ακόμα πιο τραγικό. Οτι επί ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε η Δημοκρατία κι έχασαν θέσεις οι θεσμοί. Γιατί είναι παγκοσμίως γνωστό ότι η διαφθορά ανθεί εκεί όπου εξασθενούν οι δημοκρατικές δομές.

Η… «Αγία Τασία»

Η 29η Ιανουαρίου ορίζεται πλέον ως η γιορτή της «Αγίας Τασίας της προστάτιδος των δημοσίων υπαλλήλων». Χωρίς αιδώ και με πλεονάζουσα αλαζονεία η κ. Τ. Χριστοδουλοπούλου είπε χθες στη Βουλή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο προστάτης των δημοσίων υπαλλήλων! Τέτοια ωμή και κυνική ψηφοθηρία έχουν διστάσει να την κάνουν ακόμα και οι πιο παραδοσιακοί εκπρόσωποι του πελατειακού κράτους. Την έκανε όμως και μάλιστα με μεγάλη άνεση η «αριστερή Τασία». Η βουλευτής η οποία προ ολίγων ημερών κατά τη συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών εμφάνισε το κόμμα της ως τον «συνεχιστή του ΕΑΜ». Η κυρία που ουκ ολίγες φορές, ως αντιπρόεδρος της Βουλής, δεν έχει καταφέρει να τιθασεύσει το κομματικό και ταξικό μένος της, ειρωνευόμενη συναδέλφους της ή καταστρατηγώντας τον Κανονισμό της Βουλής, «επαναστατικώ δικαίω». Χθες η πρώην «Τασία… Λούξεμπουργκ», που έγινε η «Αγία Τασία των δημοσίων υπαλλήλων» διάβηκε τον Ρουβίκωνα της λογικής και του θράσους. Προσβάλλοντας και ευτελίζοντας τους δημοσίους υπαλλήλους σε στρατιωτάκια του ΣΥΡΙΖΑ, είπε απευθυνόμενη στην αντιπολίτευση ότι «οι δημόσιοι υπάλληλοι και όσοι φιλοδοξούν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι θα σας στείλουν και πάλι στην αντιπολίτευση με την ψήφο τους». Μεγάλη η χάρη της!

Στο «κόλπο» και ο Σταύρος

Η αλληλουχία των γεγονότων δείχνει ότι ο Ζάεφ ήξερε εδώ και καιρό με ποια πλειοψηφία και με ποιους θα κυρωνόταν η συμφωνία των Πρεσπών. Οπερ κι εγένετο. Εύλογη λοιπόν η σκέψη – έτσι όπως έγιναν τα γεγονότα: Ο Στ. Θεοδωράκης «δάνεισε» συνειδητά τον Σπ. Δανέλλη στον Α. Τσίπρα, ώστε να πάρει 151 ψήφους εμπιστοσύνης. Και μετά προσέτρεξε ο ίδιος μαζί με τον Γ. Μαυρωτά και τον Σπ. Λυκούδη να προσθέσουν τις τρεις ψήφους τους, στις 150 που υπήρχαν, ώστε να προκύψουν οι 153 που κύρωσαν τις Πρέσπες…

Τι τρέχει με την Κουντουρά;

…Αλλά εξηγείται σιγά σιγά και η στάση της Ε. Κουντουρά, η οποία, όπως φαίνεται, δεν υπέκυψε μόνο στη γοητεία της υπουργικής καρέκλας, αλλά στα μεγάλα χρέη της. Τα μεγάλα και «κόκκινα» δάνειά της ανάγκασαν την τράπεζα να κάνει αγωγή εναντίον της υπουργού, κατηγορώντας την για «εικονική μεταβίβαση προσωπικών στοιχείων της», προκειμένου να γλιτώσει χρέος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για μη εξυπηρετούμενο δάνειο του 2004. Η θέση της κ. Κουντουρά αναμένεται να γίνει ακόμα πιο δύσκολη, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι έχει σοβαρό πρόβλημα και το «πόθεν έσχες» που έχει καταθέσει.

«Μαραμένα άνθη»

«Με άρωμα Κεντροαριστεράς» ήταν σύμφωνα με τα φιλοκυβερνητικά μέσα η εκδήλωση του Δ. Παπαδημούλη, στην οποία μίλησε ο Α. Τσίπρας για την αναγκαιότητα ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς. Ψάχνοντας το «άρωμα της Κεντροαριστεράς», βρίσκει κανείς τα «μαραμένα άνθη» του Γ. Ραγκούση, του Ν. Μπίστη, του Θ. Θεοχαρόπουλου και του Στ. Τζουμάκα. Κανένας σοβαρός αρωματοποιός δεν θα τα έπαιρνε για να φτιάξει «άρωμα»….

Απορίες

1. Από πού κρατάει τον Τσίπρα ο Μαδούρο; Από την ιδεοληψία του ή από πιο «πρακτικά ζητήματα»;

2. Πώς τα κατάφερε η Καφαντάρη να μασουλάει βασιλόπιτα την ώρα που όλοι γύρω της την αποδοκίμαζαν για τις Πρέσπες;

Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Εντελώς «ξεστοκαρισμένος»…

Kon

Διά γυμνού οφθαλμού, χωρίς χρήση VAR

Kon

Το «παράδοξο» του ΓΑΠ, οι «αλλαγές» και ο φόβος της διάσπασης

Kon

Το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» και η εκλογή αρχηγού στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αυτοκαταστροφή ο «Μπάλλος του ΣΥΡΙΖΑ»…

Kon

Η αξιολόγηση μπορεί να τελειώσει και τον συνδικαλιστικό αναχρονισμό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εξεταστική για τη VOX POP και «ΣΙΑ»…

Kon

Η «γαλοπούλα» που βάζει και αυτογκόλ

Kon

Ούτε αυτό;

Kon