Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η παγίδα με τον κατώτατο μισθό

Κεκλεισμένων των θυρών το υπουργικό συμβούλιο για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη

Ας είμαστε ειλικρινείς, η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ από τα 586 είναι κατ αρχήν ένα θετικό μέτρο. Τα φαινόμενα, όμως, απατούν και πάμε να δούμε γιατί.

Γράφει ο Γιῶργος Μιχαηλίδης*

Έένας εργαζόμενος που λάμβανε μέχρι στιγμής τον βασικό μισθό, θα έχει πλέον ετήσιες αποδοχές 9.100 ευρώ, από 8.204. Από 01/01/2020, όμως, είναι προγραμματισμένο να ισχύσει ένα αδιαπραγμάτευτο προαπαιτούμενο και αυτό δεν είναι άλλο από την μείωση του αφορολόγητου από τα 8.636 ευρώ, στα 5.685 ευρώ. Ακολούθως θα έχουμε μείωση στην έκπτωση φόρου από τα 1.900 ευρώ στα 1.250 ευρώ.

Έτσι, όσο περίεργο κι αν ακούγεται υπάρχουν συμπολίτες μας που οι οποίοι θα έχουν μηδενικό όφελος από την αύξηση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο.

Ένας μισθωτός που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα με ετήσιο εισόδημα πλέον 9.100 ευρώ θα πρέπει να πληρώσει φόρο 730 ευρώ την ώρα που μέχρι στιγμής δεν πλήρωνε τίποτα! Κατά συνέπεια το καθαρό όφελος τον χρόνο θα είναι 166 ευρώ, τον μήνα μόλις 13,8 ευρώ, ενώ την ημέρα μόλις 55 λεπτά!

Αυτός είναι μεταξύ άλλων και ο λόγος που οι κοινωνικοί φορείς καλωσόρισαν την αύξησή του κατώτατου μισθού, ωστόσο έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη λήψης νέων συνοδευτικών μέτρων, όπως η μείωση των εργοδοτικών εισφορών και η μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Γιατί λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να προβεί σε μία τέτοια κίνηση; Οι εξηγήσεις είναι αρκετές και οι περισσότερες από αυτές εκλογικές, αφού ο πρωθυπουργός, μετά την «λύση» του Σκοπιανού θέλει να στρέψει την δημόσια προσοχή ξανά στην Οικονομία την οποία και ο ίδιος θεωρεί «ατού» του.

Είτε θέλει να δημιουργήσει ένα ψευδεπίγραφο κλίμα αισιοδοξίας για άμεση χρήση (εκλογές τον Μάιο), είτε να βασιστεί σε ένα αφήγημα που θα έχει κι άλλες κινήσεις το επόμενο διάστημα προκειμένου να εξαντλήσει την τετραετία.

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός αρκείται, μάλλον, σε κινήσεις εντυπωσιασμού γιατί όπως δείχνουν οι αριθμοί το όφελος είναι μηδενικό για τους πολίτες οι οποίοι στενάζουν υπό το βάρος της αδήλωτης εργασίας ή της δηλωμένης υποαπασχόλησης αλλά πλήρους εργασίας.

*Ο Γιῶργος Μιχαηλίδης είναι ο διευθυντής του EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Ο χάρτης με τους νέους μισθούς από 1ης-1-2022 [αναλυτικοί πίνακες με τα νέα ποσά στον ιδιωτικό τομεά]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κατώτατος μισθός: «Παράθυρο» για νέα αύξηση – Τι είπε ο Χατζηδάκης [πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η μεγάλη πρόκληση πίσω από την αύξηση του κατώτατου μισθού

Kon

Κατώτατος μισθός: Γιατί δεν αυξήθηκε στα 751 ευρώ – Τι γίνεται στο εξωτερικό – Δέκα απαντήσεις στα «καυτά» ερωτήματα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κατώτατος μισθός: Πώς διαμορφώνεται μετά την αύξηση 2% – Οι νέες αμοιβές με τις τριετίες [παραδείγματα]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αυξάνεται και επίσημα κατά 2% ο κατώτατος μισθός – Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη στο Υπουργικό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κατώτατος μισθός: Ημέρα αποφάσεων – Η κρίσιμη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Χατζηδάκης: Τι θα γίνει με τον κατώτατο μισθό – Αύριο οι αποφάσεις

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κατώτατος μισθός: Αύξηση ζητά η ΓΣΕΕ, «πάγωμα» θέλει το ΚΕΠΕ – Πότε θα ληφθούν αποφάσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom