Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το «γραμμάτιο» Τσίπρα και η λαϊκή βούληση

Δύο αυταπάτες και μία τραγωδία

Προκαλεί ερωτήματα το δημοσίευμα του περιοδικού Politico, σύμφωνα με το οποίο η συμφωνία των Πρεσπών και η λύση του Σκοπιανού είναι το «γραμμάτιο» που πληρώνει ο Αλ. Τσίπρας στους Ευρωπαίους για τη διάσωση της Ελλάδας από τη χρεοκοπία το 2015. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν αυτό ισχύει ή όχι.

Το βέβαιο είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν έλαβε υπόψη του τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών που απέρριψαν την παραχώρηση του ονόματος και μαζί «μακεδονικής» γλώσσας και ταυτότητας στους Σκοπιανούς.

Οι ανησυχίες γίνονται ακόμα εντονότερες, όταν από τα πρώτα κιόλας 24ωρα μετά την κύρωση της συμφωνίας ο Ζάεφ ξέχασε το «Βόρεια Μακεδονία» και εξακολουθεί να μιλά στα δημόσια έγγραφα της χώρας του για «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Oμως, όπως και στην περίπτωση της οικονομίας το 2015, έτσι και τώρα στις συζητήσεις που έκανε για το Σκοπιανό, ο κ. Τσίπρας ακολούθησε την ίδια τακτική. Αγνόησε τα υπόλοιπα κόμματα, πίστεψε ότι μόνος του θα πετύχαινε καλύτερα αποτελέσματα και τελικώς έλαβε τις χειρότερες λύσεις.

Και στις δύο περιπτώσεις αγνόησε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Το 2015 δεν έλαβε υπόψη του το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα που προκήρυξε και το οποίο οδήγησε στη διάλυση των τραπεζών και τη νέκρωση της αγοράς, ενώ και τώρα στο Σκοπιανό δεν ενδιαφέρθηκε καν να ακούσει τι λένε οι πολίτες.

Εξίσου βέβαιο είναι ότι το καλοκαίρι του 2015 ο κ. Τσίπρας εκλιπαρούσε για να καθίσουν οι δανειστές στο τραπέζι το διαπραγματεύσεων. Το αποκάλυψε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρ. Ολάντ, που έγραψε στο βιβλίο του ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός του είχε ζητήσει να μεσολαβήσει στην Α. Μέρκελ για να μιλήσει μαζί του.

Επομένως, ένα πολιτικό γραμμάτιο έχει ο κ. Τσίπρας απέναντι στους Ευρωπαίους. Ελπίζουμε μόνο να μη συνδέεται με τη συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία οι πιέσεις Βερολίνου και Βρυξελλών ήταν έντονες.

Το σίγουρο είναι ότι ο Αλ. Τσίπρας, ερήμην των κομμάτων και της λαϊκής βούλησης, έφερε μια συμφωνία, η οποία αποδοκιμάζεται από τους πολίτες και πανηγυρίζεται από τους ξένους παράγοντες.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Διά γυμνού οφθαλμού, χωρίς χρήση VAR

Kon

Οικονόμου για Τσίπρα: «Μιλούσε για πολλή ώρα αλλά δεν κατάφερε να βρει κάτι να πει»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Άρχισε τα ίδια ο Τσίπρας: «Θα δούμε» είπε, αν πουν όχι οι Γάλλοι στην επαναδιαπραγμάτευση – Τι είπε για πανδημία, δημοσκοπήσεις και ακρίβεια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το «παράδοξο» του ΓΑΠ, οι «αλλαγές» και ο φόβος της διάσπασης

Kon

Ευδαίμων αμνησία (ΙΙ)…

Kon

Τσίπρας για Μπακογιάννη: Είναι μαχήτρια, θα βγει νικήτρια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τσίπρας: Απέτυχε η κυβέρνηση στην προστασία των πολιτών από τον κορονοϊό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Βουλή – LIVE: Μετωπική Μητσοτάκη Τσίπρα για την πανδημία και τις δημοσκοπήσεις

Λάμπρος Κατσαρός

Συνέχεια στη… λάθος πλευρά ο Τσίπρας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom