Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μικρά κόμματα, μεγάλες μεταγραφές

Δημοσκόπηση MRB: Μπροστά με 14,5 μονάδες διαφορά η ΝΔ - Θετική η αξιολόγηση της κυβέρνησης

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τα μικρά κόμματα που δείχνουν να εξαϋλώνονται στο δρόμο προς τις κάλπες. Ετσι είναι, αφού όταν παλεύουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια. Οσο πιο πολύ πολώνεται το κλίμα τόσο ενισχύονται τα μεγάλα κόμματα και συνθλίβονται τα μικρότερα.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο και για τους βουλευτές τους. Αν μάλιστα παραφράσουμε μια ρήση, που συνήθως τη λέμε για τη δημοσιογραφία, τα μικρά κόμματα σε οδηγούν παντού αρκεί να τα εγκαταλείψεις εγκαίρως. Το αποδεικνύει η σχετικά πρόσφατη, μετά το 1981, κοινοβουλευτική ιστορία. Πολλά νέα κόμματα δημιουργήθηκαν, αρκετά κατάφεραν να μπουν στη Βουλή, λιγότερα κατάφεραν να το πετύχουν δύο φορές, μερικά διαλύθηκαν στα εξ ων συνετέθησαν, αλλά όλα αποτέλεσαν σκαλί μεταπήδησης στελεχών τους στα κόμματα εξουσίας.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι οι περισσότερες συνθέσεις της Βουλής τις τελευταίες δεκαετίες ήταν τετρακομματικές ή πεντακομματικές. Μόνο μία φορά σχηματίστηκε τρικομματική Βουλή, το 1981, όταν εισιτήριο πήραν μόνο το ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ. και το ΚΚΕ. Αντίθετα, είχαμε πληθώρα κομμάτων και εκπροσώπων την εποχή που ίσχυε η απλή αναλογική χωρίς το πλαφόν του 3%, όπως η επτακομματική Βουλή του ’90 (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός, συνδυασμοί ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμού για τις μονοεδρικές, Οικολόγοι Εναλλακτικοί, Εμπιστοσύνη, ΔΗΑΝΑ). Μετά, και αφού άλλαξε το εκλογικό σύστημα, μέχρι το 2009 είχαμε εναλλαγή 4 ή 5 κομμάτων, με τις θέσεις των «μικρών» να αλλάζουν κάθε φορά. Ενδεικτικά αναφέρουμε το ΔΗΚΚΙ, την Πολιτική Ανοιξη, τον ΛΑ.Ο.Σ., αλλά και τον Συνασπισμό, ο οποίος έπαιζε πέριξ του 3%. Μάλιστα, το 1993 ο ΣΥΝ δεν κατάφερε καν να μπει στη Βουλή (2,94%).

Από τον Μάιο του 2012 έως και τις τελευταίες εκλογές του ’15, είχαμε 7κομματικές Βουλές, με την τελευταία να είναι 8κομματική. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, στο επόμενο Κοινοβούλιο θα χωρούν (μάλλον) μόνο 5 κόμματα. Ας επιστρέψουμε όμως από εκεί που ξεκινήσαμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα στελέχη των κομμάτων που θα μείνουν εκτός δεν θα βρίσκονται εντός την επόμενη ημέρα. Κάποια έχουν ήδη κάνει επίσημη μεταγραφή, ενώ άλλα συμπλέουν ανεπισήμως σε όμορα κόμματα και έχουν ήδη εξασφαλίσει μια θέση στις επόμενες λίστες. Διότι το κόμμα πολλοί εμίσησαν, τη βουλευτική έδρα κανείς…

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Εκλειψη «ηλίου» για τον ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Στα μανταλάκια κρεμάνε ρούχα, όχι υπολήψεις

Kon

Το ταξίδι της επιστροφής στην κανονικότητα είναι μακρύ και δύσκολο

Kon

Σεμπάστιαν Κουρτς: Αντιπολίτευση μέσω Βιέννης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πλημμυρικά αντιπολιτευτικά φαινόμενα

Kon

Η πανδημία των ανεμβολίαστων είναι η απάντηση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο πιο καλός ο μαθητής είναι ο πιο ασφαλής

Kon

Ζώντας στην ενδιάμεση εποχή της ενεργειακής μετάβασης

Kon

Αξιοκρατία χωρίς αξιολόγηση είναι εκπαίδευση χωρίς παιδεία

Kon