Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει «πραξικόπημα» στην Βουλή!

Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει πραξικόπημα στην Βουλή!

Αυτό που επιχειρείται να συμβεί στην Βουλή προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρει να περάσει την Συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει προηγούμενο.

Γράφει ο Γιῶργος Μιχαηλίδης*

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει δώσει εντολή στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, να διακορεύσει κάθε σελίδα του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής προκειμένου να προκύψει πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Πηγαίνουμε στον κανονισμό της Βουλής των Ελλήνων στο άρθρο 31 παράγραφο 5 και διαβάζουμε:

«Για να εξασφαλίζεται η συμμετoχή όλων των Boυλευτών και να διατηρείται η κατ’ αναλoγία εκπρoσώπηση όλων των Koινoβoυλευτικών Oμάδων στις επιτρoπές μπoρεί να αυξoμειώνεται o αριθμός των μελών κάθε επιτρoπής με απόφαση τoυ Πρoέδρoυ της Boυλής, χωρίς να θίγεται, σε κάθε επιτροπή, η απόλυτη πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή».

Τι σημαίνει αυτό; Πως ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος φυσικά δεν διαθέτει την πλειοψηφία στην Βουλή, αφού έχει 145 έδρες, δεν μπορεί να έχει και πλειοψηφία στις επιτροπές από την στιγμή που εγκατέλειψαν την συγκυβέρνηση οι ΑΝΕΛ.

Η επιτροπή απαρτίζεται από 55 μέλη. Από αυτούς οι 27 είναι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι υπόλοιποι προέρχονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Αν κάνει κάποιος την πρόσθεση είναι είναι ξεκάθαρο ότι λείπει στον ΣΥΡΙΖΑ μια ψήφος, καθώς πλέον δεν έχει τη στήριξη των ΑΝΕΛ.

Στην επιτροπή το Ποτάμι εκπροσωπείται από τον Σπύρο Δανέλλη αλλά από την στιγμή που έχει διαγραφεί το κόμμα έχει δικαίωμα να τον αντικαταστήσει. Αν καταψηφίσει η συμφωνία δεν περνά αλλά ούτε και αν δηλώσει ο εκπρόσωπός του στην Επιτροπή «παρών».

Αυτό που σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης να επικαλεστεί την δεδηλωμένη της κυβέρνησης και να ζητήσει να εκφραστεί η κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή, βάζοντας περισσότερους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή και με αυτόν τον τρόπο να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Μιλάμε δηλαδή για καταφανή καταπάτηση κάθε έννοιας πολιτικής ηθικής αλλά και κουρελοποίησης των κανονισμών. Ο Αλέξης Τσίπρας, δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο, αφού προκειμένου ο ίδιος να επιβιώσει και να περάσει μία συμφωνία την οποία ο ίδιος πήρε πάνω του εξ αρχής, ενάντια στο λαϊκό αίσθημα, είναι διατεθειμένος να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που προσκρούει στην δημοκρατικήυ παράδοση της Ελλάδος.

*Ο Γιῶργος Μιχαηλίδης είναι ο διευθυντής του EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Μπρα ντε φερ για τη… στρόφιγγα της χρηματοδότησης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αν ακούγαμε τον Τσιόδρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Διπλωματική θωράκιση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ρωγμές στη Βουλή- Tασούλας: Καμία ανησυχία για την στατικότητα του κτιρίου

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Συναγερμός για το κτίριο της Βουλής: Ρήγματα και κενά που απειλούν με καταρρεύσεις

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Οχι αντιπολίτευση με τον κορονοϊό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γερμανία: Πιο πολλές γυναίκες και μέλη κάτω των 40 ετών στη νέα βουλή

Μαρίνα Μπενέκου

Τσίπρας: Απέτυχε η κυβέρνηση στην προστασία των πολιτών από τον κορονοϊό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η κακοκαιρία «Μπάλλος» χτύπησε και τη Βουλή: Εισροή νερού και πτώση μαρμάρων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom