Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Κυβέρνηση αδέσποτης ψήφου

Κυβέρνηση αδέσποτης ψήφου

Η κυβέρνηση διάγει το τέλος του βίου της, όσο κι αν το Μέγαρο Μαξίμου θα ήθελε να φτάσει μέχρι το τέλος της συνταγματικής της θητείας. Το θέμα, συζήτησης είναι, όμως, τι είδους κυβέρνηση είναι αυτή.

Γράφει ο Γιῶργος Μιχαηλίδης*

Το ρεπορτάζ αλλά και η ανάγνωση και συγκόλληση δηλώσεων και τοποθετήσεων δημιουργεί ένα ιδιόμορφο παζλ με μία κεντρική εικόνα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τελειώνει και περνάμε σε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η οποία φωνασκεί πως έχει πλειοψηφία στην Βουλή. Το τι είδους πλειοψηφία είναι προς διερεύνηση.

Το Σκοπιανό, ο Καμμένος αλλά και η δημοσκοπική πίεση που ασκείται στο Μέγαρο Μαξίμου είναι οι βασικοί παράγοντες που διαμορφώνουν τις πολιτικές ισορροπίες. Η γραμμή που διαμορφώθηκε μετά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ συνοψίζεται στο «η κυβέρνηση σε όλες τις κρίσιμες ψηφοφορίες έχει τους 151 βουλευτές». Δεν χρειάζεται, ωστόσο να είναι οι ίδιοι.

Για παράδειγμα υπάρχουν βουλευτές, εκτός ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι θα ψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, εάν αυτή ζητηθεί. Την ίδια ώρα, βουλευτές, όπως ο Ζουράρις, θα καταψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά όχι την κυβέρνηση, αφού όπως και ο ίδιος έχει πει, δεν πρόκειται να ρίξει μία κυβέρνηση της Αριστεράς.

Ας επιστρέψουμε, όμως, στην σιγουριά για τους 151, αφού αυτή αντικαθιστά τα όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσφατα περί κυβέρνησης ανοχής. Αυτό συνέβη μετά από αρκετά διερευνητικά τηλεφωνήματα και μπροστά στον κίνδυνο ο Πάνος Καμμένος να «τινάξει» την κυβέρνηση στον αέρα ακόμα και την ημέρα άφιξης της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα.

Ο ίδιος πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όσο κι αν προσπάθησε είδε πως δεν υπάρχει διάθεση για διαζύγιο στις τάξεις των ΑΝΕΛ αφού μόνο δύο από τους βουλευτές του ήταν διατεθειμένου να θέσουν εαυτούς εκτός κυβερνητικού σχήματος.

Η κατάσταση είναι δύσκολη για την κυβέρνηση, η οποία –περισσότερο από ποτέ- δείχνει πως δεν έχει ούτε τις δυνάμεις, ούτε την πολιτική νομιμοποίηση για να περάσει την Συμφωνία των Πρεσπών. Το έχουμε πει ξανά στο παρελθόν από αυτήν την στήλη. Μία συμφωνία (άσχετα από το εάν συμφωνούμε με αυτήν ή όχι) η οποία καθορίζει ζητήματα που μπορούν να ανατραπούν μόνο με πόλεμο, δεν μπορεί να περνά ούτε με λιγότερες από 151 ψήφους, αλλά και ούτε με αδέσποτες ψήφους.

Γιατί το άστρο του Τσίπρα έσβησε και έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο. Ένα πρόσωπο αυταρχικό που υπέγραψε και δέσμευσε την χώρα όχι ως πρωθυπουργός, αλλά ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

*Ο Γιῶργος Μιχαηλίδης είναι ο διευθυντής του EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Γερμανία: Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Μαρίνα Μπενέκου

Λίβανος: Διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις 27 Μαρτίου

Μαρίνα Μπενέκου

Γερμανία- Μπέρμποκ: Στο τέλος της εβδομάδας οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού «φανάρι»

Μαρίνα Μπενέκου

Γερμανία: «Στα μαχαίρια» Πράσινοι και FDP για το υπουργείο Οικονομικών

Μαρίνα Μπενέκου

Γερμανία: Κοντά στην εύρεση κοινής διαπραγματευτικής βάσης οι εκπρόσωποι του «φαναριού»

Μαρίνα Μπενέκου

Αιθιοπία: Μάχη μεταξύ των δυνάμεων του Τιγκράι και της κυβέρνησης σε πολλά μέτωπα

Μαρίνα Μπενέκου

Γερμανία: Νέες διερευνητικές για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Μαρίνα Μπενέκου

Ταλιμπάν: Οι ΗΠΑ θα παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν

Μαρίνα Μπενέκου

Κυβέρνηση: Ετοιμη να στηρίξει ξανά επιχειρήσεις και νοικοκυριά απέναντι στην ακρίβεια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom