Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πόσο κοστίζουν ανομία και νέα τρομοκρατία

«Εφιάλτης» για 74 μετανάστες στη Θεσσαλονίκη - Τους κρατούσαν φυλακισμένους σε εγκαταλελειμμένες αποθήκες

Απόλυτη δικαίωση για Μητσοτάκη και Ν.Δ. σε ό,τι αφορά την κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση για τα φαινόμενα της ανομίας και τη νέα τρομοκρατία, που κάνει τελευταία δυναμική εμφάνιση.

Γράφει ο Γιώργος Κύρτσος*

Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του δημιουργούν με τις επιλογές τους το χώρο στον οποίο αναπτύσσονται η ανομία και η νέα τρομοκρατία. Το οικονομικό κόστος των αρνητικών εξελίξεων είναι τεράστιο και αφορά σχεδόν στους πάντες, από τους μεγάλους επενδυτές μέχρι τους μη προνομιούχους και τους φτωχούς συμπολίτες μας.

Εισαγόμενο πρόβλημα

Η αστυνομική επιχείρηση γύρω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατέληξε σε 36 συλλήψεις μελών ενός κυκλώματος που διακινούσε λαθραία είδη, αφορολόγητα καπνικά προϊόντα μέχρι και ναρκωτικά στην περιοχή του Οικονομικού Πανεπιστημίου.

Τα στοιχεία του αστυνομικού δελτίου γελοιοποιούν τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς για δήθεν προάσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου, μέσω ανοχής ή και ενθάρρυνσης της ανομίας.

Από τους 36 συλληφθέντες, οι 32 είναι αλλοδαποί και οι δύο που θεωρούνται επικεφαλής του κυκλώματος προέρχονται από χώρες της Αφρικής. Αυτά που ισχύουν στην περιοχή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ισχύουν και στους χώρους του Πανεπιστημίου, ένα μέρος των οποίων ελέγχεται από τα ίδια κυκλώματα, τα οποία επικαλούνται το… πανεπιστημιακό άσυλο για να εξασφαλίσουν την ατιμωρησία τους. Εντύπωση δεν προκαλούν οι δικαιολογίες που προβάλλουν διάφοροι παράνομοι αλλά το γεγονός ότι τις προσυπογράφει η κυβέρνηση Τσίπρα με το σκεπτικό ότι η ανοχή της στα «παιδιά» και στις συλλογικότητες, από τα Εξάρχεια μέχρι το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, εγγυάται το σεβασμό του πανεπιστημιακού ασύλου.

Πρόκειται για μία αντίληψη που χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ του 4% και έχει μετατραπεί σε κυβερνητική πολιτική. Μετά από αλλεπάλληλες «κωλοτούμπες» ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του αναζητούν αριστερές αναφορές και άλλοθι για να απευθυνθούν στο σκληρό κοινωνικό και εκλογικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ του 4%.

Η κυβέρνηση με τις επιλογές της υποβαθμίζει τον πανεπιστημιακό χώρο και τη λειτουργία των ΑΕΙ σε μια περίοδο κατά την οποία όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης επενδύουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και στην ισχυρή διασύνδεσή της με την έρευνα, την τεχνολογία και την αγορά εργασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ του 4% -ο οποίος ελέγχει πλήρως την κυβερνητική ηγεσία και την κυβερνητική πολιτική που ασκείται- προτιμά την ιδεολογική «καθαρότητα» σε αυτά τα ζητήματα και τη «σύγκρουση με τη Δεξιά» παρά την προστασία των καλώς εννοούμενων συμφερόντων των ΑΕΙ και των φοιτητών.

Ανάλογη είναι η προσέγγιση στο ζήτημα των Εξαρχείων, όπου οι κάτοικοι κινητοποιούνται διεκδικώντας την κρατική παρέμβαση για την επιβολή της έννομης τάξης αλλά η κυβέρνηση έχει τις δικές της προτεραιότητες. Το εκπληκτικό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι περίπου ανύπαρκτος στο φοιτητικό χώρο παρά την κάλυψη που προσφέρει η κυβέρνηση σε ακτιβιστές και παρανόμους. Το ζητούμενο, όμως, από την πλευρά του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του, δεν είναι η ενίσχυση της οργανωμένης παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ στους πανεπιστημιακούς και κοινωνικούς χώρους όπου καλύπτουν παραβατικές συμπεριφορές, αλλά η δημιουργία της εντύπωσης της αριστερής στράτευσης και η οργάνωση κοινωνικών και πολιτικών εφεδρειών που στοχεύουν την κοινωνική Κεντροδεξιά και τη Ν.Δ.

Η νέα τρομοκρατία

Πολύ σοβαρότερες για την οικονομία και το επίπεδο της Δημοκρατίας μας είναι οι συνέπειες από την ανάπτυξη της νέας τρομοκρατίας.

Η εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» απάλλαξε τη χώρα από μία διαρκή απειλή πολιτικής και οικονομικής αποσταθεροποίησης.

Πολλά στελέχη του Συνασπισμού, μετέπειτα ΣΥΡΙΖΑ, είχαν δείξει με διάφορους τρόπους την αλληλεγγύη τους στους κατηγορουμένους, οι οποίοι ανήκαν στην προηγούμενη γενιά τρομοκρατών.

Η αναφορά του Προέδρου της Βουλής, κ. Βούτση, στα «παιδιά» του «Ρουβίκωνα», η ανοχή στην παράνομη δράση των λεγόμενων συλλογικοτήτων και οι εντυπωσιακές διευκολύνσεις στον αρχιεκτελεστή της «17Ν» Κουφοντίνα -ο οποίος πήρε νέα εξαήμερη άδεια από τις φυλακές- αποτελούν συγκεκριμένες κυβερνητικές, κρατικές ενέργειες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της δράσης των λεγόμενων αντιεξουσιαστών και στην «προαγωγή» ορισμένων από αυτούς σε μέλη της νέας γενιάς τρομοκρατών.

Τη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος συμπληρώνουν η φραστική βιαιότητα κυβερνητικών στελεχών εις βάρος πολιτικών αντιπάλων τους και η προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ με όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένων της καταγγελίας και του πολιτικού αποκλεισμού τους από τα κυβερνητικά στελέχη.

Πάντα υπάρχει η ιδεολογική και πολιτική προπαρασκευή στα τρομοκρατικά χτυπήματα που ακολουθούν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι τρομοκράτες της νέας γενιάς ελέγχονται από την κυβέρνηση. Αξιοποιούν όμως το ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο που η ίδια δημιουργεί, άλλοτε εμφανίζοντας συγκεκριμένο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό σαν όργανο συμφερόντων και εχθρό του λαού και άλλοτε παρουσιάζοντας τους κληρικούς που αντιτίθενται στη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ και άλλες κυβερνητικές επιλογές σαν ακροδεξιούς ή στην υπηρεσία του φασισμού.

Είμαστε στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης της νέας τρομοκρατίας και το κόστος για την οικονομία και τη Δημοκρατία είναι ήδη τεράστιο. Δεν πρόκειται να γίνουν μεγάλες ξένες επενδύσεις σε μια χώρα όπου ένας ισχυρός αντιπολιτευόμενος τηλεοπτικός σταθμός μετατρέπεται σε πολιτικό στόχο της κυβέρνησης και στη συνέχεια σε στόχο της νέας τρομοκρατίας. Υπάρχουν πάρα πολλοί εναλλακτικοί επενδυτικοί προορισμοί και ελάχιστες πολυεθνικές επιχειρήσεις που θα θελήσουν να ρισκάρουν την εικόνα τους και τα στελέχη τους σε μια χώρα με τα χαρακτηριστικά που της προσδίδουν οι κυβερνητικές επιλογές για ανάπτυξη της νέας τρομοκρατίας.

Το πέρασμα της νέας τρομοκρατίας σε τυφλό χτύπημα -ευτυχώς μικρής κλίμακας- σε εκκλησία στο κέντρο της Αθήνας χωρίς προειδοποίηση δείχνει ότι είμαστε πιο κοντά στην πολιτική και την οικονομική αποσταθεροποίηση απ’ ό,τι νομίζουμε.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν υπάρχουν δυνάμεις στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν και μπορούν να βάλουν τέλος στον κατήφορο και εάν οι πολιτικές, εκλογικές εξελίξεις θα συμβάλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της νέας πρόκλησης.

Προς το παρόν, την εξουσία ασκεί ο σκληρός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ του 4%, με έναν τρόπο που διευκολύνει την ανάπτυξη των φαινομένων ανομίας και της νέας τρομοκρατίας.

*Ο Γιώργος Κύρτσος είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Κύρτσος στον «Ε.Τ.»: Τα προεκλογικά μέτρα της κυβέρνησης δείχνουν την αδυναμία της

Παροχολογία μέχρι τελικής πτώσεως

Κυβερνητική προχολογία χωρίς… σοβαρές παροχές

George Michaelides

Γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε τη μάχη της οικονομίας

Δημήτρης Κατσάκος

Η ΝΔ διεκδικεί θετική ψήφο

George Michaelides

Brexit: Διπλή κρίση σε Hνωμένο Bασίλειο και E.E.

Ανδρέας Ντίνης

Ο «έρωτας» Τσίπρα με τα συμφέροντα

Δημήτρης Κατσάκος

Ευρωεκλογές: Η ψαλίδα ανοίγει υπέρ της ΝΔ

Δημήτρης Κατσάκος

Στρατηγική επικράτηση της ΝΔ με υπογραφή Κυριάκου Μητσοτάκη

Δημήτρης Κατσάκος