ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο παγκόσμιος Μίνως Ζομπανάκης

Newsroom eleftherostypos.gr

Στα 29 του, με μια μαύρη Κράισλερ που άνοιγε μόνο η μία πόρτα, χτύπησε την πόρτα του Χάρβαρντ. Είχε σπουδάσει στην Εμπορική Σχολή Χανίων, εργαζόταν στην Τράπεζα της Ελλάδoς, αλλά πτυχίο δεν είχε. Είχε όμως συστατικές επιστολές και πολλή αυτοπεποίθηση. Ο νεαρός από ένα ψαροχώρι των Χανίων, όχι απλά τα κατάφερε, αλλά μετά από χρόνια, το Χάρβαρντ ίδρυσε έδρα με το όνομά του. Στην έδρα Μίνως Ζομπανάκης μάλιστα δίδαξε αργότερα ένας πολύ καλός του φίλος, ο Λουκάς Παπαδήμος.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Ο Μίνως Ζομπανάκης έφυγε από την ζωή πλήρης ημερών και έργων, αφήνοντας πίσω του μια παγκόσμια οικονομική παρακαταθήκη. Σύμβουλος ξένων χωρών, αλλά και άτυπα των κυβερνήσεων Καραμανλή, Παπανδρέου και Μητσοτάκη, κορυφαίο στέλεχος μεγάλων τραπεζών, «πατέρας» του διατραπεζικού επιτοκίου Libor και σημείο αναφοράς για τους σύγχρονους οικονομολόγους, ο 92χρονος Κρητικός ζούσε τα τελευταία χρόνια στην πατρική οικία του στις Καλύβες Αποκορώνου. «Ως παρατηρητής» πλέον, μου είχε πει, όταν είχα το προνόμιο να τον συναντήσω πριν από μερικά χρόνια. Στην πραγματικότητα, βέβαια, ένα τέτοιο μυαλό δεν βρισκόταν ποτέ σε αργία.

Στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης «έβαζε» πλάτες, συνομιλώντας με κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας, οι οποίοι τηλεφωνούσαν στο θρύλο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος για να μάθουν τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας. Σε εκείνους, πάντως, δεν έλεγε αυτό που μοιραζόταν με τους φίλους του: «Ολες οι κυβερνήσεις με έχουν απογοητεύσει. Το πολιτικό κατεστημένο της χώρας ποτέ δεν επέδειξε τη σοβαρότητα που απαιτούσαν οι συνθήκες. Αντιμετώπιζε τα προβλήματα με πελατειακή λογική».

Ο Ζομπανάκης θεωρούσε το Grexit ισοδύναμο με εθνική αυτοκτονία, πίστευε ότι το Μνημόνιο είναι βιώσιμο και ότι οι περιστολές δαπανών, ανάμεσά τους οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, είναι επιβεβλημένες και επέμενε πως μοναδική ελπίδα είναι οι επενδύσεις. Ο ίδιος δεν πήρε ποτέ δάνειο και πίστευε πως αν θέλει ο Θεός να σου στείλει κατάρα, σου στέλνει πλούτο. Οταν απλοί άνθρωποι τον πλησίαζαν και τον ρωτούσαν τι να κάνουν με τα λεφτά τους, εκείνος είχε μία μόνο απάντηση. Να καλλιεργήσουν τη γη τους.

Ο Μίνως Ζομπανάκης έζησε τη Μάχη της Κρήτης, δούλεψε με τους Αμερικανούς στο πλαίσιο του Δόγματος Τρούμαν και μετά στην ομάδα του Σχεδίου Μάρσαλ, πολέμησε ως μάχιμος στον πόλεμο της Κορέας και μετά κατέκτησε την παγκόσμια τραπεζική. «Ε, για ένα κοπέλι από τις Καλύβες, θαρρώ πως καλά τα κατάφερα», μου είχε πει χαμογελαστά λίγο πριν κλείσει την πόρτα πίσω μου. Μια χαρά, κύριε Μίνωα.

Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή, στις 2 το μεσημέρι, στις Καλύβες Χανίων.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Τώρα τι γίνεται; Βγαίνω ή μένω;

Kon

Η δύσκολη ενηλικίωση της Ευρώπης

Kon

Το διπλό όφελος των self tests

Kon

Κωστής Χατζηδάκης: Η μεγάλη ευκαιρία

Μιχάλης Μάρδας

Ανίερος πόλεμος στον Ιερό Βράχο

Ανδρέας Ντίνης

Η Μακρινίτσα και οι ιδεολογικές εμμονές

Kon

Το μεγάλο όπλο της φαρμακοεπαγρύπνησης

Kon

Γίναμε παράδειγμα οργάνωσης

Kon

Παύλος Πολάκης: Περικεφαλαίες κατά παραγγελία

Μιχάλης Μάρδας