Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Καθοριστικό έτος για την αγορά ακινήτων

«Εκτοξεύονται» τα ακίνητα: Τιμές βορείων προαστίων στο κέντρο!

Newsroom eleftherostypos.gr

Η αγορά ακινήτων στη χώρα μας ήταν πάντα ένας πολύ ισχυρός αλλά και πολλές φορές ταλαιπωρημένος τομέας της οικονομίας μας, μιας οικονομίας που αρκετές φορές στηρίχθηκε και αναπτύχθηκε παράλληλα με αυτήν.

Γράφει ο Θεόδωρος Α. Χαλκίδης*

Το 2018 ήταν ίσως ο πρώτος χρόνος που η αγορά ακινήτων άρχισε να δείχνει την πιθανή δυναμική της καταγράφοντας πωλήσεις σε διαφορετικούς χώρους και από διαφορετικές αιτίες.

Συγκεκριμένα, ο θεσμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας έδωσε ξανά ζωή στο κέντρο της Αθήνας, οδηγώντας σε έναν οργασμό ανακαινίσεων και πωλήσεων πολλών «ξεχασμένων» και απαξιωμένων ακινήτων, που πλέον έγιναν εμπορικά και περιζήτητα, κυρίως, από επενδυτές του εξωτερικού αλλά και του εσωτερικού.

Αποτέλεσμα αυτού του φαινομένου είναι να οδηγήσουν «προς τα πάνω» και τις μισθώσεις, αφού πλέον οι παραδοσιακοί μισθωτές του κέντρου δεν βρίσκουν ακίνητα να μισθώσουν και αναγκάζονται να προβούν σε αγορά.

Στις δε τουριστικές περιοχές και, λόγω της κάθε χρόνο συνεχούς αύξησης του τουρισμού στη χώρα μας, τα ακίνητα παραμένουν ακριβά και περιζήτητα, οι δε αγοραστές τους δεν πτοούνται από το φορολογικό καθεστώς της χώρας μας και είναι, κυρίως, αλλοδαποί.

Το 2019 προβλέπεται να είναι ένα έτος καθοριστικό για το προς τα πού θα κινηθεί η κτηματαγορά, αν δηλαδή θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία ή αν θα ισορροπήσει στο σημείο όπου βρίσκεται. Σημαντικό παράγοντα για τις εξελίξεις θα παίξει το «ταλαιπωρημένο» φορολογικό καθεστώς γύρω από την αγορά και τη διακράτηση ακινήτου, τομέας που, αν οι κυβερνητικές επιλογές έχουν όραμα, θα μπορούσε να απογειώσει αυτό το κομμάτι της αγοράς.

Η σταθερότητα των φόρων μεταβίβασης ανεξαρτήτως αιτίας των ακινήτων, καθώς και η φοροελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων θα καταστήσουν την αγορά αυτών πιο ελκυστική και προσοδοφόρα. Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε τα θετικά αποτελέσματα που καταγράφηκαν από το γεγονός ότι δειλά οι τράπεζες άρχισαν ξανά να δανειοδοτούν αγοραστές ακινήτων, πράγμα που θα θέλαμε να δούμε να αυξάνεται σε λογικό πάντα πλαίσιο.

Αστάθμητος παράγοντας για τη διαμόρφωση των τιμών των ακινήτων είναι και η εν τέλει διάθεση των ακινήτων που περιέρχονται στα τραπεζικά ιδρύματα από τη διαδικασία των αναγκαστικών πλειστηριασμών.

*Ο Θεόδωρος Α. Χαλκίδης είναι Συμβολαιογράφος Αθηνών, γενικός γραμματέας του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου

Από το ειδικό ένθετο Οικονομία που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]