Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

American dream οι ελληνικές επενδύσεις

Ξαναχτύπησε ο Τσακαλώτος με Σκάρλετ Γιόχανσον: Δεν ζηλεύω που αρραβωνιάστηκε γιατί είμαι αριστερός

Ικανοποιημένος δείχνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από την παρουσία και τις επαφές που είχε στο 20ό Capital Link Ivest in Greece, το γνωστό επενδυτικό forum για την Ελλάδα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα μάλιστα ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών είχε και ξεχωριστή συνάντηση με θεσμικούς επενδυτές που εκπροσωπούν μεγάλα ξένα funds.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Εικάζουμε ότι ανάμεσα σε αυτά τα funds δεν θα ήταν εκπρόσωποι από την BlackRock. Τι να συζητήσουν άλλωστε; Τις δυνατότητες ανάπτυξης μιας επένδυσης 300 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή ενός mall στην καρδιά της Αθήνας, που θα δημιουργούσε 2.000 θέσεις εργασίες; Οι κουβέντες κόπηκαν απότομα, μαζί με την επένδυση, η οποία αποχαιρέτησε την Ελλάδα «την ηγετική δύναμη και τον ασφαλή επενδυτικό προορισμό», όπως μετριοπαθώς έγραψε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός.

Αλλά έτσι συμβαίνει πάντα. Η Ελλάδα φαντάζει τέλεια όταν την κοιτάς από μακριά, από τη Νέα Υόρκη για παράδειγμα. Μια ηλιόλουστη χώρα με δαντελωτά ακρογιάλια, φιλικούς ανθρώπους και με τουρισμό που λειτουργεί ακόμα και στον αυτόματο πιλότο. Αν βέβαια πλησιάσεις λίγο περισσότερο, όχι σαν Αγγλος τουρίστας στη Σαντορίνη αλλά ως Αμερικανός ή Ιταλός επενδυτής, τότε βλέπεις ότι για να μαζέψεις τα δικαιολογητικά που απαιτούνται πρέπει να κάνεις business plan πενταετίας. Η αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία, συνεπικουρούμενη από την αδάμαστη συριζαϊκή εμμονή μπλοκάρει τα μεγάλα επενδυτικά έργα και κάθε σοβαρή ελπίδα ανάπτυξης από την ιδιωτική οικονομία. Είδαμε τι γίνεται με το Ελληνικό, που ακόμα περιμένει τις μπουλντόζες, και με όλες τις άλλες επενδύσεις που καθυστερούν, εκτός από αυτές που είχαν δρομολογηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Είναι προφανές ότι τα στελέχη αυτής της κυβέρνησης ούτε μπορούν ούτε θέλουν. Αλλιώς δεν θα τοποθετούνταν ως υπεύθυνος για τις τράπεζες ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος μόλις πριν από λίγες ημέρες, μιλώντας σε ανοικτή συνέλευση του χρηματοπιστωτικού τομέα του ΣΥΡΙΖΑ, είπε επί λέξει: «Ο χρηματοπιστωτικός καπιταλισμός είναι η σύγχρονη, οργανική αλλά και “ύπουλη” εξέλιξη του βιομηχανικού καπιταλισμού, που τον έχει υποτάξει, πράγμα που σημαίνει ότι η πλασματική οικονομία, ο “αέρας”, έχει “πάρει κεφάλι” από την πραγματική οικονομία με τα θεσμικά εργαλεία ισχύος του, ΕΚΤ, SSM αλλά και το ΔΝΤ». Και κατέληξε: «Δεν μας μένει παρά να πολεμήσουμε». Ραντεβού με τους επενδυτές στα γουναράδικα λοιπόν.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Αυτοί που έσωσαν τον Κολοκοτρώνη

Kon

ΣΥΡΙΖΑ: Μέχρι εδώ όλα καλά

Kon

Αλιεύοντας στα βαθιά της διπλωματίας

Kon

Μερικά μικρά βήματα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα

Kon

Φωκίωνος Νέγρη και Χάρβαρντ γωνία

Kon

Το ταμείον δεν είναι μείον

Kon

Glamping

Kon

Ο Ανταμ Σμιθ ολόκληρος και ο Κέινς χορτάτος

Kon

Αποστειρώσεις

Kon